Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалната туристическа камара: Идеята на министър Балтова е налудничава

Снимка: БГНЕС

Бургаската регионална туристическа камара се обявиха против идеята на министър Балтова да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията. В разпространено становище, те определят предложените мерки като "меко казано налудничави."

"Ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин за предпазване от заболяване. Тя не би следвало да се стимулира с награди, а с разяснителни кампании от нейната полезност. Считаме, че тези действия на министерството от една страна ще се разходят по безсмислен начин, а от друга могат да доведат до обратен ефект.", твърдят от организацията. 

Според тях, до негативни резултати ще доведе и предложението да се въведе сертификат за ваксинация наравно с ПСР и антигенен тест при посещение на хотели и заведения за хранене. 

"На България и в частност на браншът им предстои тежка зима както сочат всички изследвания, в този смисъл всеки един лев следва да се харчи разумно и в полза на бизнеса и населението. При ниска ваксинация да въведеш изискване за сертификат за ваксинация, ПСР или антигенен тест е равносилно на затваряне на туристическия сектор. 

Това не е стимулиране , а налагане на по- големи ограничения на бранша."

Бургаската регионална туристическа камара настоява Министерство на туризма да подпомогне туроператорите занимаващи се с входящ туризъм, защото основно чрез тях се вливат свежи средства в страната. 

"Активността им през летния сезон за реклама на страната като благоприятна туристическа дестинация и борбата за привличане на туристи беше завидна. На зимните курорти им предстои да се мобилизират и да работят за качествено обслужване на туристи при липсата на ентусиасти да работят в бранша. Считаме, че влагането на средства в раздуване на администрацията на Организациите за управление на туристическите райони/ОУТР/ не е най- правилния ход да съживим нещо, което не е работило толкова години"

От БРТК смятат, че трябва да се работи в следните насоки:

1.  Позициониране на районите като атрактивни туристически дестинации заедно  с НПО и ОУТР. Те препоръчват районите да се окрупнят и да останат четири – Българско Черноморие/ Варна и Бургас/, Северна България/район Дунав/ и Централен район /район Долината на розите, район Тракия и район Родопи Старопланински район /район Стара планина/, Югозападна България/район Пирин и район София/. 

2.  Подпомагане на туроператори входящ и вътрешен туризъм, хотелиери и екскурзоводи работили през 2020 и 2021 основно в туристическия сектор, които са допринесли за популяризирането на страната и привличането на туристи.

3.  Организирането на мобилни екипи за работа с помощта на НПО по места, които да провеждат разяснителна кампания от необходимостта от ваксинация, както и да могат да извършват такава на място.

4.  Министерството на туризма да предприеме дигитализация на сектора и провеждането на обучителни курсове за кадрите. България е на последно място по дигитализация. В голяма степен това оказва влияние и при избора на работа, смятат от организацията

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТД на НАП в Бургас, архив

НАП: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2021 г. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на..

публикувано на 18.10.21 в 11:32

По-ниски добиви, но добро качество на манов мед тази година

Добивите на манов мед тази година не са толкова добри. Причината са както метеорологичните условия, така и дъбовата дървеница в Странджа, която унищожава хлорофила на листата на дъба, който е основна паша на пчелите. Въпреки това качеството е много добри. „Средно на кошер добивите са различни. Преди навсякъде като имаше мана, пчелите събираха..

публикувано на 15.10.21 в 14:48

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято

Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът: "Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

публикувано на 14.10.21 в 06:36

Туроператорите искат въвеждане на зелен сертификат за ваксинация

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) считат, че зелените сертификати са единственото работещо решение в настоящия момент. Те са против затварянето на бизнеси и забраната за организирани туристически пътувания. „Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички..

публикувано на 13.10.21 в 12:55

Мика Зайкова: Кризата тепърва започва, трябва да я овладеем

Кризата у нас тепърва започва, ръстът на цената на тока ще засегне и потребителите. Това коментира пред БНР-Бургас ексдепутатът и финансов експерт Мика Зайкова. Като направихме актуализацията в предишния парламент, още нямаше подобна криза с цената на електоенергията, оставихме буфер, който може да послужи в подобна ситуация. Това..

публикувано на 13.10.21 в 12:50

Станков: Производството на ток ще регулира цените

Покачването на цената на газа и на квотите въглеродни емисии са сред причините да се повиши цената на електроенергията и у нас. Процесът трябва да бъде овладян, преди да рефлектира и пряко върху потребителите, посочва експертът Жечо Станков. Той се случи на два етапа, казва бившият заместник-министър на енергетиката и ексдепутат..

публикувано на 13.10.21 в 08:30

Агенцията по заетостта приема заявления от работодатели по мярката 60/40

От днес Агенцията по заетостта приема заявления от работодатели по удължената до края на годината мярка за запазване на заетостта, известна като "60 на 40". Условията за получаване на подкрепа през периода август - декември тази година са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните месеци юни и юли.  Компенсация от 60 процента от дохода и..

публикувано на 12.10.21 в 12:51