Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Болярово с нов горскостопански план

Град Болярово
Снимка: Емил Енчев

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари.

Планът, който ще бъде утвърден от директора на РУГ-Сливен, е съгласуван и с Министерството на околната среда и водите и с Басейнова дирекция Източно беломорски район.

Поддържането на горите е изключително важен отрасъл за община Болярово, сподели кметът Христо Христов. Той допълни, че трябва да се засили контролът върху разрешителните за бране на гъби, дрян, билки и трюфели в общинските гори, тъй като от това би могло да влизат приходи в общинския бюджет. За охраната на горите се разчита и на гранична полиция, която има постоянно присъствие в района. Последните сигнали за пожар е подаден точно от гранични полицаи, което е позволило навременното погасяване на пламъците. През следващите години трябва да се увеличи и залесяването, с цел опазването на горите. Това е причината още тази есен да бъдат ограничени количествата дърва, които се предоставят на местните домакинства от общинските гори, обясни кметът Христов.

Досегашната нагласа, че ще се отопляваме на твърда дървесина и че общината ще осигурява неограничено дърва на социална цена, трябва да се промени, каза и заместник-кметът Нина Терзиева. Всички политики за устойчиво развитие ще бъдат стриктно спазвани от общината, заяви тя.

Лесоинженерът на общината Николай Павлов изрази благодарност към РУГ-Сливен за доброто партньорство. Той посочи, че въпреки социалната цена на дървата за огрев, която общината поддържа от години, общинското звено „Гори“ е на печалба.

В новия горскостопански план за първи път е заложено възстановяването на горите по два начина - чрез възобновителна сеч, както и чрез изкуствено залесяване в това число и на голините.

От ръководството на общината изразиха пред представителите на РУГ-Сливен и притесненията си, че разрешенията за проучвания и добив за злато на територията на общината, ще се отрази сериозно и върху общинските гори.

Зорка Минчева обясни, че участва като представител на Министерството на земеделието, горите и храните в разработването на Европейския план за възстановяване. В комисията е обсъждан въпросът как да се реагира за проучвателни дейности на територията на горите. Община Болярово попада в защитените зони на „Натура-2000“. По Конституция, собствеността е неприкосновена. „Трябва да се борим и да не позволяваме да се унищожават горите. Надяваме се, Европейската комисия също да застане твърдо зад нас“, каза още Зорка Минчева. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Маринов е новият директор на РИОСВ - Бургас

Общинският съветник Павел Маринов е новият директор на РИОСВ – Бургас. Това става ясно от интернет страницата на институцията. Павел Маринов е юрист и бивш областен управител на Бургас. Той беше избран за общински съветник от листата на БСП в настоящия Общински съвет. През юни тази година обаче, той реши да се отдели от партията и да се..

публикувано на 28.10.21 в 11:53

До полунощ може да се гласува за годишните награди за биоразнообразие

За юбилеен, десети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021 . Церемонията ще се проведе в Столицата на 29-ти октомври (петък) от 18 часа. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие. В момента тече и..

публикувано на 28.10.21 в 10:57
архив

Движението на автомобили по пътя Прилеп-Риш е временно само в едното платно

Временно движението по второкласната пътна отсечка  Карнобат–Шумен (Ришки проход),  в участъка Прилеп–Риш при 52 км, се осъществява двупосочно само  в лентата, която е в посока Прилеп заради пътен инцидент., възникнал около 4 часа сутринта, съобщиха за БНР Бургас от Областно пътно управление.  Трафикът близо 5 часа се регулира от „Пътна полиция“. На..

публикувано на 28.10.21 в 08:44

Общинският съвет в Болярово ще обсъжда развитието на земеделския отрасъл

Състоянието на земеделския отрасъл и мерките, предприети от общинската администрация за неговото развитие на територията на община Болярово през стопанската 2020/2021 г., е сред темите на предстоящото днес заседание на местния Общински съвет. Земеделието и животновъдството осигуряват над 70% от доходите на местното население и осигурява заетост на..

публикувано на 28.10.21 в 08:16

Профилактика на предавателя в района на Малко Търново

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни за района на Малко Търново и околностите, за времето днес от 9:00 до 17:00 часа. Причината за това е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98.9 MHz, п рограмата на радиото няма да може да се слуша ефирно в споменатия район. Останете информирани, като слушате  БНР Бургас..

публикувано на 28.10.21 в 06:00

Близо 80 души се включиха в протестното шествие в Бургас срещу зелените сертификати (ГАЛЕРИЯ)

Близо 80 души се включиха тази вечер в 8-ия пореден протест в Бургас срещу изискването за Covid сертификат. Той започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция и премина в протестно шествие, което бе охранявано от полицията. Протестиращите поискаха оставката на министъра на здравеопазването с мотива, че хората, които не искат да се..

публикувано на 27.10.21 в 20:00
Снимката е илюстративна

Бургас сред първенците по брой осиновени кучета

Бургас е сред градовете, в които се отчита най-голям процент на осиновени кучета. Това показват данните в отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България.  През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г...

публикувано на 27.10.21 в 14:39