Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на Панайот Янков

Снимка: Даниела Костова

Художникът Панайот Янков подреди 9-та си самостоятелна изложба в Ямболската галерия „Кирил Кръстев”. От няколко години творецът живее в Дома за възрастни, но не спира да рисува.

30 живописни платна представя Панайот Янков, а куратор на изложбата е художникът Петър Тепсизов:

"Творчеството му е близко до творчеството на Стефан Бъчваров и би могло да се търси някакъв паралел между двамата автори като своеобразен паралел между ученик и учител". 

За разлика от Стефан Бъчваров, известен като „Певецът на Тунджа”, Панайот Янков обича да рисува и морето:

"Познавам много добре стария Созопол и от тогава съм свикнал да го правя морето много прецизно така, като капка сълза, вече нямам това търпение. Сега не работя с четка, с шпатула работя". 

Другото голямо изкушение на твореца е река Камчия:

"Камчията навсякъде е хубава, там винаги има хубави места, откъдето и да седнеш, можеш да рисуваш". 

Голяма част от картините си Панайот Янков подарява и това го прави искрено щастлив, признава той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският художник на годината е Георги Петков

Бургазлията Георги Петков е отличен за Художник на 2021, сред номинациите бяха още  Йордан Ангелов и Иво Бистрички. Връчването на приза стана по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното ѝ издание се представят над 100 творби на 65 автори. Петков каза: Голяма чест е, че..

публикувано на 06.12.21 в 15:18

Митко Иванов представя „Най-старите бургазлии“

Изследователят на историята на Бургас Митко Иванов ще представи днес лекция на тема "Най - старите бургазлии - снимки от 19 век". Тя е част от събитията, посветени на Никулден.   „Това, което ще представим, няма да има претенцията за пълно издание. Напротив – ние ще се опитаме да бъде широко достъпно, да бъде разбираемо и най-важното – да..

обновено на 06.12.21 в 13:24

Сливен е домакин на Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”

В Сливен се провежда Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”, в зала ,,Васил Левски”.  Общо 670 състезатели от 54 клуба в страната са подали заявки за участие. Те са разпределени във възрастови групи от 7 години до състезатели над 21-годишна възраст. Организатор е Клуб по спортни танци ,,Туида”, с..

публикувано на 04.12.21 в 16:24

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" гостува в Ченгене скеле

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" представя Бургаският музей в културно - туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Тя ще гостува там от днес до 6 декември / включително/  и е  част от празничната програма по повод  Никулден.   Експозицията от информационни табла на музея представя легенди и предания за Свети Никола , възприемането..

обновено на 04.12.21 в 11:15
Елка Ебори, Марин Маринов /вляво/ и Слави Томов са носители на литературните награди за 2021

Кой получи литературните награди на Бургас за 2021?

Плакетите "Пегас" за поетична, белетристична книга или литературна критика, "Христо Фотев" за поезия и "Петко Росен" за проза намериха своите достойни носители за литературната 2021 година в Бургас. Церемонията се състоя в залата на дома на НХК.  "Пегас" бе присъден на поетичното семейство Елка и Матей Ебори, което тази година издаде съвместната..

публикувано на 03.12.21 в 22:03

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

публикувано на 03.12.21 в 14:15

В навечерието на Никулден показват филма за Никола Станчев

В навечерието на празника на Бургас е предвидена специална прожекция и среща с екипа на документалния филм, посветен на Никола Станчев „До дъно изпий тишината“. Тя ще се състои 05.12.2021 г. от 19.00 часа в Културен дом НХК. След прожекцията желаещите ще могат да задават въпроси на авторите на филма. Във фокуса на лентата е пластическото творчество на..

публикувано на 03.12.21 в 12:32
Подкасти от БНР