Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади архитекти предлагат

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Идеите бяха представени на среща - презентация "Архитектурен облик на созопол - стар град"

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна  на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“.

Младите архитекти препоръчват създаването на пешеходни маршрути, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по – добро експониране на археологията и др.

Арх. Таня Кренчева посочи, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина:

„Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по устойчива алея за реакриация, която дава и подхода към крепостната стена.“

Обследване на римните/ тесни междусградни пространства / е направила арх. Таня  Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени.

„Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“  

Направено беше предложение да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ през разкопките към морето. Да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица“Аполония“. Да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др.

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за направените предложения и добрите идеи за развитието на Стария град. Той посочи, че не трябва да се забравя, че града е жив и неперкъснато се развива.

„Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти.  Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“

Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30

Проблем с влаковете в участък от Подбалканския железен път

Въпреки сутрешното съобщение на сайта на БДЖ, че движението на влакове в участъка Долно Камарци - Мирково по Подбалканския железен път е възстановено, в момента влаковете отново не се движат, а хората от пътническите влакове се извозват с автобуси. Бързите по направлението Бургас отново са пренасочени през Пловдив. Композициите се движат със закъснения..

публикувано на 02.08.24 в 12:54

Жегата прогони попчето и скорпида, появиха се екзотични риби

Рекордно високи температури на морската вода до 30 градуса отчитат рибари по южното Черноморие това лято. Екстремно горещото време, съчетано с анормални продължителни северни течения е причина рибата да бяга навътре в морето. Липсват типичните за този период попчета и скорпид, за сметка на това вече се лови дребен паламуд, навлизат и екзотични..

обновено на 02.08.24 в 12:40

Деца от Ямбол помагат на Воден и Крайново

Деца от Ямбол помагат на Воден и Крайново. „Огнената стихия трудно се овладява.“, това каза кметът на община Болярово Христо Христов, посрещайки децата в село Воден. Децата собственоръчно са изработили продукти. Организирали са базар, и събраните средства дариха на хората в пострадалите села.  Кметът поговори с децата за стихията, която превзе Воден и..

публикувано на 02.08.24 в 10:37