Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млади архитекти предлагат

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Идеите бяха представени на среща - презентация "Архитектурен облик на созопол - стар град"

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна  на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“.

Младите архитекти препоръчват създаването на пешеходни маршрути, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по – добро експониране на археологията и др.

Арх. Таня Кренчева посочи, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина:

„Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по устойчива алея за реакриация, която дава и подхода към крепостната стена.“

Обследване на римните/ тесни междусградни пространства / е направила арх. Таня  Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени.

„Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“  

Направено беше предложение да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ през разкопките към морето. Да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица“Аполония“. Да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др.

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за направените предложения и добрите идеи за развитието на Стария град. Той посочи, че не трябва да се забравя, че града е жив и неперкъснато се развива.

„Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти.  Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“

Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Маринов е новият директор на РИОСВ - Бургас

Общинският съветник Павел Маринов е новият директор на РИОСВ – Бургас. Това става ясно от интернет страницата на институцията. Павел Маринов е юрист и бивш областен управител на Бургас. Той беше избран за общински съветник от листата на БСП в настоящия Общински съвет. През юни тази година обаче, той реши да се отдели от партията и да се..

публикувано на 28.10.21 в 11:53

До полунощ може да се гласува за годишните награди за биоразнообразие

За юбилеен, десети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021 . Церемонията ще се проведе в Столицата на 29-ти октомври (петък) от 18 часа. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие. В момента тече и..

публикувано на 28.10.21 в 10:57
архив

Движението на автомобили по пътя Прилеп-Риш е временно само в едното платно

Временно движението по второкласната пътна отсечка  Карнобат–Шумен (Ришки проход),  в участъка Прилеп–Риш при 52 км, се осъществява двупосочно само  в лентата, която е в посока Прилеп заради пътен инцидент., възникнал около 4 часа сутринта, съобщиха за БНР Бургас от Областно пътно управление.  Трафикът близо 5 часа се регулира от „Пътна полиция“. На..

публикувано на 28.10.21 в 08:44

Общинският съвет в Болярово ще обсъжда развитието на земеделския отрасъл

Състоянието на земеделския отрасъл и мерките, предприети от общинската администрация за неговото развитие на територията на община Болярово през стопанската 2020/2021 г., е сред темите на предстоящото днес заседание на местния Общински съвет. Земеделието и животновъдството осигуряват над 70% от доходите на местното население и осигурява заетост на..

публикувано на 28.10.21 в 08:16

Профилактика на предавателя в района на Малко Търново

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни за района на Малко Търново и околностите, за времето днес от 9:00 до 17:00 часа. Причината за това е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98.9 MHz, п рограмата на радиото няма да може да се слуша ефирно в споменатия район. Останете информирани, като слушате  БНР Бургас..

публикувано на 28.10.21 в 06:00

Близо 80 души се включиха в протестното шествие в Бургас срещу зелените сертификати (ГАЛЕРИЯ)

Близо 80 души се включиха тази вечер в 8-ия пореден протест в Бургас срещу изискването за Covid сертификат. Той започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция и премина в протестно шествие, което бе охранявано от полицията. Протестиращите поискаха оставката на министъра на здравеопазването с мотива, че хората, които не искат да се..

публикувано на 27.10.21 в 20:00
Снимката е илюстративна

Бургас сред първенците по брой осиновени кучета

Бургас е сред градовете, в които се отчита най-голям процент на осиновени кучета. Това показват данните в отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България.  През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г...

публикувано на 27.10.21 в 14:39