Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас част от семейството на зелените градове в Европа

Бургас се присъедини към семейството на зелените градове в Европа. Това стана в европейската седмица на мобилността, когато заедно с 8 други големи градове в Европа подписаха зеленото споразумение.

Зам.-кметът по стратегическо развитие, екология и дигитализация Весна Балтина отбеляза, че Община Бургас работи за подобряването на състоянието на околната среда. 

"Съвместните усилие на много лидери през последните години помогнаха до подобряването състоянието на околната среда и повишиха доста жизнения стандарт. Но в Европейския съюз остават още много проблеми. Замърсяването на въздуха продължава да бъде основна екологична причина за преждевременна смърт и предизвиква много заболявания на дихателните пътища и много карциномни заболявания."

Според нея, състоянието на биоразнообразието и екосистемите продължава да се влошава. Градският шум е сред нарастващите грижи на европейските лидери.

"Едно от направленията, в които работим е управлението на отпадъци, кръгова икономика и ресурсна ефективност. Имаме изградена инфраструктура за предотвратяване на депонирането на рециклируеми отпадъци, центрове за разделно събиране. В момента на територията на общината действат 19 такива мобилни центрове. Имаме сепарираща и компостираща инсталация за разделяне на хранителните отпадъци, инсталация за рециклиране на строителни отпадъци. В процес на инсталация за третиране на 30 хиляди тона биоразградими отпадъци и превръщането на био газта в електрическа и топлинна енергия. С това се ограничава имитирането на парковия газ метан в атмосферата."

Споразумението за зелен град е движение на европейските градове, ангажирано с опазването на природата. То обединява кметове и ръководители на местните власти в цяла Европа за една обща визия за бъдещето на градските райони, съгласно която до 2030г .градовете ще бъдат привлекателни места за живеене и ще насърчават здравето и благосъстоянието на гражданите. А

Градските райони са дом за 70% от населението на ЕС. 60 са вече градовете в съюза подписали Споразумението за зелените градове. Целта е те да започнат да прилагат нови зелени решения, за да станат по-чисти и устойчиви за живеене. 

#РестартирайЕвропаНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

В Поморие ще бъде въведено платено паркиране по зони за търговски обекти, за хотели, за офиси и банки. Какво е становището на хотелиерите- Георги Тръпков. В Царево рибопреработвателно предприятие е изправено пред фалит, след като от ВиК – Бургас едностранно прекрати договора си с тях. Как продължава развитието на казуса в съда...

публикувано на 18.10.21 в 14:49
Паяк регулира паркирането това лято в Поморие

Поморийци: платеното паркиране ще помогне, но няма да реши проблема

Платеното паркиране ще бъде въведено в Поморие през следващото лято, съобщиха от морската община. Според местните хора това няма да реши проблема с трафика в разгара на сезона.  Регулацията само с паяк не помага за транспортния хаос, категоричен е кметът Иван Алексиев:  "Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

обновено на 18.10.21 в 13:49

Нов кът за отдих в село Миролюбов

Община Бургас обособи нов кът за отдих в село Миролюбово. Там е монтирана беседка, поставени са нови пейки и кошчета за отпадъци. Положени са грижи  за зелената площ. От пресцентъра на Община Бургас информират, че се изпълняват десетина подобни проекта в села и крайни квартали. Финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване..

публикувано на 18.10.21 в 12:02

Община Бургас: Няма замърсяване на въздуха през изминалата седмица

Няма нарушение на качеството на атмосферния въздух, информира пресцентърът на Община Бургас. От там съобщават, че няма и отклонения в измерваните концентрации на контролираните замърсители, показват събраните данни от измервателните станции. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна..

публикувано на 18.10.21 в 11:42

Кампания „Не си играй със съдбата им“ започва в страната

В  Европейския ден за борба с трафика на хора започва  втората част на кампанията за превенция на трафика на хора. Тя е с фокус върху сексуалната експлоатация и ще премине под надслов „Не си играй със съдбата им“. Организатор е  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), в..

публикувано на 18.10.21 в 09:44

Сдружение "Усмивка" с коледна кампания в подкрепа на възрастни хора в Бургас

Благотворителна Коледна кампания стартира в подкрепа на 80 възрастни хора в Бургас, съобщават организаторите от Сдружение "Усмивка". Кампанията ще се проведе от 18.10.21г. до 10.12.21г.  Всеки, който желае да помогне може да се включи като дари продукти, които да изпрати до Сдружението или да остави на място. Адресът е град Бургас ул. "Янко Комитов" 4...

публикувано на 17.10.21 в 11:00

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас в участъка Слънчев бряг – Баня, съобщават от Агенция  "Пътна инфраструктура". По-рано  движението в района се осъществяваше двупосочно в една лента поради катастрофа. 

публикувано на 16.10.21 в 15:30