Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на лютеницата и домашните туршии

 В сезона на лютеницата  и домашните туршии  част от бургазлии  остават привърженици  на изтънчените удоволствия,  които имат вкус и аромат на истинска храна. Някои от тях са мотивирани да си направят сами лютеница, защото са убедени,  че в купената  се използва  прекалено много китайско, а не българско доматено пюре.

Други са от по-големи фамилии,  в които е останала традиция тънкокорите бели чушки дори да бъдат напълнени със сирене и  консервирани така,  или пък  патладжаните   да са   мариновани.  Да си приготвиш  пукани люти чушлета- то си е своеобразно приключение, почти колкото да пробваш маринована бамя без аспирин, или да и си намериш от средни буркани 300 мл с капачки, не на винт.

Ритуалното обикаляне на огън, върху който е сложен казан или голяма тава, е предимство за  тези, които все пак си имат дворче където да се развихрят като първата ми събеседничка, която затваря общо 200 буркана зимнина в Отманли.

Оредяват ли редиците на майсторите на лютеница и туршии от година на година, има ли още почитатели  на българското, което  остава с несравним  вкус и какви са цените на  родните зеленчукопроизводители по пазарите за основните съставки на всяка добра зимнина- подробности в звуковите файлове:

Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци  като  изобилие от пробиотици, с най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми.  Вариантите за туршии са  различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините. Но ако трябва да  ги купуваме, то тогава са  важни цените и качеството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично: „Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния..

обновено на 01.09.24 в 11:33

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

През септември намаленията достигат до 40-50 % , в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България. Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни..

публикувано на 01.09.24 в 10:58

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Летище Бургас

1,2 млн. чужденци са пристигнали по Южното Черноморие този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестраннитетуристи пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година.  Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище.  Последният чартърен полет за сезона е планиран за..

публикувано на 01.09.24 в 07:32

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46