Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортната блокада в Айтос продължава, търговци не могат да зареждат

| обновено на 30.09.21 в 14:13

Транспортният хаос в Айтос продължава и днес, след като в града беше забранено влизането на всички камиони над 12 тона. Те се спират още на кръговото движение, а собственици на търговски обекти сигнализират, че доставчици вече отказват да ги зареждат. (подробности вижте тук)

До този проблем се стигна, след като от Агенция „Пътна инфраструктура“ поставиха знаци, които спират МПС над 12 тона от по ул. „Хаджи Димитър“, която води от и за Руен и към града от Айтоския проход. И днес камиони се спират от полиция и не се допускат да продължат.

Евгени Петров е собственик на склад и магазин, коментира, че вече му отказват доставки:

„Не искат да влизат. Те ми обявяват, че няма да влизат камионите да ми правят доставки“, посочи той.

Днес на мястото на тежката катастрофа, при която загинаха млад мъж и двете му деца, бяха експерти от Института за пътна безопасност (ИПИ). Инж. Богдан Милчев посочи, че това не е решение на проблема.

„След намесата на заместник – министър Граматиков, се създаде абсолютен транспортен хаос в Айтос. Не може по този некомпетентен начин да решаваме проблемите на транспортната ни система. На принципа „няма камион – няма проблем“. Този град трябва да бъде зареждан със стока. Неспособността да се управлява трафикът, води именно до това“, коментира Милчев.

Институтът за пътна безопасност ще изготви доклад и план за организация на движението, чрез който да се постигне баланс между намаляване риска от катастрофи с камиони и зареждането на града. От Община Айтос посочиха, че това е поискано с писмо до Областно пътно управление.

И айтозлии, които излязоха на протест, след тежката катастрофа и поискаха държавата да се намеси, също не са доволни от това решение на пътната агенция. Галина Димитрова коментира:

"Нашата цел не беше това. Целта беше тези, транзитнопреминаващи, обикновено - от северна България към пристанището, да бъдат ограничени. Държавата просто настрои хората един срещу друг в Айтос, което не е нашата цел", посочи тя. 

Протестиращите айтозлии предложиха на среща с кмета да се направи кръгово движение до Асфалтовата база и преди магазина за строителна техника, легнали полицаи преди пешеходните пътеки по ул. "Хаджи Димитър" и светофар до автогарата.

От АПИ вмениха основната отговорност на общината. В писмен отговор на наши въпроси, те коменират, че за участъка от началото на гр. Айтос до кръговото кръстовище с Подбалканския път I-6, по споразумение за поддържане с Областното пътно управление-Бургас, отговаря общината. Затова е нейните компетенции да се поставят бордюри на острова преди мястото на катастрофата, както  ибетонова ограничителна система тип „Ню Джърси“ при външната част на завоя. Предвидени са и мерки за допълнително заостряне на вниманието на шофьорите в района на пешеходните пътеки - преди и след съществуващите пешеходни пътеки да се поставят изкуствени неравности, сигнализирани със съответната маркировка и пътни знаци, като при необходимост да бъдат и допълнително осветени. Община Айтос следва да изготви проект за организация на движението в границите на урбанизираната територия на гр.Айтос, както и предложение за трасе на обходен път на града, посочват от пътната агенция. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тялото на млад мъж изплува в Созопол

Тялото на млад мъж изплува в Созопол.  Предполага се, че то е на 35-годишнен турист от София, който влязал в морето в петъчния следобед, за да помогне на давеща се жена. Тя плувала въпреки предупредителния червен флаг и започнала да се дави.  Спасена е, но мъжът изчезнал в бурните вълни, поясниха от Областната дирекция на МВР в Бургас.   Тази..

публикувано на 30.06.24 в 17:18

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9 и 11 години, съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е..

публикувано на 30.06.24 в 16:03

ВАС отмени заповедта за обявяване на защитена местност „Залив Корал“

Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 2022 г., свързана с обявяването на защитена местност „Залив Корал“ в района на Лозенец. Делото е образувано по 3 жалби – на две търговски дружества, Община Царево и Националната асоциация „Българско Черноморие“.  Защитената местност беше..

публикувано на 28.06.24 в 17:15
снимката е илюстративна

Почина младият мъж, който пострада с тротинетка в Средец

Почина младият мъж, който пострада при управлявление на електрическа тротинетка в Средец, съобщават от полицията. Пътният инцидент стана на 13 юни. Тогава 29-годишният мъж загубил контрол при преминаване през гумен ограничител и катастрофира самостоятелно. Пострадалият беше настанен в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с наранявания по главата, в..

публикувано на 28.06.24 в 07:42

Катастрофа блокира движението към Созопол

Катастрофа е блокирала движението към Южното Черноморие. Верижно са се ударили няколко коли в отсечката след първата бензиностанция и ПЦ"Пода"в посока към Крайморие. Задръстването е огромно. Тези, които искат да пътуват на юг, трябва да минат през"Меден Рудник", Твърдица и Маринка, за да стигнат до моста за  "Крайморие".

публикувано на 27.06.24 в 17:52

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ до Карнобат

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ преди отбивката за Карнобат.  Инцидентът е станал около 2 часа следобед, информират от полицията.  56-годишният шофьор и двете му спътнички са невредими. Те напуснали автомобила преди да се запали, усещайки неприятна миризма в купето.  Изгорялата кола е изтеглена от пътното платно. Движението по..

публикувано на 27.06.24 в 15:50
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини

Полицията задържа при рутинна проверка в Слънчев бряг 28-годишен пласьор на амфетамини. това съобщиха от ОД на МВР в Бургас.  Мъжът е от Пловдив. Това е станало тази рано около 01:40 ч. в района на централна крайбрежна алея в курортния комплекс. Полицаите са открити около 30 бели таблетки, със специфична щампа, реагирали при полевия нарко-тест на..

публикувано на 27.06.24 в 11:39