Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14, 15 и 16 октомври

Най - успешната европейска програма се представя в „Дни Еразъм 2021“

Те ще са едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в Програмата.


Инициативата „Дни Еразъм 2021“ предстои в продължение на три дни през този месец, а целта е чрез нея да се отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“. Събитията ще се случват на живо или онлайн в стотици населени места в различни точки на света, като бяха подчертани ползите и резултатите от реализираните проектни дейности във всички образователни сектори.

Над 1800 мероприятия са заявени до момента за участие в инициативата и те са от целия свят, съобщи Михаил Балабанов, изп. директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е официалната оторизирана институция от Европейската комисия и националните власти за Програма "Еразъм+" в България: 

"Инициативата имаше огромен успех през изминалите години, като през 2020 г.в 84 страни от света бяха проведе над 5 000 събития, с които бяха достигнати десетки милиони граждани от Европа и извън нея.

Над 1600 от заявените до момента мероприятия ще са в Европа, като 11 са отбелязалите се в страната. От Бургас има заявено събитие от БСУ, което е свързано със синия Еразъм. Това е инициатива насочена към студенти, свързана е с морските зони, морската икономика, опазването на околната среда! "   

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+“, така че да бъдат видни и достъпни за гражданите, бизнеса, медиите и отговорните за формирането на политиките в сферата.

"Поради извънредните обстоятелства, през настоящата година се насърчава провеждането и на виртуални (онлайн) събития, особено ако обстоятелствата не позволяват провеждането на масови прояви и публични инициативи. Като виртуални събития могат да се организират семинари, партньорски срещи, фото изложби, концерти, радио предавания и други. Насърчава се активната употреба на социалните мрежи, интерактивни платформи или собствените интернет страници на организациите-бенефициенти, където могат да се публикуват изявления, видеоклипове, да се организират игри и предизвикателства, както и да се излъчват събития на живо. Форматът на събитията би могъл да бъде най-разнообразен, стига да е свързан с Програма „Еразъм+“ 2021 – 2021 или предшестващата я Програма (2014 – 2020).", посочи още Балабанов.

Програмата е една от най – популярните програма на Европейския съюз. Тя  дава възможност за натрупване на знания, дава умения и прави участниците по конкурентно способни, те намират партньори и приятели, категоричен е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП  Асим Адемов:

"Тази програма е символ на европейската интеграция и надгражда успехите на своите предшественици от последните 3 десетилетия. Едно от важните постижения в комисията по култура и образование в Европарламента е, че успяхме да увеличим бюджета на програмата, който е вече над 26 млрд. евро. Това означава, че ще се даде по - голяма възможност за учене за всички в ЕС и извън него. Основните характеристики са приобщаването на хора с различен културен, социален и икономически произход. Набляга се на възможностите за използването на цифрови технологии, мобилност за възрастни участници, индивидуален или групов обмен на учащи и др. " 

Тези възможности ще бъдат представени и по време на дните на Еразъм, които ще бъдат на 14, 15 или 16 октомври. Центърът за развитие на човешките ресурси, ще се включи в тях с франкофонски правни дни, съвместно със СУ "Климент Охридски" и Френският институт в България.

Всички настоящи и предишни организации - бенефициенти на Програма „Еразъм+“ се насърчават да покажат резултатите и въздействието от реализацията на техните проекти, като организират информационно събитие на доброволни начала (семинар, партньорска среща, изложба и др.)Те трябва да се регистрира на официалната страница на инициативата www.erasmusdays.eu , в социални мрежи историите могат да се разказват с хаштаг #ErasmusDays .

#РестартирайЕвропа

повече може да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов.

БСУ се възпротиви на промяна в името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Ръководството на Бургаския свободен университет (БСУ) се възпротиви на промяната в името на държавния „Проф. д-р Асен Златаров“, поискана от ректора му проф. д-р Христо Бозов.  Т ой потърси подкрепата на Съвета за това ръководеният от него Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да се преименува на Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“..

публикувано на 10.07.24 в 12:08

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 09.07.24 в 11:30

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30