Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев с премиера в Бургас

Отличената с две награди “Аскеер“ постановка е част от афиша на Фестивал на изкуствата “Порт Прим Арт Фест“

Моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Плач на ангел" ще има своя премиера в Бургас на 7 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в  Културен дом НХК. Постановката от Стефан Цанев на Народен театър "Иван Вазов" е носител на две награди „Аскеер“ - в категория "Водеща мъжка роля" на Христо Мутафчиев за ролята на Райчо и в категория "Режисура" на Стоян Радев. 

Събитието е част от афиша на Фестивал на изкуствата “Порт Прим Арт Фест“, а БНР Бургас е медиен партньор. 

Режисьор Стоян Радев смята, че в “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. 

"Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля.

Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът.

За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение.“

Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят...

Билети за премиерното представяне в Бургас на моноспектакъла на Христо Мутафчиев можете да намерите на каса „Часовника“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Четвърто издание на „Порт Прим Арт Фест“ в Бургас

Четвъртото издание на „Порт Прим Арт Фест“ ще се проведе на няколко бургаски локации в дните от 7 до 9 октомври. След година отсъствие от културната сцена фестивалът се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интригуващи срещи с..

публикувано на 28.09.21 в 12:30

Стефан Божков: Скъпа публико, ела да се насладиш на „Порт Прим Арт Фест 2021“!

Многообразие от премиерни за Бургас културни събития предстоят в края на седмицата във фестивала „Порт Прим Арт Фест“. След година отсъствие от културната сцена, той се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интересни срещи с..

публикувано на 04.10.21 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

„Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и две през август

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание..

публикувано на 09.07.24 в 10:59

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял..

публикувано на 07.07.24 в 16:00