Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3 млн лева дивидент деклариран в НАП за първите два дни на октомври

Снимка: архив

Над 2,8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица са декларирани в първите два работни дни на октомври, сочат данните на приходната агенция. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти.  Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни. Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица собственици, като да заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция. 

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят незаконните счетоводни операции, свързани с касова наличност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Има предложения за ремонт на зала „Бойчо Брънзов“ и изграждане на парк Сарафово

Обновяване на спортна зала „Бойчо Брънзов“ и площада пред нея, както и реконструкция на ул. „Крайезерна“ са част от идейните проекти на община Бургас. Те бяха представени на информационна среща в сградата на НХК. Проектите ще бъдат подадени по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“, а бюджетът..

обновено на 30.04.24 в 08:47

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна Митова от..

публикувано на 30.04.24 в 08:07

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11