Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за остеопороза в Бургас през октомври

Д-р Казмин: Посетете ревматолог при първи болки в костите или ставите

| обновено на 12.10.21 в 09:24
д-р Иван Казмин
Снимка: БНР Бургас

Кампания за превенция на ревматологичните заболявания провежда отдел “ Превенции“ към Община Бургас,Отделението по ревматология към УМБАЛ Бургас и кабинетът по остеопороза в ДКЦ 2. Поводът е, че настоящата 2021 е обявена за световна година за борба с болката в гърба и световните дни за борба с артрита и остеопорозата, които са през октомври.Под мотото „Искам да разбера по-добре моята болка в гръбнака, ставите и костите“специалистите искат да се  повиши нивото на осведоменост на широката общественост относто ревматичните мускулно-скелетни заболявания и пътищата за тяхното откриване,както и да се предложат  практически стъпки към превенция и ранна диагностика на пациентите с повишен риск за такива заболявания.

В кабинета по остеопороза в ДКЦ 2 Бургас ще се извършва безплатно ултразвуково измерване на костна плътност на пета с цел профилактика и ранна диагностика на остеопороза при жени от 45-65 годишна възраст. Датите са 12-ти, 14-ти,19-ти и 21-ви октомври от 12ч. до 15ч. Задължително е предварително записване на тел. 0879 853 929.

Една от причините за забавяне в диагностицирането на ревматичните мускулно-скелетни заболявания е закъсняла консултация с ревматолози. В Бургас и областта практикуват 10 такива специалисти. Проучване, публикувано през 2017 год. в списание “Reumatologia”  показва, че в Европа съществува забавяне от поне 4 месеца от първата поява на симптоми на възпалитeлно ревматологично заболяване до консултацията на пациента с ревматолог.

Една от причинитите, че се забавя първоначалното посещение при медицинско лице и  защото пациентът игнорира първоначалните симптоми. Много често след първоначалния контакт с медицинско лице, над 50 % от пациентите са консултирани от поне двама медицински специалисти не-ревматолози -най-често ортопед и невролог, а други 21% преминават през четирима не-ревматолози, докато достигнат до такъв, чието поле на експертиза са костно-ставните и гръбначни заболявания.

Третата основна причина за забавянето на консултацията с ревматолог е малкият брой такива специалисти в Европа и времето, което отнема да се запише час за прием при тя.

Известният ревматолог и началник на бургаското отделение по ревматология д-р Иван Казмин препоръчва да се потърси специалист още при първите симптоми

Това може да са всякакъв вид симптоми, свързани с костно-ставно-мускулната система.Ваниги водеща е болката, по инерция от време оно, боли ме става -отивам на ортопед.Но ортопедите се занимават основно с травматични и следтравматични състояния или с оперативно лечение на ставните заболявания. Преди да се стигне до оперативно лечение, ревматологът трябва да каже -това е възпалителна ставна болест или дегенеративна ставна болест в еди-коя си фаза на развитие, да се намеси консервативно с лекарства.Едва след като се изчерпят всички тези възможности, тогава да се стигне до ортопед.

Пациентите казват - боли ме кръстът и отиват при невролог, но неврологът има съвсем друг начин на мисленето.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15