Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за остеопороза в Бургас през октомври

Д-р Казмин: Посетете ревматолог при първи болки в костите или ставите

| обновено на 12.10.21 в 09:24
д-р Иван Казмин
Снимка: БНР Бургас

Кампания за превенция на ревматологичните заболявания провежда отдел “ Превенции“ към Община Бургас,Отделението по ревматология към УМБАЛ Бургас и кабинетът по остеопороза в ДКЦ 2. Поводът е, че настоящата 2021 е обявена за световна година за борба с болката в гърба и световните дни за борба с артрита и остеопорозата, които са през октомври.Под мотото „Искам да разбера по-добре моята болка в гръбнака, ставите и костите“специалистите искат да се  повиши нивото на осведоменост на широката общественост относто ревматичните мускулно-скелетни заболявания и пътищата за тяхното откриване,както и да се предложат  практически стъпки към превенция и ранна диагностика на пациентите с повишен риск за такива заболявания.

В кабинета по остеопороза в ДКЦ 2 Бургас ще се извършва безплатно ултразвуково измерване на костна плътност на пета с цел профилактика и ранна диагностика на остеопороза при жени от 45-65 годишна възраст. Датите са 12-ти, 14-ти,19-ти и 21-ви октомври от 12ч. до 15ч. Задължително е предварително записване на тел. 0879 853 929.

Една от причините за забавяне в диагностицирането на ревматичните мускулно-скелетни заболявания е закъсняла консултация с ревматолози. В Бургас и областта практикуват 10 такива специалисти. Проучване, публикувано през 2017 год. в списание “Reumatologia”  показва, че в Европа съществува забавяне от поне 4 месеца от първата поява на симптоми на възпалитeлно ревматологично заболяване до консултацията на пациента с ревматолог.

Една от причинитите, че се забавя първоначалното посещение при медицинско лице и  защото пациентът игнорира първоначалните симптоми. Много често след първоначалния контакт с медицинско лице, над 50 % от пациентите са консултирани от поне двама медицински специалисти не-ревматолози -най-често ортопед и невролог, а други 21% преминават през четирима не-ревматолози, докато достигнат до такъв, чието поле на експертиза са костно-ставните и гръбначни заболявания.

Третата основна причина за забавянето на консултацията с ревматолог е малкият брой такива специалисти в Европа и времето, което отнема да се запише час за прием при тя.

Известният ревматолог и началник на бургаското отделение по ревматология д-р Иван Казмин препоръчва да се потърси специалист още при първите симптоми

Това може да са всякакъв вид симптоми, свързани с костно-ставно-мускулната система.Ваниги водеща е болката, по инерция от време оно, боли ме става -отивам на ортопед.Но ортопедите се занимават основно с травматични и следтравматични състояния или с оперативно лечение на ставните заболявания. Преди да се стигне до оперативно лечение, ревматологът трябва да каже -това е възпалителна ставна болест или дегенеративна ставна болест в еди-коя си фаза на развитие, да се намеси консервативно с лекарства.Едва след като се изчерпят всички тези възможности, тогава да се стигне до ортопед.

Пациентите казват - боли ме кръстът и отиват при невролог, но неврологът има съвсем друг начин на мисленето.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МБАЛ “Поморие” откри дарителска сметка за набиране на средства

МБАЛ “Поморие” откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебното заведение в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. “Болницата се нуждае от финансова помощ. Ще бъдем благодарни на всички дарители, защото само заедно може да се справим с поредната предстояща тежка вълна от Ковид. Съпричастността и..

публикувано на 03.12.21 в 15:04

117 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

117 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 28, в ямболска са 24. В  страната са 2018 . Това са 7,37% от направените 27 372 теста през изминалото денонощие. Хоспитализирани са 6 225 души, като 702 от тях са в интензивни отделения.  През вчерашния ден излекуваните са 3344-ма, починали са 114 души.  Поставените дози ваксини са..

публикувано на 03.12.21 в 07:51

До края на годината ще стартира процедура за избор на изпълнител на малък " Пирогов" в Царево

В няколко наши репортажа ви разказахме за ситуацията в Царево, в която заради жалби на общинския съветник Емил Пейчев  започнаха проверки  от различни държавни институции както на администрацията и на негови колеги, така и на граждани. Той атакува и създаването на т.н малък "Пирогов", бъдещ  медицински център, в който ще работят лекари от..

публикувано на 01.12.21 в 16:28

Мобилен рентген спасява живот в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас

Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Тя беше купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и даде нови възможности на съдовите хирурзи. Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции „2 в 1“. Тази иновативна техника е..

публикувано на 29.11.21 в 14:17

Бустерната доза предпазва по-добре ваксинираните

Д-р Сибел Шефкет  е сред специализантите, които работят отскоро в бургаската белодробна болница. Тя завършва през 2019 година с отличие Варненския медицински университет. Вече  две години специализира пулмология и фтизиатрия. На 27 години, тя е от медиците, които  смело влизат в ковид отделението на лечебното заведение. Практиката на д-р Шефкет..

публикувано на 29.11.21 в 13:28
Снимката е илюстративна

Лаборатория за извършване на PCR тестове ще бъде открита в болницата в Елхово

В общинската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" в Елхово ще бъде открита лаборатория за извършването на PCR тестове. От общинския бюджет са отпуснати 44 000 лева, предстои закупуването на необходимото оборудване. При поредната ковид вълна тестването на пациентите и жителите на повече от три общини е било затруднено, тъй като лечебното заведение не..

публикувано на 29.11.21 в 08:34

40 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

40 са новите случаите на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 10, в ямболска са 3, 728 са в страната.  Положителни са 5,1% от направените 14 218 теста,  82,83% от новите случаи за деня не са ваксинирани. В болница се лекуват 6707 души; 756 са в интензивно отделение.Като излекувани  са отчетени 520 души. Починали са 58 души, от тях 93,1% не..

публикувано на 29.11.21 в 07:50
Подкасти от БНР