Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за остеопороза в Бургас през октомври

Д-р Казмин: Посетете ревматолог при първи болки в костите или ставите

| обновено на 12.10.21 в 09:24
д-р Иван Казмин
Снимка: БНР Бургас

Кампания за превенция на ревматологичните заболявания провежда отдел “ Превенции“ към Община Бургас,Отделението по ревматология към УМБАЛ Бургас и кабинетът по остеопороза в ДКЦ 2. Поводът е, че настоящата 2021 е обявена за световна година за борба с болката в гърба и световните дни за борба с артрита и остеопорозата, които са през октомври.Под мотото „Искам да разбера по-добре моята болка в гръбнака, ставите и костите“специалистите искат да се  повиши нивото на осведоменост на широката общественост относто ревматичните мускулно-скелетни заболявания и пътищата за тяхното откриване,както и да се предложат  практически стъпки към превенция и ранна диагностика на пациентите с повишен риск за такива заболявания.

В кабинета по остеопороза в ДКЦ 2 Бургас ще се извършва безплатно ултразвуково измерване на костна плътност на пета с цел профилактика и ранна диагностика на остеопороза при жени от 45-65 годишна възраст. Датите са 12-ти, 14-ти,19-ти и 21-ви октомври от 12ч. до 15ч. Задължително е предварително записване на тел. 0879 853 929.

Една от причините за забавяне в диагностицирането на ревматичните мускулно-скелетни заболявания е закъсняла консултация с ревматолози. В Бургас и областта практикуват 10 такива специалисти. Проучване, публикувано през 2017 год. в списание “Reumatologia”  показва, че в Европа съществува забавяне от поне 4 месеца от първата поява на симптоми на възпалитeлно ревматологично заболяване до консултацията на пациента с ревматолог.

Една от причинитите, че се забавя първоначалното посещение при медицинско лице и  защото пациентът игнорира първоначалните симптоми. Много често след първоначалния контакт с медицинско лице, над 50 % от пациентите са консултирани от поне двама медицински специалисти не-ревматолози -най-често ортопед и невролог, а други 21% преминават през четирима не-ревматолози, докато достигнат до такъв, чието поле на експертиза са костно-ставните и гръбначни заболявания.

Третата основна причина за забавянето на консултацията с ревматолог е малкият брой такива специалисти в Европа и времето, което отнема да се запише час за прием при тя.

Известният ревматолог и началник на бургаското отделение по ревматология д-р Иван Казмин препоръчва да се потърси специалист още при първите симптоми

Това може да са всякакъв вид симптоми, свързани с костно-ставно-мускулната система.Ваниги водеща е болката, по инерция от време оно, боли ме става -отивам на ортопед.Но ортопедите се занимават основно с травматични и следтравматични състояния или с оперативно лечение на ставните заболявания. Преди да се стигне до оперативно лечение, ревматологът трябва да каже -това е възпалителна ставна болест или дегенеративна ставна болест в еди-коя си фаза на развитие, да се намеси консервативно с лекарства.Едва след като се изчерпят всички тези възможности, тогава да се стигне до ортопед.

Пациентите казват - боли ме кръстът и отиват при невролог, но неврологът има съвсем друг начин на мисленето.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания за хепатит утре в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе този петък, 26 юли, от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се..

публикувано на 25.07.24 в 13:11

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.  От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 16:40

С близо 50 000 лева от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педиатрични отделения в УМБАЛ Бургас. Доброволческата инициатива е на организацията 5km run и се провежда традиционно през определен период от време. Представители и последователи на организацията в цялата страна определят ден, в който бягат с благотворителна..

публикувано на 18.07.24 в 14:37

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на нови данни..

публикувано на 17.07.24 в 14:44
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на..

обновено на 15.07.24 в 14:30

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с придружаващи ги сърдечни заболявания или диабет, уточни д-р Топузян: „Около 200 пациента..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на плажа също трябва да използват по-ранните часове за своите морски бани, допълни Страхов...

публикувано на 11.07.24 в 11:55