Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 жители на Ахелой искат решение на проблем с миризма от тласкател на КПС

| обновено на 12.10.21 в 15:10
3
Миризмата от тласкателя гони туристите, казват жителите на Ахелой



За спешни мерки по отстраняването на неприятна миризма от тласкателя на канално-помпената станция в Ахелой настояват местните жители. Според тях проблемът има негативно влияние върху туристическото развитие на града. 

888 души са се подписали в петиция за отстраняване на миризмата. Засегнати са най-вече живеещите на двете улици "Рила" и "Черно море", съобщи Станислава Стоянова, която от година със създадения инициативен комитет обикаля институциите в търсене на решение:

"По наше настояване бе направено обследване и се установи, че има много силна миризма. Миризмата е нетърпима, а в летния период влиза директно и в къщите на хората. Трябва да приемат, че има проблем и той е в компетенциите за решаване на ВиК и общината." 

Присъствието на миризмата  е неоспоримо и е подпечатно от проверки на РИОСВ и общината. Спорни са причините и възможните решения. Според хората с включването на хотел в близост е надвишен капацитетът на съоръжението.

Извършените проверки обаче не констатират нарушение нито в нормите за чистотата на въздуха, нито в техническата изправност на съоръжението, уточняват от община Поморие. Кметът Иван Алексиев се ангажира местният отдел "Екология" да извършва всекидневен контрол през октомври и ноември и да съставя констативни протоколи за наличието на неприятни миризми, идващи от канално-помпената станция

КПС-Ахелой е изградена по всички стандарти, има и зелен пояс, чиято цел е да сведе до минимум неблагоприятното влияние, коментираха от ВиК-Бургас и развиха своята версия-миризмата идва от канализацията-живеещите в съседство са вкарали баните и тоалетните си в мрежата без т.нар. водна възглавница, която пречи на разпространението им от канала към помещенията.

Междувременно от Община Поморие изпратиха писмо с искане до ВиК за тристранна среща между дружеството, администрацията и жителите на Ахелой. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32
Снимката е илюстративна.

Бургазлии сигнализират за изсичане на дървета по улица "Уилям Гладстон"

За изсичане на множество дървета по улица "Уилям Гладстон" в Бургас сигнализират граждани до Общинския съвет. Те настояват за отговор - спазени ли са процедурите по издаване на разрешително за сечта.  "Има проведена процедура за дърветата по чл. 63 от Закона за устройство на територията. Дърветата са премахнати със съответната процедура с обявяването в..

публикувано на 28.07.24 в 13:16

Обществени поръчки за ремонт на улици в Ябълчево, Добромир и Дъскотна

Обществени поръчки са обявени за ремонт и асфалтиране на улици в руенските села Ябълчево, Добромир и Дъскотна. Към момента състоянието на настилките в посочените участъци не е добро. Наблюдават се неравности и деформации.  Основен ремонт се предвижда на улици от съществуващата улична мрежа на село Дъскотна, които са с асфалтова настилка. Освен..

публикувано на 28.07.24 в 11:54
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16