Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станков: Производството на ток ще регулира цените

Покачването на цената на газа и на квотите въглеродни емисии са сред причините да се повиши цената на електроенергията и у нас. Процесът трябва да бъде овладян, преди да рефлектира и пряко върху потребителите, посочва експертът Жечо Станков.

Той се случи на два етапа, казва бившият заместник-министър на енергетиката и ексдепутат Жечо Станков. Първият бе само при нас, когато в Европа цените бяха спокойни и нищо не показваше, че главоломно ще започнат да растат. Тогава министерството на енергетиката допусна грешка, че не активира необходимите национални мощности, смята той. И за пример посочва, че от осем блока в ТЕЦ „Марица – изток 2“, реално са работели блок и половина. Това беше поправено и цената се балансира, поясни Станков. След това обаче цената на природния газ на някои места в Европа започна да се покачва главоломно, коментира експертът:

„В България, около 10% от мощностите, които произвеждат електроенергия, са на природен газ. Топлофикациите, чрез когенерация, произвеждат електроенергия. Но има една свързаност, между цената на газа и цената на електроенергията, на общоевропейско ниво. Защото при нас, ако е 10%, в Румъния е 20, в Унгария е 30 и т.н. Има държави, в които над 40-50% от електроенергията се произвежда от газ“, посочи Станков.

Голямо влияние е оказало и повишаването на цените на квотите въглеродни емисии. Това създаде несигурност и у производителите, и в търговците, коментира Станков.

Ако не се справим с тази криза, от 1 януари това ще се отрази вече и директно в сметката на потребителите, не само с повишаването на цените на стоки и услуги, смята Жечо Станков. Това е така, защото в края на годината държавната комисия трябва да вземе решение за цените на тока, водата и топлоенергията. Проблемът може да бъде решен лесно, смята той:

„Трябва да дадем шанс на бизнеса и на гражданите да изградят собствени мощности за производство на електроенергия. Това ще разтовари мрежата. Това ще намали и физическото търсене на електроенергия и по естествен начин цената ще падне. Предвид факта, че сме опростили законодателството и сме намалили административната тежест до 1 мегават, това са 1000 киловата, не е небоходимо строително разрешение. В Плана за възстановяване и устойчивост заложихме средства, които са до 200 000 евро за бизнеса. Което означава, в рамките на 500 киловата, всяко едно предприятие на покрива или в двора си, да си направи собствена инсталирана мощност“, посочи Станков.  

Санирането също трябва да продължи, защото и то оказва ефект за по-ниско потребление на електроенергия и оттам – и върху това, което плащат хората, подчерта Жечо Станков. Ако продължа с политиката, ще улесним и това една фирма да може да продава на друга електроенергия, ако има в излишък, посочи той. Притеснителното е, че дори сега да бъде изпратен плана за възстановяване в Брюксел, парите от него може и да не дойдат до края на годината, коментира още Жечо Станков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брандът "Черноморска кухня" организира сезонни кулинарни фестивали в Бургас

Сезонни кулинарни фестивали и семинар за местния бизнес ще организира брандът „Черноморска кухня“, за популяризира проекта за Черноморието като дестинация за гастрономически туризъм. Идеята е подкрепена и от Община Бургас. Създадена е и работна група, която ще действа в тази посока, съобщи Желязко Атанасов, който е вицепрезидент и и..

публикувано на 21.10.21 в 09:28

Нови електрически автобуси ще бъдат предоставени днес на "Бургасбус"

Днес на общинския превозвач „Бургасбус“ ще бъдат предоставени първите електрически автобуси. Те ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт. Това са 18-метрови и 12-метрови рейсове. Те ще бъдат пуснати в експлоатация като част от проект, който изпълнява община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез модернизация на..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Протест на синдикати и работодатели заради цените на тока

Над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок - не само  промишлените предприятия и малкия бизнес, но и болници, училища,  ВиК дружества, театри, музеи. Протестът на синдикатите и бизнеса е в 12.00 часа пред Министерския съвет, каза Иван Костадинов от регионалната  организация на Подкрепа в Бургас. „Този път се обединиха..

публикувано на 19.10.21 в 09:42

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена..

публикувано на 18.10.21 в 14:03
ТД на НАП в Бургас, архив

НАП: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2021 г. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на..

публикувано на 18.10.21 в 11:32

По-ниски добиви, но добро качество на манов мед тази година

Добивите на манов мед тази година не са толкова добри. Причината са както метеорологичните условия, така и дъбовата дървеница в Странджа, която унищожава хлорофила на листата на дъба, който е основна паша на пчелите. Въпреки това качеството е много добри. „Средно на кошер добивите са различни. Преди навсякъде като имаше мана, пчелите събираха..

публикувано на 15.10.21 в 14:48

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято

Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът: "Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

публикувано на 14.10.21 в 06:36