Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят фотоизложба на режисьора Милчо Манчевски в Бургас

Фотографска изложба на режисьора Милчо Манчевски ще бъде представена в Бургас, съобщават от Общината. Експозицията ще бъде подредена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на 15 октомври, с вернисаж от 17.00 до 19.00 часа. Изложбата, озаглавена „ТАМ”, показва 88 цветни творби на тема улична фотография и ще може да се види в двете изложбени зали на библиотеката.

Сред гостите на експозицията ще бъде Сашко Насев – директор на Културно-информативния център на Република Северна Македония в София.

„ТАМ“ надгражда и разширява досегашния опус от фотографски произведения на Милчо Манчевски – „Улица“ и „Пет капки сън“.

В тези проекти визуалната текстура на градския живот се проявява чрез композиционна и наративна игра. Този динамичен и експериментален подход към създаването на фотографиите оформя „ТАМ”. Тръгвайки от „Жена и зелена стена“ и „Червена стена (Бруклин)“, две фотографии, които се четат почти като „колор фийлд“ платна, „ТАМ” ни отвежда на пътешествие, което също толкова се отнася до акта на виждане, колкото и до мястото на преживяване.

Като творец, който работи с филм и с фотография, подходът на Манчевски към създаване на фотографии постоянно измества границите и избягва конвенционалното. Неговото ранно въвличане в концептуалното изкуство продължава да се отразява в произведенията му в различни медии, а наследството на историческия авангард прониква в много от фотографиите, поместени в „ТАМ“. (Конор Макгрейди, част от предговора в книгата „Там“)

Събитието се реализира с партньорството на Културно-информативния център на Република Северна Македония в София и от Община Бургас.

Милчо Манчевски е автор на филмите „Преди дъжда“ (1994), „Прах“ (2001), „Сенки“ (2007), „Майки“ (2010), „Бикини Муун“ (2017) и „Върба“ (2019), както и на късометражните „Без заглавие“ (1982), „1.73“ (1985), „Четвъртък“ (2013), „Краят на времето“ (2017) и др.

Неговите филми са разпространени глобално и са получили над 60 международни награди, между които „Златен лъв“ във Венеция (1994), „Индипендънт спирит“ (1996), „Елен“ в Аспен (2017), „Давид ди Донатело“ (1995), „Алуминиев кон“ в Стокхолм (1994), номинация за „Оскар“ (1995), „Сребърен кондор“ в Аржентина (1997), „Златна буболечка“ в Швеция (1995), „ФИПРЕСИ“ (1994), „Федеора“ (2011) и „Фантаспорто“ (2018 и 2020).

Автор е на книгите „Духът на майка ми“ (1997), „Истина и приказка: бележки за (изключителната) вяра в изкуството“ (2012), „Изображения, думи и лъжи“ (2015), „Улица“ (1999) и „Пет капки сън“ (2011).

Самостоятелно и като основател на групата „1 АМ“ поставя арт пърформанси в Скопие, Белград, Сплит и Бруклин.

Имал е много групови и две самостоятелни изложби на фотографии – „Улица“ (1999) и „Пет капки сън“ (2011) в Музея на съвременното изкуство, Скопие. След това те са изложени в Ню Йорк, Москва, Шанхай, Стокхолм, Турция, Хърватия, Сърбия, България, Холандия, Италия, Япония, Румъния, Полша, Гърция, Франция, Доминиканска Република, Словения и т.н. Неговите творби се преподават в стотици университети по света.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Лалева

Мария Лалева: "Пасиансът на архангелите" действа като пауза за размисъл

Най – продаваният български автор през последните три години Мария Лалева има нов роман „Пасиансът на архангелите“. Новата ѝ книга разказва за семейство, въвлечено в поредица от конфликти, тайни, обрати, мистерии и суеверия. „Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа, се разкрива чрез история,..

публикувано на 21.10.21 в 15:29

Радостин Дамасков реди обща изложба с дъщеря си

Съвместен експериментален проект на скулптора Радостин Дамасков и неговата дъщеря Златина Дамаскова ще бъде представен в Бургас. Това е първата инициатива, в която баща и дъщеря застават рамо до рамо. Изложбата е иновативна, за първи път се пресъздава този процес и вярваме, че ще бъде много интересно за посетителите”, сподели авторът на..

публикувано на 21.10.21 в 12:43

Отменя се гостуването на Мария Лалева в Бургас

Гостуването на Мария Лалева в Бургас за представянето на новата й книга "Пасиансът на архангелите" се отменя. Причината е въведените нови мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.  Най - продаваният съвременен български автор трябваше да се срещне с почитателите си в Гранд хотел и СПА Приморец на 21 октомври /четвъртък/  от 18 ч. Отменени..

публикувано на 20.10.21 в 17:51

Симфони рок в Операта на Бургас

Почитателите на рок музиката, чиято въздействена сила не намалява с годините, а вечните песни от съкровищницата на рок културата са приемани емоционално от представителите на всички поколения, ще бъдат заредени с висока доза адреналин на концерта „Симфони рок“ – на 21-ви октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера. Атрактивният..

публикувано на 20.10.21 в 16:09

Младежка прожекция на открито

Този петък, 22 октомври, от 18.00 часа ще се състои премиерата на документалния филм „Първите стъпки“. Той е режисиран, сниман и монтиран от и за младежи. Филмът засяга въпросите, обвързани с начина на живот на средностатистическия човек, но и показва първите стъпки към едно по-екологично ежедневие - модели, които са всекидневен избор на..

публикувано на 20.10.21 в 14:54

Отменен е концертът на Детския радиохор, той бе планиран за неделя

Празничният концерт на Детския хор на Българското национално радио, който бе планиран да се проведе тази неделя, 24 октомври, в Културен дом на НХК в Бургас се отменя. Причината са новите пандемични мерки и скокът на заразените с COVID-19. Организаторите обещават на бургаските любители на хоровото изкуство напролет, при по-подходящи..

публикувано на 20.10.21 в 14:50

Четири нови филма с бургаски локации

Част от сцените на два пълнометражни филма с международно участие и два сериала са заснети на емблематични места в Бургас това лято. Героите им се разходиха по Моста, в Морската градина, около Морска гара Бургас, минаха по „Александровска“ и „Богориди“, пиха кафе на терасата на Културен център „Морско казино“, посетиха новия Център за съвременно..

публикувано на 20.10.21 в 14:42