Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Кризата тепърва започва, трябва да я овладеем

Снимка: архив

Кризата у нас тепърва започва, ръстът на цената на тока ще засегне и потребителите. Това коментира пред БНР-Бургас ексдепутатът и финансов експерт Мика Зайкова.

Като направихме актуализацията в предишния парламент, още нямаше подобна криза с цената на електоенергията, оставихме буфер, който може да послужи в подобна ситуация. Това посочи доайенът от последните две народни събрания Мика Зайкова, която бе в Бургас на среща с актива на „Има такъв народ“. А кризата сега започва, категорична е тя:

„В т. нар. регулирана цена (на електроенергията – б.а.) има два елемента, които не са регулирани. Да, токът, който идва от централата е евтин. Само че, за да дойде от централата до клиентите, минава през мрежата. Тоест – през Електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Те имат също разходи. Те купуват енергията, тяхната, технологичната, на свободния пазар“, коментира тя.

И какво се случва? Определя се една прогнозна цена за едногодишен период, но купувайки енергията на свободния пазар, те го правят на свободни цени, продължава Мика Зайкова:

„Разликата между прогнозната и тази, която действително са взели като покупка, се влага в следващата регулирана цена. Сега, в момента, прогнозната цена е 131 лв./мегаватчас. Очаква се, усреднено, за целия период, което не го вярвам, сигурно ще е по-скъпо, да стане 253 лв. Това е 193% ръст. И този ръст, целият, ще влезе в т. нар. регулирана цена. Затова, ако някой чака, че в следващия период ще поевтинее, това не е вярно“, посочи тя.

Затова първото нещо, което трябва да се направи в новия парламент, е да се промени законът за енергетиката, смята Мика Зайкова. И още:

„Инфлацията ще расте. И има няколко неща, които биха могли малко да забавят инфлацията. Би трябвало поне стоките от първа необходимост, малката кошница – хляб, мляко, масло, брашно, захар, сирене, това, което и децата ядат, да извадим от държавния резерв част, да го хвърлим на пазара и тогава ще паднат цените“, смята тя.

Друго, което може да се направи, според Мика Зайкова, е да се изтегли плащането на ДДС във времето. Но за това е нужен работещ парламент, посочва тя.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брандът "Черноморска кухня" организира сезонни кулинарни фестивали в Бургас

Сезонни кулинарни фестивали и семинар за местния бизнес ще организира брандът „Черноморска кухня“, за популяризира проекта за Черноморието като дестинация за гастрономически туризъм. Идеята е подкрепена и от Община Бургас. Създадена е и работна група, която ще действа в тази посока, съобщи Желязко Атанасов, който е вицепрезидент и и..

публикувано на 21.10.21 в 09:28

Нови електрически автобуси ще бъдат предоставени днес на "Бургасбус"

Днес на общинския превозвач „Бургасбус“ ще бъдат предоставени първите електрически автобуси. Те ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт. Това са 18-метрови и 12-метрови рейсове. Те ще бъдат пуснати в експлоатация като част от проект, който изпълнява община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез модернизация на..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Протест на синдикати и работодатели заради цените на тока

Над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок - не само  промишлените предприятия и малкия бизнес, но и болници, училища,  ВиК дружества, театри, музеи. Протестът на синдикатите и бизнеса е в 12.00 часа пред Министерския съвет, каза Иван Костадинов от регионалната  организация на Подкрепа в Бургас. „Този път се обединиха..

публикувано на 19.10.21 в 09:42

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена..

публикувано на 18.10.21 в 14:03
ТД на НАП в Бургас, архив

НАП: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2021 г. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на..

публикувано на 18.10.21 в 11:32

По-ниски добиви, но добро качество на манов мед тази година

Добивите на манов мед тази година не са толкова добри. Причината са както метеорологичните условия, така и дъбовата дървеница в Странджа, която унищожава хлорофила на листата на дъба, който е основна паша на пчелите. Въпреки това качеството е много добри. „Средно на кошер добивите са различни. Преди навсякъде като имаше мана, пчелите събираха..

публикувано на 15.10.21 в 14:48

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято

Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът: "Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

публикувано на 14.10.21 в 06:36