Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято


Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът:

"Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за търговски обекти, за хотели, за офиси и банки. Паркинги ще бъдат преотредени за туристи. Всичко ще бъде автоматизирано с бариери и таксомати, за да може и туристите и местните хора да се чувстват добре през лятото.“

Проектът ще бъде предложен на обществено обсъждане, уточни Алексиев. Той съобщи и, че през сезона са спряли финансирането на комнадированите в града полицаи, тъй като не са доволни от работата им. 

Ръст от 60% на нощувките и 44% на туристите това лято спрямо предходния сезон отчетоха в Поморие, но нивата от 2019 година все още не могат да бъдат достигнати. Администрацията представи подробен анализ. Почти 60% от туристите са били българи. След тях се нареждат гостите от Румъния с 8.3% и германците, които формират 6.5% от нощувките. По данни на ЕСТИ от 1 юни до 30 септември на територията нобщината са пренощували 103 617 туристи.  Август е бил най-силният месец, а септември не е оправдал очакванията за удължаване на сезона, сочи още статистиката. 482 714 нощувки са реализирани за периода юни-септември. 417 места за настаняване в 9 населени места на общината, или 39% от регистрираните,  са работили това лято. Градоначалникът коментира:

"Бяхме от първите черноморски градове, където сезонът тръгна. Годината беше показателна – много хора, много автомобили, много туристи с различни интереси, видно от избора им на места за хранене и настаняване – от малките капанчета и квартири, до високите категории ресторанти и хотели – всичко беше заето, с резервации. Това искам да виждам и занапред – туристите да идват в Поморие, да не могат да намират места, да правят резервации за дни напред за заведения и шезлонги, например. Това показва, че градът е харесван и ние работим точно в тази посока – да вдигнем още нивото на Поморие, за да привличаме по-висок клас туристи“. 

Сезонът беше по-добър очакванията, но зависи от коя камбанария се гледа, коментира хотелиерът Георги Тръпков:

"Сезонът беше добър за тези, които отвориха в края на юни и затвориха началото на септември. Тези, които отвориха април, май и затвориха началото на октомври-на кантар, а за тези, които работят 12 месеца-катастрофа. Май беше крах, юни беше студен, никой не дойде, а септември не го изкарахме като друга година. Най-важното е това, че отлепихме от дъното и тръгваме напред.  Борим се за оцеляване." 

Нова визия на източния плаж и крайбрежната улица ще посрещнат туристите следващото лято. Вече са ясни и датите за събитията през юни, които традиционно привличат туристи в морския град. 

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32

Нов европейски Ренесанс - идеи и предложения

Как ще се развива в следващите години мащабният проект за Обединена  Европа, е ключов въпрос за гражданите на Общността. Политиците вече наложиха  понятието нов Ренесанс, който предопределя набор от ново съдържание и реализация на конкретни идеи. Пътят към формирането на част от предложенията  е Конференцията за бъдещето на Европа. Поредицата от..

публикувано на 01.12.21 в 11:59

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00

Търговци от пазар "Краснодар" скочиха срещу високи наеми

Търговци от пазар „Краснодар“ са недоволни от увеличените си наеми. В отворено писмо до общината и местния парламент те настояват за съдействие за по-добри условия и справедливи наемни цени, съобразени с актуалната икономическа обстановка.    Сашка Пенова произвежда и продава зеленчуци на пазар „Краснодар“. Досега за своята..

публикувано на 25.11.21 в 13:52
Подкасти от БНР