Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято


Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът:

"Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за търговски обекти, за хотели, за офиси и банки. Паркинги ще бъдат преотредени за туристи. Всичко ще бъде автоматизирано с бариери и таксомати, за да може и туристите и местните хора да се чувстват добре през лятото.“

Проектът ще бъде предложен на обществено обсъждане, уточни Алексиев. Той съобщи и, че през сезона са спряли финансирането на комнадированите в града полицаи, тъй като не са доволни от работата им. 

Ръст от 60% на нощувките и 44% на туристите това лято спрямо предходния сезон отчетоха в Поморие, но нивата от 2019 година все още не могат да бъдат достигнати. Администрацията представи подробен анализ. Почти 60% от туристите са били българи. След тях се нареждат гостите от Румъния с 8.3% и германците, които формират 6.5% от нощувките. По данни на ЕСТИ от 1 юни до 30 септември на територията нобщината са пренощували 103 617 туристи.  Август е бил най-силният месец, а септември не е оправдал очакванията за удължаване на сезона, сочи още статистиката. 482 714 нощувки са реализирани за периода юни-септември. 417 места за настаняване в 9 населени места на общината, или 39% от регистрираните,  са работили това лято. Градоначалникът коментира:

"Бяхме от първите черноморски градове, където сезонът тръгна. Годината беше показателна – много хора, много автомобили, много туристи с различни интереси, видно от избора им на места за хранене и настаняване – от малките капанчета и квартири, до високите категории ресторанти и хотели – всичко беше заето, с резервации. Това искам да виждам и занапред – туристите да идват в Поморие, да не могат да намират места, да правят резервации за дни напред за заведения и шезлонги, например. Това показва, че градът е харесван и ние работим точно в тази посока – да вдигнем още нивото на Поморие, за да привличаме по-висок клас туристи“. 

Сезонът беше по-добър очакванията, но зависи от коя камбанария се гледа, коментира хотелиерът Георги Тръпков:

"Сезонът беше добър за тези, които отвориха в края на юни и затвориха началото на септември. Тези, които отвориха април, май и затвориха началото на октомври-на кантар, а за тези, които работят 12 месеца-катастрофа. Май беше крах, юни беше студен, никой не дойде, а септември не го изкарахме като друга година. Най-важното е това, че отлепихме от дъното и тръгваме напред.  Борим се за оцеляване." 

Нова визия на източния плаж и крайбрежната улица ще посрещнат туристите следващото лято. Вече са ясни и датите за събитията през юни, които традиционно привличат туристи в морския град. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40