Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава проблемът с доставката на дърва в Созопол

Снимка: БГНЕС


Проблем с доставката на дърва за огрев има в община Созопол. След като въпросът беше повдигнат на сесията на местния парламент, от Общинското горско предприятия посочиха, че наличността на дървесината е достатъчно и заявените количества ще бъдат доставени до 30 ноември. Към момента обаче тази дата не е сигурна.

„Оказва се, че кубиците дърва, които са по документи не съответства на действителността. В годините са били изсечени повече дърва от това, което е трябвало да бъде сечено. Това е в основата на цялото напрежение, което се получава нататък по веригата. Вече е сключен договор за инвентаризация. Такава ще бъде направена на масивите, отдел по отдел ще се инвентаризира. Ще се види какво точно като дървесина и като наличност има. Отделно трябва да се направи лесоплан за  следващите 10 години за дървесината, която ще бъде сечена. Това, което знам е, че трябва да се доставят около 6000 – 7000 куб. м. дърва за местното население, т.е. дърва, които са платени и още не са доставени“, обясни кметът Тихомир Янакиев. 

Той допълни, че на склад има около 300 – 400 куб. м. дървесина от вида мъждрян и габър, но те не са предпочитани от хората за огрев. „Друг е въпросът, че цената на дървата навсякъде е много висока, ние имаме една много ниска социална цена от 39 лв. на кубик с ДДС, което за мен е изключително ниско“, посочи кметът. В момента се водят разговори с ЮИДП, но проблемът там е, че цените на дървата са по-високи. Оказва се и че няма достатъчно работна ръка в сектор дърводобив.

Янакиев обясни, че ще бъде направено всичко възможно дървата за огрев да бъдат доставени до края на ноември. „Може някакви остатъчни количества и след това да се точат, но генерално населението трябва да бъде снабдено до тогава“, допълни той.

През последните дни беше освободен и директорът на Общинското горско предприятие инж. Мишо Жеков. „Гледам да не обсъждам управленските си решения. Така съм преценил, така съм постъпил. Иначе инж. Жеков е пенсионер, той е на 71 г., мисля, че е нормално човек на тази възраст вече да се насочи към дейност, която е по-спокойна или да си почине от работа“, коментира кметът. Досегашният зам.-кмет ще изпълнява временно длъжността до провеждането на конкурс.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" 3-ти декември

Темата ни днес е регионална, касае автобусния превоз до Каблешково. Как социолозите определят бъдещето на парламента след изказванията на политическите сили, както и авторски поглед за началото на новия пленарен сезон - са сред акцентите в предаването. Освен това  ще ви разкажем и за една благородна инициатива на млад бургазлия, който събира хранителни..

публикувано на 03.12.21 в 14:42

Поставиха кутия с храни за бедни в “Меден рудник“

Безплатни хранителни продукти от първа необходимост са на разположение на хора в нужда в Бургас. Те могат да се вземат от кутия, разположена на дърво в комплекс „Меден рудник“. Инициативата е на млад бургазлия.  Илия Бошев прилага идеята в Бургас след като гледа телевизионен репортаж за подобна инициативата в Благоевград. Не се..

публикувано на 03.12.21 в 14:32
Центърът за съвременно изкуство и библиотека е с награда за най - атрактивен обект, реализиран по ОПРР

Община Бургас с награда за най - много реализирани проекти по ОП "Региони в растеж"

Община Бургас получи две награди за 2021 година на Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“, което се проведе в морския град. Едното отличие е за изпълнен  най – атрактивен и иновативен обект, а второто е за най – много  реализирани обекти през целия програмен период 2014 – 2020 г. Община Бургас заслужено..

публикувано на 03.12.21 в 14:06
Снимки: Пресцентър Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен алармира за вандалски набези по жп линия

Заради зачестилите инциденти по жп линията в участъка  „Хан Аспарух“ между  Нова Загора – село Коньово областният управител Минчо Афузов сезира министерствата на транспорта и вътрешните работи. В сигналът до министерствата се отбелязва, че там много често се извършват кражби на елементи от инфраструктурата, вандализъм и нерегламентирано..

публикувано на 03.12.21 в 13:11

За 3 седмици затварят улицата между бл.56 и 70 в „Изгрев“

Общината продължава с обновяването на района около новата многофункционална зала „Арена Бургас“. От днес ще бъде затворена улицата между бл.56 и 70 в к-с „Изгрев“, включително и кръстовището в района на бл.57, за период от 3 седмици. От Общината призовават да се използват обходни маршрути.

публикувано на 03.12.21 в 12:43

Синята зона ще е безплатна на Никулден

Паркирането в синята зона в Бургас в понеделник, Никулден, ще бъде безплатно.  Престоят на автомобилите няма да се заплаща заради официалния празник на града. 

публикувано на 03.12.21 в 11:58

Демонстрации по ретро дайвинг на Никулден

Атрактивни демонстрации по ретро дайвинг на Моста ще има и на този 6 декември. Това вече се превръща в никулденска традиция на Сдружение "Приятели на морето - Бургас". Подводните приключения ще започнат от 11.30 часа. За целта ще се използва автентичен водолазен костюм от 60-те години. Той е 90-килограмов, с месингов шлем с три илюминатора. Костюмът е..

публикувано на 03.12.21 в 11:50
Подкасти от БНР