Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събират капачки за втора детска линейка и в Бургас

| обновено на 16.10.21 в 10:27
Снимка: Фейсбук

За по-малко от година кампанията „Капачки за бъдеще“ събра достатъчно средства за закупуване на детска неонатална линейка. Тя вече е закупена, оборудвана и ще бъде доставена в Пловдив във вторник. Линейката ще обслужва 5 области, поясни създателят на кампанията Лазар Радков:
„Проучвах различни конфигурации и накрая се опитах да намеря пресечната точка между цена, качество и т.н. Защото линейки има от 60 000 до 400 000, в зависимост как са направени и какво е оборудването вътре, какви са функционалностите и прочие. Тази линейка струва 200 000 лв. В момента ни изкупуват капачките средно на 500 лв./тон. Което означава, че са били нужни 400 000 кг капачки“, разказа Радков. 
Кампанията продължава със събиране на пластмасови капачки за втора линейка. Днес в Бургас, между 10 и 12:30 желаещите да дарят събраните от тях, могат да го направят на паркинга на „БИЛЛА“ до „Трапезица“. 
Интервю с Лазар Радков можете да чуете в прикачения файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова програма за въздуха ще намалява ФПЧ в Бургас

Програмата е изготвена с еврофинансиране и обхваща единствено и само фини прахови частици (ФПЧ) с размер 10 микрона. Той предвижда 128 мерки за намаляването им в Бургас, чиято обща стойност е около 320 милиона. Община Бургас е изпълнявала няколко програми досега в тази посока, отчете Николина Илиева от екипа, разработил проекта. При предишните..

обновено на 29.11.21 в 17:05

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15. Той бе подписан днес от  областният управител проф. Мария Нейкова. Така се удостоверява приключване на строително-монтажните работи по първия етап от проекта, който касае удължаване на съществуващия пристан с 5 м. в южна посока. Изграждането на каменно-насипна буна, бронирана с тетраподи, както и на част от..

публикувано на 29.11.21 в 16:12

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност в 15:10 часа, след като силният вятър утихна и те бяха отворени. 20 сигнала за паднали дървета и клони са подали бургазлии на дежурния телефон в общината до обяд. На тях са реагирали бързо от сектор „Зелена система“ и са отстранени от местата където са рухнали. Близо 7 часа беше спряна..

публикувано на 29.11.21 в 16:05

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони, в общината са получени над десетки сигнали, има нанесени  щети и на леки автомобили. На моменти поривите на вятъра достигнаха до 100 км в час. От сутринта централните улици и алеите в градския парк са осеяни със съборени клони. Подаден е сигнал за счупени стъкла на апартамент в централната..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

Подкрепете бургаските младежи в съревнование за доброволци

Подкрепете бургаските младежи в инициативата на Министерството на младежта и спорта: „Доброволец-мисията (Не)възможна“. В навечерието на 5-ти декември – Международен ден на доброволеца, Министерството на младежта и спорта ще отличи най-изявените активни млади хора, обогатели изминалата година с качествени инициативи и позитивни примери. Представители на..

публикувано на 29.11.21 в 15:44
пиратки

"Булевард Демокрация" - на 29 ноември

От години тече дискусия относно използването на пиратки и дръга пиротехника по празниците. Знаете – средностатистическият нашенец не направи ли малка Кербала на Коледа, не са му светли празниците. И докато тук само дискутираме, то в София вече решават кардинално проблема. Столичната община изготвила наредба, че пиратки може да се гърмят само на..

публикувано на 29.11.21 в 14:56

Награждават бургаските писатели в навечерието на Никулден

В навечерието на  Никулден по традиция ще бъдат отличени бургаските писатели, издали книга през 2021 година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3 декември, петък, в Културен дом НХК. Официалната церемония по връчване на престижните награди „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен" започва от 18.00 часа в зала „Тончо Русев”...

публикувано на 29.11.21 в 14:45