Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ден до пладне" на 15 октомври

Снимка: Румен Сарандев

Измина още една седмица, в която корабът "Вера Су" нито потъна, нито беше спасен. Институциите го обявиха за потънал и неспасяем. И не знам защо, но ми идва наум една аналогия с цялата държава. Нито потъва съвсем, нито някой я спасява. Обявена за потънала и за безнадежден случай. Появява се някой, който само да обезопаси положението, но - дотам. Всеки вдига ръце, няма капитан, няма и екипаж. Заседнал в нищото, нито може да тръгне, нито иска да потъва, че да се свърши. А ние стоим отстрани, в очакване на неволята. И я викаме ли, викаме...

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас "Ден до пладне". Ето и акцентите:

- Катастрофата в Айтос, при която загинаха трима души и отзвукът от нея. В града беше представен план за организация на движението, от Института за пътна безопасност. А двама заместник-министри го посетиха на място. Защо няма действия към момента и защо отговорността се размива?

- Пътни проблеми и в созополското село Зидарово. Местни жители излязоха на протест с искане за ремонт на пътя 

- Гладна и студена зима ли ни очаква? Как може да се регулират цените на тока? Говорят експертите

- А на този фон, в почти всички общини в областта се оплакват от липса на дърва за огрев

- Терен на военните-превърнат в сметище в Средец, още за проблема 

- Буря "изяде" част от плажа в Крайморие, защо не може да бъде възстановен, ако се спазват законите?

- В Поморие - със сериозен анализ на туристическия сезон. Какво ще променят за следващата година? 

- Ще ви разкажем и за стогодишнината на БМЧК и за събитията от "Ерата на водолея"

- Това е предаването "Ден до пладне", Ваня Желева е звукорежисьор, аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново училище, спортна зала и музей планират в Несебър

Ново училище, спортна зала и музей планира да изгради Община Несебър. Теренът, на който това се планира, е разположен зад паркинг Вятърна мелница.  Парцелите попадат в охранителната зона Старинен Несебър. При археологически проучвания там преди години са намерени редица артефакти. Това поясни във видео на страницата на общината кметът Николай..

публикувано на 02.12.21 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Малко Търново и Руен са готови за зимната поддръжка на пътищата

Общините Малко Търново и Руен вече са готови за зимните месеци. Осигурени са автомобилите и материалите за почистването на пътищата. В Руен вече е избрана фирма, която да извършва тази дейност, за разлика от Малко Търново. На търга не се е явила нито една и поради тази причина, както всяка година, Общинско предприятие „БКС“ ще почиства..

обновено на 02.12.21 в 08:42
архив

Проверяват обектите, предлагащи риба за Никулден

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки от днес до 6 декември включително по повод предстоящия празник Никулден. Ще бъдат проверявани обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Ще се следи и за..

публикувано на 02.12.21 в 08:36

Роторен снегорин за най-северната точка на община Бургас

Най-северната точка на община Бургас- по направлението Рудник- Брястовец –Драганово, ще бъде обслужвана от новозакупения роторен снегорин. Защото там навяването е по-сериозно и се образуват преспи, за които тази техника е задължителна. Веселин Василев от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и  сигурност" (УКОРС)  пояснява: Минала..

обновено на 02.12.21 в 08:22

Природният газ поскъпна с близо 10%

Няма да има драстичен скок в цената на тока след Нова година, каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов на Международна конференция за енергийната и климатичната сигурност. Той коментира и възможността за евентуално замразяване на цените на тока и парното, което беше тема и по време на преговорите за..

публикувано на 02.12.21 в 07:00
яз.Жеравна

Провериха язовирите в област Сливен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На територията на Сливенска област има 114 язовира държавна, общинска или частна собственост...

публикувано на 01.12.21 в 17:37

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Присъствието на областния управител на Бургас по време на последната сесия в Приморско даде повод за интересна дискусия. Извън контекста на паметника на хан Тервел, общински съветник използва момента, за да постави наболелите въпроси, свързани с инфраструктурата. Подробностите - в репортаж. Тема с продължение -В няколко наши репортажа ви..

публикувано на 01.12.21 в 14:57
Подкасти от БНР