Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С двойно увеличен бюджет програмата "Еразъм+" иска да обхване още 10 милиона европейци

С двойно увеличен бюджет програмата "Еразъм+" цели 10 млн. европейци, които да се възпозлват от възможностите, които тя дава през новия програмен период 2021-2027. Акцентът е социалното приобщаване, екологията, цифровия преход и насърчаване участието на младите хора в демократичния живот. 18% от бюджета на програмата е за професионалното образование.

Най-хубавато в тази програма е че тя дава редица възможности и то в много аспекти, посочи българският еврокомисар Мария Габриел с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. "С увеличения бюджет сега нашата амбиция е двойно по-голяма. Надяваме да има нови 10 милиона европейци, които да се възпозлват от възможностите на програмата", посочи еврокомисарят. За съществуването си до момента това са направили вече около 10 милиона.

Освен индивидуална мобилност, новата програма дава възмножност и за групова. 

Другата новост е направлението Зелен Еразъм за учяастие на младитве с проекти с еконасоченост., а именно Европа да стена климатично неутрален континент до 2050г.

"Силен акцент в програмата се поставя на професиоаналното образование като 18% от бюджета й е за тях. Освен това за пръв път ще се финансират проекти целящи да стимулират участието на младите в демократичния живот на местно, регионално и национално ниво", обясни още еврокомисар Мария Габриел.

Профилираната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас работи по програмата "Еразъм+".  Учители от гимназията вече са посетили пет държави, където са били на обучение по създаване на дигитални ресурси. По направлението за сътрудничество и иновации, гимназията има два проекта. Директорът й Димитрина Тодорова обясни, че по единият работят с Франция, Португалия, Финалндия и Испания, а по другият работят с колеги от Гърция, Словакия, Полша и Румъния. 

"Програмата освен средство за обмен на знания и опит, показва на учениците, че знанията им са еквивалентни на тези на съучениците им, и така бургаските деца придобиват кураж и самочувствие", смята директорът. 

#РестартирайЕвропа


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат нов учебен корпус в двора на Френската гимназия

Изграждат нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване. Новият корпус ще се използва от учениците и на двете гимназии. Той ще осигури възможност за преминаване..

публикувано на 29.11.21 в 16:03

Сензорна стая изградиха в бургаска детска градина

Гел плочи, вестибуларна люлка, люлка „утроба”, прожектор с подвижна лампа, сензорен кът и дидактични меки модули, светлинно и оптично оборудване, които стимулират усещанията, са част от чисто новото пространство в ДГ „Звездица” в Бургас. Специалната стая е предназначена за работа с деца със специални образователни потребности. В нея ще се провеждат игри..

публикувано на 29.11.21 в 13:37

Учениците от пет общини в област Бургас преминават на ротационен принцип на обучение

Министърът на образованието Николай Денков е издал заповед, според която учениците от пет бургаски общини от днес  преминават  на ротационно обучение. Причината е спадът на заболеваемостта на база 14-дневен период. Това важи за класовете в  Айтос, Малко Търново, Поморие, Приморско и Царево.   Учебните занятия ще бъдат по този модел до 3-ти декември,..

обновено на 29.11.21 в 08:21

Бургас ще бъде домакин на мениджърска академия за училищни директори

Бургас ще бъде домакин на първата регионална "Мениджърска академия за училищни директори". Обучителната програма, която се повежда за трети път в страната ще избере лидери от 12  бургаски учебни заведения. Целта е те да преминат обучение за подобряване на мениджърските им умения.  Това каза проектният координатор на академията Александра..

публикувано на 25.11.21 в 12:51

До дни част от учениците в Ямболска област ще се върнат в клас

До дни  по-голямата част от учениците  в Ямболска област ще се върнат в клас. Заболеваемостта в региона трайно спада и във всички общини вече е под 500 на 100 хил. души население. От началото на следващата седмица учениците от 5 до 12 клас в общините Ямбол, Тунджа и Елхово преминават от обучение в електронна среда на ротационен принцип, тъй като..

публикувано на 25.11.21 в 08:29

Не се знае кога и как ще се върнат в училище учениците от 5-ти до 12-ти клас в бургаска област

Преди дни Министерството на образованието и науката съобщи, че ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването  за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна..

публикувано на 23.11.21 в 17:21

С нова паметна плоча и фотоизложба ОУ "П.Р. Славейков" отбеляза своята 110- годишнина

С откриване на паметна плоча и фотоизложба  бяха отбелязани днес 110 години от създаването на училище "Петко Рачев Славейков" в Бургас. В 24 постера, разположени край Морското казино, е разказана дългогодишната история на учебното заведение, поставеният паметен знак  почита  Радосталения Гюрова.Това   е името на жената, която преди повече от век..

публикувано на 17.11.21 в 15:59