Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена и здравословна храна.Ясно е, че без здрави животни не можем да се надяваме на здравословен продукт, каза за БНР Бургас евродепутатът Асим Адемов, член  Комисия по земеделие и развитие на селските райони в ЕП:

Нарушения винаги могат да се намерят.Но кардинално не мисля, че има нещо тревожно. Мисля, че и самото общество реагира много болезнено на тази тема. Може да кажем, че Европейският съюз е лидер в законодателството, свързано със здравето на животните, санитарния контрол и като цяло на хуманното отношение към тях.

Една от фермите в страната, където се реализира целият процес на хуманно отглеждане на животни и произвеждане на продукти, се намира в бургаското село Бродилово. Това е малък семеен проект, който още в началото залага на  биологично производство. От пет години стопанството  е напълно сертифицирано като биопроизводител. Преди дни е минала поредната проверка от инспектиращия орган, обясни един от собствениците Васил Морфов и подчерта, че животните им са изцяло пасищно отглеждани:

Кравите свободно пашуват на нашите сертифицирани пасища, така е всичките месеци без януари, февруари и март, може би и първите седмици на април. Тогава животните биват хранени със сено и люцерна, която си произвеждаме пак от нашите площи. През останалото време животните са  навън, на паша, имат достъп до свежа вода, до слънце. Не се хранят с фуражи и ГМО продукти. Не се дават антибиотици, хормони. Всичко това е изключено.Разчитаме само на това, което самите животни си изпасат.

Отглеждаме и пилета за месо, и кокошки носачки.При тях също се съблюдават методите за пасищно отглеждане.Пиленцата се отглеждат на ливада, правим едно ограждание,което всеки ден се премества с няколко метра напред в посока на свежата трева. Те са постоянно навънка, на слънце и въздух.Това е основното, което различава конвенционалното отглеждане и това на пасищния принцип.

Успяваме да се справим с много работа и отдаденост, обясни още Морфов. За телетата и земята в Бродилово сме кандидатствали за евросубсиии:

По мярката за директни плащания през Програмата за развитие на селските райони. Там ставките са базирани на декар земя, пасищна или обработваема, и на животинска единица-крава или теле.За пилетата и кокошките не получаваме финансиране. Това, което разработваме много усърдно, е пазарът. Запознаването на нашите клиенти с начините, по които произвеждаме храната, която ние и те консумират.

Според Васил Морфов ковид пандемията не се е отразила на бизнеса им. Напротив, повече хора са започнали да ги търсят, защото знаят, че предлагат качествена и здравословна храна. Въпреки инфлацията и повишените разходи за ток и гориво, производителите няма да вдигат цените.

#РестартирайЕвропаНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1,1 милиарда лева са приходите в НАП Бургас

Над 1,1 милиарда лева са приходите, постъпили в Националната агенция по приходите в Бургас, от началото на годината до края на месец ноември. Те са с близо 169 милиона лева  повече спрямо същия период на миналата година. Най-висок – близо 50 на 100, е ръстът на постъпленията при корпоративния данък. Това основно се дължи на промяната в..

публикувано на 08.12.21 в 13:28

Ив.Костадинов от КТ"Подкрепа": Няма да се съгласим да бъде направено съкращение

На преговорите между парламентарно представените групи за съставяне на нов кабинет бяха обсъдени няколко икономически мерки и предложения за реформи.По някои от тях вече има остра реакция от страна на синдикатите. Едната е за съкращаването на близо 30 хиляди души от държавната администрация.  Не сме съгласни да се извърши редуциране на..

публикувано на 07.12.21 в 17:34

Летището в Бургас отчита за тази година 125% ръст на пътниците

125% ръст на пътниците за тази година в сравнение с миналата 2020-а отчитат на бургаското летище. В условията на пандемия сезонът е добър, а и се очаква нов ръст на чуждестранните туристи догодина, основно от пазари като Великобритания, каза директорът на аеропорта Георги Чипилски. „За тази 2021 г. ще имаме 950 000 пътника. Това е ръст с..

публикувано на 07.12.21 в 13:18

Министерството на туризма връчва шестите годишни награди

Министерството на туризма ще връчи на официална церемония шестите годишни награди в туризма. Домакин на церемонията е министърът на туризма Стела Балтова.  Очаква се сред официалните гости да бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и водите и на правосъдието. За събитието са поканени..

публикувано на 07.12.21 в 09:30

Пристанище Бургас и "Фрапорт" подписаха споразумение за сътрудничество (ГАЛЕРИЯ)

Споразумение за сътрудничество в областта на икономическото развитие на Черноморския регион подписаха ръководствата на Пристанище Бургас и " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ . Церемонията се състоя в Магазия 1, където след  подписването на меморандума ръководствата на двете дружества си размениха макети на кораб и самолет...

публикувано на 06.12.21 в 15:31

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32
Подкасти от БНР