Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ясни са победителите от финала на Хакатон On-line Здравеопазване

Снимка: Община Бургас

10 отбора представиха своите идеи във финала на Хакатон On-line Здравеопазване – Бургас, организиран от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Сред участниците доминираха ученици от местните гимназии, които показаха високо ниво на познания по компютърно програмиране и информационни технологии. Интересни колаборации в отборното представяне се отличиха с находчиви идеи и реално приложение. Главен акцент в разработките на младите хора бе разрешаването на казуси, породени от епидемията от КОВИД-19, като преодоляването на струпванията от хора, промени в комуникацията и времето, прекарвано в изолация.

Класиране:

  • Първо място - отбор Praxidike от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" – Бургас - платформа „Helti“;
  • Второ място - отбор I regret nothing от ПГМЕЕ – Бургас и БТУ - „Игра с желе“;
  • Трето място - отбор ICE от ПГКПИ - Бургас - платформа за комуникация лекар - пациент - близки на пациента;
  • Награда „Здравословно дистанциране“ - отбор all4one - платформа за места, важни за общественото здраве;
  • Награда „Социално полезна идея“ - отбор Goosesoft - вендинг автомат за лекарства;
  • Награда „Най-добро презентиране“ - отбор Infrablue - апликация за полезни храни;
  • Награда „Най-добър екип“ - отбор When IT meets Biology - платформа за лактозна нетолерантност;
  • Награда „Конфиденциалност“ - отбор MatrixTech - чат за хора в изолация.

Събитието бе организирано като част от инициативите по проекти на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - КТРИО 5 - Европейска нощ на учените, Център за върхови постижения УНИТе „Върхови научни постижения в информатика и ИКТ” и „Изграждане и развитие на Център за Компетентност по Мехатроника и чисти технологии MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies)”.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще бъде домакин на мениджърска академия за училищни директори

Бургас ще бъде домакин на първата регионална "Мениджърска академия за училищни директори". Обучителната програма, която се повежда за трети път в страната ще избере лидери от 12  бургаски учебни заведения. Целта е те да преминат обучение за подобряване на мениджърските им умения.  Това каза проектният координатор на академията Александра..

публикувано на 25.11.21 в 12:51

До дни част от учениците в Ямболска област ще се върнат в клас

До дни  по-голямата част от учениците  в Ямболска област ще се върнат в клас. Заболеваемостта в региона трайно спада и във всички общини вече е под 500 на 100 хил. души население. От началото на следващата седмица учениците от 5 до 12 клас в общините Ямбол, Тунджа и Елхово преминават от обучение в електронна среда на ротационен принцип, тъй като..

публикувано на 25.11.21 в 08:29

Учениците от пет общини в област Бургас ще учат на ротационен принцип от 29 ноември

Министърът на образованието Николай Денков е издал заповед, според която учениците от пет бургаски общини ще преминат на ротационно обучение. Причината е спада на заболеваемостта на база 14-дневен период. Това важи за класовете в  Айтос, Малко Търново, Поморие, Приморско и Царево.  Учебните занятия ще бъдат по този модел до 3-ти декември, за останалите..

публикувано на 24.11.21 в 17:46

Не се знае кога и как ще се върнат в училище учениците от 5-ти до 12-ти клас в бургаска област

Преди дни Министерството на образованието и науката съобщи, че ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването  за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна..

публикувано на 23.11.21 в 17:21

С нова паметна плоча и фотоизложба ОУ "П.Р. Славейков" отбеляза своята 110- годишнина

С откриване на паметна плоча и фотоизложба  бяха отбелязани днес 110 години от създаването на училище "Петко Рачев Славейков" в Бургас. В 24 постера, разположени край Морското казино, е разказана дългогодишната история на учебното заведение, поставеният паметен знак  почита  Радосталения Гюрова.Това   е името на жената, която преди повече от век..

публикувано на 17.11.21 в 15:59

Около 1500 ученици от начален курс посещават присъствено занятията в Ямбол

Около 1500 от близо 4200 ученици от начален курс посещават присъствено учебните занятия в Ямболска област. В много от селата родителите отказват децата им да бъдат тествани. Особено притеснителна е ситуацията в община Тунджа, в някои от селата родителите категорично отказват тестване на учениците, подчерта зам.- кметът Димитър Димитров...

публикувано на 17.11.21 в 15:23

758 доброволци се включиха в тестването за COVID-19 на учениците

Нито един ученик в начален курс в Бургаска област не дал положителна проба за коронавирус след тестовете, с които децата от 1 до 4 клас се върнаха в клас. 8072 ученици са изследвани в понеделник и вторник. Това съобщи изпълняващият длъжността началник на РУО Лиляна Иванова. 539 паралелки се обучават присъствено в 89 училища. В тестването са..

публикувано на 16.11.21 в 14:29