Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Цветомир Цветков: Не зеления сертификат ограничава хората, а вирусът

Архив
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на зелен сертификат ще помогне на голяма част от обществото да си върне обичайния начин на живот. Мнението е на председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Бургас д-р Цветомир Цветков, който подкрепя изцяло новата мярка.

Зеленият сертификат не ограничава сам по себе си възможностите на хората. Ограничава ги самата вирусна инфекция. Зеленият сертификат по-скоро дава някаква глътка въздух в тази напрегната обстановка за хората, които са преболедували, които са се ваксинирали, да могат донякъде да продължат да водят нормалния си начин на живот.

Според него е въпрос на прецизиране за кои групи да бъде въведен.

„Но, където има струпване на много хора сертификатите ще свършат много добра работа“, подчерта лекарят.

Около 60% от медиците у нас са се ваксинирали или са преболедували, допълва д-р Цветков. По думите му зеленият сертификат би дал спокойствие и на лекарите, и на пациентите.

Относно слабия темп на ваксинация у нас лекарят посочи, че скепсисът е характерен не само за българина.

„На 100% никой не може да каже, че ваксините са безопасни, но ползата от тях е в стотици пъти повече, отколкото вредата от тях. Ваксинирайки се, човек помага и на околните, и на близките си. По този начин помага и на нас, лекарите да можем по-лесно да се справяме с натиска на болните“

На професионалния празник на лекарите днес д-р Цветков пожела на колегите си здраве и сили да дават на обществото това, което дават и досега.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) от център

Колоквиум за превенция на деменции организират в Бургас

Колоквиум, свързан с превенция на деменции чрез изучаване на испански език, ще бъде проведен в Бургас. Той е организиран по програмата „Невроезиков прогрес“, която се осъществява от център „Естрея“ и общината.  Колоквиумът е на тема "Превенция за деменции и когнитивните увреждания чрез изучаване на испански език". В него се очаква да се..

обновено на 25.11.21 в 09:24
Снимката е илюстративна

Изнесен ваксинационен пункт днес и утре в Созопол

Изнесен ваксинационен пункт ще има днес и утре от 10:00 до 12:00 часа в Созопол. Той ще бъде в кино-видеоклуба при читалище "Отец Паисий".  На 25-и ще бъде поставяна втора доза "Пфайзер", а на 26-и - втора доза от ваксината на "Модерна". Необходимо е предварително записване.

публикувано на 25.11.21 в 09:09

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 44,а в ямболска 33.  2569 са в страната.  Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.  Активните случаи са 105 929. От новозаразените 80,11% не са ваксинирани. В болница се лекуват 6846 души. 797 са в интензивно..

публикувано на 25.11.21 в 07:48

Епидемичната обстановка в страната е удължена до 31-ви март

Правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 хиляди население, а в 8 от тях показателя надхвърля хиляда на 100 хиляди души. Ваксинирани са..

публикувано на 24.11.21 в 17:37
Архив

След определени срокове, ваксинираните могат да даряват кръв

Медицинските специалисти отхвърлят спекулациите, че  ваксинираните срещу COVID-19 не могат да даряват кръв. Това може да се направи след определени срокове.   Ваксинацията по никакъв начин не пречи на кръводаряването, казва началникът на отделението по трансфузионна хематология към областната болница в Бургас д-р Людмила..

публикувано на 24.11.21 в 13:46

Направиха първа копка на Национална онкологична болница в Бургас

До една година Бургас ще има национална онкологична болница. Първата копка на мащабния проект за 50 милиона лева беше направена днес. Лечебното заведение надгражда настоящата болница във Ветрен и ще разполага с най-модерна апаратура.  Националната онкологична болница ще бъде изградена на повече от четири декара. Сградата ще е..

публикувано на 24.11.21 в 13:02

Първи стъпки за разкриването на детска болница в Бургас

Да бъде ли създадена специализирана болница за активно лечение на детски болести в Бургас? Такова питане ще бъде изпратено от Община Бургас към  Министерство на здравеопазването, които трябва да дадато своето предварително съгласие.  За да се случи това, идеята трябва да има подкрепата и на местния парламент.  Общината възнамерява да осигури..

публикувано на 18.11.21 в 12:33