Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връчиха за втори път наградите „Лекар на Бургас“

Отличени са 23-ма медици, придобили специалност и научна степен в тежката пандемична година

Снимка: Община Бургас


В Деня на българския лекар 23-ма медици, придобили клинична специалност и нови научни степени през годината, бяха наградени на церемонията „Лекар на Бургас“. Тя се организира от Община Бургас и Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Отличията връчи кметът Димитър Николов:

"Благодаря ви за безсънните нощни дежурства, човещината, професионализма и саможертвата в името на опазването на здравето и живота на нашите съграждани. През последните години имаме удоволствието да наблюдаваме развитието на академичното здравеопазване на Бургас и лекарите, които тази година придобиха специалности и тези, които се хабилитираха и преподават в нашите факултети са доказателство за това. Надявам се и на следващи крачки в развитието на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, защо не на бъдещ факултет по дентална медицина или по фармация“, допълни още кметът Димитър Николов.

Присъстващите медици и преподаватели в аулата на Медицинския факултет поздрави и ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – проф. д-р Магдалена Миткова:

„Голяма част от лекарите тук, са вече преподаватели в нашия университет. Благодаря Ви за грижите, които полагате към нашите студенти и за тези към гражданите на Бургас. Благодаря на младото попълнение асистенти в нашия университет и очаквам още следващата година петима от тях също да защитят докторски дисертации и нови хабилитации. След три години и ние ще имаме възможност за акредитация на докторантури“, разказа проф. Миткова.

Четирима са лекари, които тази година придобиха научна степен. Това са началникът на клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас д-р Валентин Василев и д-р Николай Димитров - началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас и Плевен, които станаха професори и д-р Ася Консулова-Кирова от КОЦ – Бургас и д-р Светлин Недков Цонев от УМБАЛ „Дева Мария“, които станаха доценти.

19 бургаски лекари бяха отличени  за това, че през годината са придобили специалност. Те са от почти всички болнични заведения в Бургас – УМБАЛ Бургас, ЦСМП – Бургас, СОБАЛ Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“, УМБАЛ „Сърце и мозък“ и МБАЛ „Бургасмед“. Те благодариха за екипната работа и подчертаха, че дългът, хуманността, грижата за пациента и стремежа към развитие издигат името на професията. 

Ето и кои са отличените:

Лекари, придобили научна степен през настоящата година:

1. Проф. д-р Валентин Константинов Василев – начални на клиника по съдова хирургия, УМБАЛ-Бургас

2. Проф. д-р Николай Димитров, д.м.н. - началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас и Плевен - придобил професура, УМБАЛ „Сърце и мозък“

3. Доц. д-р Ася Андрианова Консулова-Кирова – Специалностите й са: "Вътрешни болести" и "Медицинска онкология". Доцентурата е защитена на 17.03.2021 г. и е за "Вътрешни болести", КОЦ – Бургас

4. Доц. д-р Светлин Недков Цонев - защитил научна степен доцент, УМБАЛ „Дева Мария“

Лекари, придобили специалност през настоящата година:

УМБАЛ Бургас:

1. Д-р Анна Димитрова Ковачева – лекар, нервни болести, Отделение по нервни болести

2. Д-р Милена Янкова Василева – лекар, педиатрия, Първо детско отделение по педиатрия

3. Д-р Светослав Кирилов Тодоров – координатор медицинска дейност, с придобита специалност „Неврохирургия“

4. Д-р Александър Мартинов Мартинов – лекар, ортопедия и травматология, Отделение по ортопедия и травматология

5. Д-р Радослава Иванова Чапанова – лекар, нервни болести, Отделение по нервни болести

6. Д-р Павел Лъчезаров Минев – лекар, образна диагностика, Отделение по образна диагностика

7. Д-р Златка Симеонова Чолакова – лекар, урология, Отделение по урология

8. Д-р Радослав Деянов Петков – лекар, инфекциозни болести, Отделение по инфекциозни болести

9. Д-р Кристилина Николаева Илиева – лекар, Началник на отделение по ендокринология и болести на обмяната

10. Д-р Пролет Георгиева Паздерова – лекар, кожни и венерически болести, Отделение по кожни и венерически болести

ЦСМП-Бургас:

1. Д-р Янко Кирилов Тодоров – лекар, Обща медицина

СОБАЛ-Бургас

1. Д-р Константина Григорова Кънчева-Бандрамалиева - специалност Очни болести

2. Д-р Гергана Борисова Миланова - специалност Очни болести

МБАЛ „Бургасмед“

1. Д-р Симеон Петров Печев - направление Хирургия

2. Д-р Елена Грицкевич - направление Обща медицина

УМБАЛ „Сърце и мозък“

1. Д-р Владислав Богданов - придобил специалност по анестезиология

УМБАЛ „Дева Мария“

1. Д-р Тинка Красимирова Арнаудова-Коева – Хирургия

2. Д-р Руси Георгиев Русев – Кардиология

3. Д-р Кристиян Валентинов Василев – Урология


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Километрични опашки на ГКПП Малко Търново

За километрични опашки на границата с Турция при Малко Търново сигнализира наш слушател. Колоната от автомобили от българската страна е над 2 км , потвърдиха от граничния полицейски участък в Малко Търново. „ Има засилен трафик. Преминават много туристи, предимно българи и румънци “, казаха от там. Няма технически проблеми.   В момента..

публикувано на 27.11.21 в 13:53
Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) от център

Колоквиум за превенция на деменции организират в Бургас

Колоквиум, свързан с превенция на деменции чрез изучаване на испански език, ще бъде проведен в Бургас. Той е организиран по програмата „Невроезиков прогрес“, която се осъществява от център „Естрея“ и общината.  Колоквиумът е на тема "Превенция за деменции и когнитивните увреждания чрез изучаване на испански език". В него се очаква да се..

обновено на 25.11.21 в 09:24
Снимката е илюстративна

Изнесен ваксинационен пункт днес и утре в Созопол

Изнесен ваксинационен пункт ще има днес и утре от 10:00 до 12:00 часа в Созопол. Той ще бъде в кино-видеоклуба при читалище "Отец Паисий".  На 25-и ще бъде поставяна втора доза "Пфайзер", а на 26-и - втора доза от ваксината на "Модерна". Необходимо е предварително записване.

публикувано на 25.11.21 в 09:09

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 44,а в ямболска 33.  2569 са в страната.  Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.  Активните случаи са 105 929. От новозаразените 80,11% не са ваксинирани. В болница се лекуват 6846 души. 797 са в интензивно..

публикувано на 25.11.21 в 07:48

Епидемичната обстановка в страната е удължена до 31-ви март

Правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 хиляди население, а в 8 от тях показателя надхвърля хиляда на 100 хиляди души. Ваксинирани са..

публикувано на 24.11.21 в 17:37
Архив

След определени срокове, ваксинираните могат да даряват кръв

Медицинските специалисти отхвърлят спекулациите, че  ваксинираните срещу COVID-19 не могат да даряват кръв. Това може да се направи след определени срокове.   Ваксинацията по никакъв начин не пречи на кръводаряването, казва началникът на отделението по трансфузионна хематология към областната болница в Бургас д-р Людмила..

публикувано на 24.11.21 в 13:46

Направиха първа копка на Национална онкологична болница в Бургас

До една година Бургас ще има национална онкологична болница. Първата копка на мащабния проект за 50 милиона лева беше направена днес. Лечебното заведение надгражда настоящата болница във Ветрен и ще разполага с най-модерна апаратура.  Националната онкологична болница ще бъде изградена на повече от четири декара. Сградата ще е..

публикувано на 24.11.21 в 13:02