Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най - продаваният съвременен български автор

Мария Лалева: "Пасиансът на архангелите" действа като пауза за размисъл

"В книгата има светлина и надежда, искам човек да си прости и да се заобича", каза авторката.

Мария Лалева
Снимка: Васил Къркеланов


Най – продаваният български автор през последните три години Мария Лалева има нов роман „Пасиансът на архангелите“. Новата ѝ книга разказва за семейство, въвлечено в поредица от конфликти, тайни, обрати, мистерии и суеверия. „Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа, се разкрива чрез история, наситена с предизвикателства и болка“, сподели Лалева.

„Историята сама ме намери, след като ми разказаха за живота на Юстина, аз се влюбих първоначално в името. След това тази история беше толкова шарена, толкова синусоидно се развиваше, ту нагоре, ту надолу бяха нещата. Поукрасих, понатегнах нещата! Другата история за игуменката майка Христина, аз вече я знаех много отдавна и реших в един миг, че това ще се заплете и наистина като плитка съм плела цялата история и започнах да дърпам нишка по нишка!“  

Романът е вдъхновен от истинска история за жена, която гледа на карти и има своя собствена „архангелска религия“ за света , човека и вселената. Почти всички герои в книгата имат реални прототипи.

Мария Лалева споделя, че и е било трудно да започне новия роман, защото огромният шум след успеха на  първия „Живот в Скалите“ е я натоварил с огромни очаквания. Тя, обаче е видяла знаците в живота си и е решила да напише тази книга, пък каквото ще да става!  

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отменят спектакъла "Кастинг" с Герасим Георгиев - Геро

Поради технически причини се отлага спектакълът "Кастинг",съобщиха организаторите.  Комедията на Камен Иванов трябваше да се играе на бургаска сцена днес, 26-ти ноември,от 19:00 часа в Културен дом НХК. Новата дата е 25 януари 2022 г. Постановката е на Надя Асенова. Сценографията е на Галина Абаджимаринова. Участват Герасим Георгиев – Геро, Камен..

публикувано на 26.11.21 в 09:10

Наталия Недялкова спечели награда за поезия в Скопие

Бургазлийката Наталия Недялкова спечели награда за поезия в международния литературен фестивал „Кратки книжевни форми“, провел се в македонската столица Скопие. Над 500 автори с повече от 1000 творби от цял свят се състезаваха в 5 категории - поезия, проза, критика, есе и драма. Жури с председател проф. доктор Христо Петрески и членове проф. Даниела..

публикувано на 25.11.21 в 12:32

Бургаски поет спечели поетичната награда "Владимир Башев"

Бургаският поет Кольо Колев спечели Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“. Призът се присъжда за издадена стихосбирка от автор до 32-годишна възраст, а конкурсът се организира от Националния литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България“. Колев получи картина на художника Васил Колев – Vassillo...

публикувано на 25.11.21 в 12:18

Шестима бургаски автори част от немскоезична антология

Шестима бургаски автори са включени в немскоезична антология на съвременната българска поезия. Това са Иван Брегов, Светла Чапкънова, Ана Чонгарска, Динко Динков, Яна Вълчева и Кирил Ганчев. Сред страниците на сборника те се намират в отбраната компания на други от най-четените ни поети. Преводът е на Румяна Захариева. Изданието е луксозно, с дебели..

публикувано на 25.11.21 в 12:11

Индия през очите на един приключенец

Духовната практика на йога, интересът към древните култури и свещените писания водят един българин авантюрист към посещение на едни от най-светите места в Индия. Експозицията „Светите места на древна Индия през погледа на един приключенец” включва над 20 снимки и може да бъде разгледана  в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”...

публикувано на 25.11.21 в 11:07

Програма "Христо Ботев" и БНР търсят "Българските посланици на културата"

Кампания, озаглавена „Българските посланици на културата“ организира програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Идеята е да се представят популярни творци на световно ниво, които правят страната ни разпознаваема в световното културно пространство. Предложенията за тях ще идват от слушателите, обяснява Нина Цанева от програма..

публикувано на 25.11.21 в 10:57

Отлага се оперетата "Виенска кръв" на Йохан Щраус - син

Спектакълът на оперетата "Виенска кръв", предвиден за тази вечер, се отлага за събота, 27-и ноември, от 19 часа. Това съобщават от Бургаската опера във връзка с обявения национален траур. От там изразяват  дълбока съпричастност към близките на трагично загиналите. Закупените билети ще важат без презаверяване. Валс и любовни..

обновено на 24.11.21 в 10:50