Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат над 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев:

За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй".

Парите са налични и няма да е необходима актуализация на бюджета, заяви премиерът:

„Помощта ще се отпуска автоматично - въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти и оператор на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане“.

Янев отчете като грешка това, че новите противоепидемични изисквания, включващи зелен Covid сертификат за посещение на определени места, са били обявени в последния момент.

Той обаче призова обществото за търпение, разбиране и солидарност:

„Истината обаче е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справя със ситуацията и да осигури ефективна грижа за нашите сънародници, които са в тежко състояние и се нуждаят от болнично лечение.

Направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент. От позицията, която заемам - съхраняването на човешкия живот на жизнеността на нацията за мен е основен приоритет и аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност в това отношение“, заяви служебният премиер. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 метрова топола падна на къмпинг „Арапя“

Стара изсъхнала топола е паднала на къмпинг „Арапя“. Дървото с височина над 15 метра е изкоренено от силния вятър във вчерашния ден. Тополата е смачкала навес на лятно заведение и стар автомобил, паркиран в близост. В момента продължава да вали дъжд и не може да се пристъпи към разчистване. 

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Товарен камион е катастрофирал между Котел и Тича

Товарен камион е катастрофирал между Котел  и село Тича, но пътя е отворен за преминаване. Няма пострадали.  Пътищата в Сливенска област са проходими при зимни условия. Сняг вали в планинската част на областта, в равнинната дъжд и сняг. Снежната покривка в района Котел е около 7 см, в района на Твърдица около 4-5 см.  Инцидентът с камиона  е..

публикувано на 30.11.21 в 11:57

Вече могат да се подават декларации за данъчните облекчения за деца

Родителите могат от днес да подават декларации за данъчните облекчения за деца. Тази година те ще са по-високи и ще се прилагат само за придобитите през 2021-ва година доходи. Размерът на облекчението за деца е в зависимост от броя им. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са,..

обновено на 30.11.21 в 11:55

Ченгене скеле с отличие на Българските Архитектурни Награди

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ спечели една от Българските Архитектурни Награди’21. Тя е за атрактивните сгради с етнографските експозиции. Журито отличи със специален приз проекта, възложен от Община Бургас и сътворен от архитектурно студио „Мото“, а автор на дизайна на музейните експозиции е известният бургаски творец Венелин Шурелов...

публикувано на 30.11.21 в 11:22

Мадлен Мутафян и Росен Топкаров са новите общински съветници в Бургас

Мадлен Мутафян от БСП и Росен Топкаров от СЕК положиха клетва днес като общински съветници. Те заемат местата на Павел Маринов и Константин Бачийски.  Маринов бе избран за директор на регионалната еко инспекция, а Бачийски стана депутат от листата на “Продължаваме промяната”.  Изграждат нов учебен корпус в двора на Френската гимназия Част от..

публикувано на 30.11.21 в 11:07

„Ченгене скеле“ с празнична програма за Никулден

Културно-туристическият комплекс „Ченгене скеле“ се включва в празничната програма за Никулден.  Още от 4 декември там могат да се разгледа специално коледно градче - базар. В него ще се предлагат вкусни рибни специалитети, ръчно изработени изделия и подаръци, а за доброто настроение ще се погрижат различни артисти и музиканти. В съботния ден врати..

публикувано на 30.11.21 в 10:32

Търси се помощник за Общинския приют за кучета

Общинският приют за бездомни животни в Бургас търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там. За позицията могат да кандидатстват жени, без ограничения във възрастта. Работното време е от 08.30 до 17.00 часа, пет дни в седмицата. За свободната работна позиция може да се кандидатства на..

публикувано на 30.11.21 в 10:21