Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват "Синелибри" тази вечер с филма "Изгубени илюзии"

С историческата драма „Изгубени илюзии" на режисьора Ксавие Джаноли, днес  ще бъде открито седмото издание на „Синелибри“.  Филмът е  вдъхновен от епическия цикъл „Човешка комедия“ на френския писател Оноре дьо Балзак. По време на фестивала бургаската публика ще има шанса да гледа  едни от най-добрите литературни адаптации, създадени през последните две години от днес  до 31 октомври в клуб “Модерен театър“. Директорът на „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн пояснява.
 
"Чисто нови филми от цял свят, от фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, пристигат с първи излъчвания в Бургас, благодарение на нашите усилия и вярваме, че гостите и жителите на Бургас ще са щастливи от тази селекция, която е доста богата и разнообразна. Тази година е седмото издание на фестивала "Синелибри", фестивал, който е посветен на взаимодействието между киното и литературата, като все пак фокусът на фестивала е кино, така, че онова, което ние ще представим за вас са едни от най-добрите световни кино продукции".
 
Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“. Заради сложната пандемична обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата - на живо и онлайн. Паралелното дигитално издание дава възможност максимално широк кръг от зрители, включително от рисковите групи, да видят литературните адаптации. Двайсет и един филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата до 31 октомври.

Фестивалът „Синелибри“ ще бъде открит тази вечер с прожекцията на филма „Изгубени илюзии“ от 19.00 часа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отменят спектакъла "Кастинг" с Герасим Георгиев - Геро

Поради технически причини се отлага спектакълът "Кастинг",съобщиха организаторите.  Комедията на Камен Иванов трябваше да се играе на бургаска сцена днес, 26-ти ноември,от 19:00 часа в Културен дом НХК. Новата дата е 25 януари 2022 г. Постановката е на Надя Асенова. Сценографията е на Галина Абаджимаринова. Участват Герасим Георгиев – Геро, Камен..

публикувано на 26.11.21 в 09:10

Наталия Недялкова спечели награда за поезия в Скопие

Бургазлийката Наталия Недялкова спечели награда за поезия в международния литературен фестивал „Кратки книжевни форми“, провел се в македонската столица Скопие. Над 500 автори с повече от 1000 творби от цял свят се състезаваха в 5 категории - поезия, проза, критика, есе и драма. Жури с председател проф. доктор Христо Петрески и членове проф. Даниела..

публикувано на 25.11.21 в 12:32

Бургаски поет спечели поетичната награда "Владимир Башев"

Бургаският поет Кольо Колев спечели Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“. Призът се присъжда за издадена стихосбирка от автор до 32-годишна възраст, а конкурсът се организира от Националния литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България“. Колев получи картина на художника Васил Колев – Vassillo...

публикувано на 25.11.21 в 12:18

Шестима бургаски автори част от немскоезична антология

Шестима бургаски автори са включени в немскоезична антология на съвременната българска поезия. Това са Иван Брегов, Светла Чапкънова, Ана Чонгарска, Динко Динков, Яна Вълчева и Кирил Ганчев. Сред страниците на сборника те се намират в отбраната компания на други от най-четените ни поети. Преводът е на Румяна Захариева. Изданието е луксозно, с дебели..

публикувано на 25.11.21 в 12:11

Индия през очите на един приключенец

Духовната практика на йога, интересът към древните култури и свещените писания водят един българин авантюрист към посещение на едни от най-светите места в Индия. Експозицията „Светите места на древна Индия през погледа на един приключенец” включва над 20 снимки и може да бъде разгледана  в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”...

публикувано на 25.11.21 в 11:07

Програма "Христо Ботев" и БНР търсят "Българските посланици на културата"

Кампания, озаглавена „Българските посланици на културата“ организира програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Идеята е да се представят популярни творци на световно ниво, които правят страната ни разпознаваема в световното културно пространство. Предложенията за тях ще идват от слушателите, обяснява Нина Цанева от програма..

публикувано на 25.11.21 в 10:57

Отлага се оперетата "Виенска кръв" на Йохан Щраус - син

Спектакълът на оперетата "Виенска кръв", предвиден за тази вечер, се отлага за събота, 27-и ноември, от 19 часа. Това съобщават от Бургаската опера във връзка с обявения национален траур. От там изразяват  дълбока съпричастност към близките на трагично загиналите. Закупените билети ще важат без презаверяване. Валс и любовни..

обновено на 24.11.21 в 10:50