Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обществена поръчка за събарянето на сгради край "сараите"

Стартира обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“. Това става след  заповед на областния управител проф. Мария Нейкова. 

Тя има за цел да премахне триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана намиращи се край т.нар. "летни сараи" в парк "Росенец". 

Обществената поръчка се финансира от бюджета на Областна администрация Бургас и е с максимален финансов ресурс 56 800 лв., без вкл. ДДС. 

Предвиденият краен срок за подаване на оферти е 1 ноември 2021 г. Разглеждането на постъпилите оферти е планувано за 2 ноември 2021 г. Максималният срок за изпълнение на дейностите от страна на спечелилия обществената поръчка е 30 дни от сключването на договора.

Това стана възможно след като Министерският съвет отпусна необходимите средства за събаряне на двете незаконни постройки, предизвикали широк обществен интерес в парк Росенец. Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния зам.-кмет на Община Бургас.

Областният управител проф. Нейкова обяви, че се спазват законово установените процедури и че след думите е дошъл моментът на конкретните действия, на които първата стъпка е обявяването на обществената поръчка. „Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост“, допълни Нейкова.

Нейкова е издала и заповед за установяване на незаконни строежи върху държавна собственост на територията на област Бургас. Сформирана е комисия от експерти на Областна администрация, която вече обходи всички държавни имоти в парк „Росенец“. Констатирани са нарушения и ще се предприемат аналогични рестриктивни мерки. Става дума за четири имота - държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти. 

За всички констатирани нарушения Областна администрация Бургас в най-кратки срокове ще уведоми Община Бургас за предприемане на мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията. Експертите на Областна администрация Бургас продължават проверките за състоянието на държавните имоти и ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията предприе мерки срещу нарушителите на Силистар

Полицията е предприела мерки спрямо неправомерното събиране на такса за паркиране в района на Силистар. Сигналът за нарушението беше подаден през почивните дни от концесионера на плажа. Отново сигнали за неправомерно събиране на такса за паркиране на Силистар Кметът Георги Лапчев обясни, че след направената проверка от страна на..

публикувано на 07.07.22 в 11:57
Стоян Грозев

Стоян Грозев: Кеят в Росенец е полезен, нека се помисли за узаконяването му

Да се потърсят начини държавата да придобие кея на нос Чукалята в Росенец и той да се ползва от хората, вместо да се разрушава. Предложението е на бургаския общински съветник Стоян Грозев. Според него, разрушаването му като незаконен обект ще е скъпо и ще замърси морето. „Тръгвайки към неговото премахване, какво постигаме?..

публикувано на 07.07.22 в 11:40

Връчиха акта за незаконно удължаване на обекта, наричан кея на Доган

Констативният акт за незаконно удължаване на кейовата стена до така наречените сараи на Ахмед Доган край Бургас днес е бил връчен на представител на фирмата-собственик на съоръжението. Това съобщиха от Регионалната дирекция за национален и строителен контрол. За него липсват строителни книжа и подлежи на събаряне, след издаване на заповед за..

публикувано на 06.07.22 в 12:03
Снимката е илюстративна

13 000 лв глоба за продажбата на фалшиви анцузи в Айтос

Санкция от 13 000 лв наложи Апелативният съд в Бургас за продажбата на имитации на маркови дрехи в Айтос.  През април 2021 г е извършена проверка в търговския обект. Проверяващите установили, че се предлагат стоки със знаци, обект на изключително право. Те са продавани без съгласие на притежателите на изключителното право върху търговските марки...

публикувано на 06.07.22 в 11:52

Дете е леко пострадало при катастрофа край Бургас

Едногодишно момиченце е леко пострадало при катастрофа, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в района на пътния възел при отсечката Айтос – Бургас.  Лек автомобил, управляван от 42-годишна жена, е катастрофирал самостоятелно, излизайки извън платното за движение. От пътния инцидент с леки наранявания е едногодишната дъщеря на водачката, като..

публикувано на 06.07.22 в 09:00

Мъж с тротинетка е бил блъснат от автомобил в Созопол

27-годишен мъж с тротинетка е блъснат от лек автомобил в Созопол, съобщиха от полицията.  Инцидентът е станал на кръстовището между улиците "Републиканска" и "Одеса".  37-годишен мъж от Велико Търново, управляващ лек автомобил, отнема предимство и блъска 27-годишния мъж от Кюстендил, придвижващ се с индивидуално електрическо средство.  Пострадалият..

публикувано на 06.07.22 в 08:34

Лицата на ОД на МВР в Бургас

Областната дирекция на МВР отбелязва днес професионалния си празник. На 5 юли се навършват 143 години от създаването на ведомството. Всички структури в системата бяха представени със своите техника и въоръжение.  Ва лентин Коларов е старши инспектор в сектор „Специализирани полицейски сили“- град Бургас . От две десетилетия е част от..

обновено на 05.07.22 в 16:47