Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОУП на Царево ще се забави още

Царево
Снимка: Свобода Атанасова

Писмо на министъра на околната среда и водите спира процедирането на нови подробни устройствени планове в общината, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

Предисторията на казуса е още от 2014 г. Тогава екоминистърът Искра Михайлова издава методически указания как да се процедират инвестиционни предложения и подробни устройствени планове на територията на Община Царево до приемането на Общ устройствен план. За започналите, но неприключили процедури по екологичното закондателство, трябва да завършат. За заварените устройствени планове - да запазят предназначениео си, освен ако не попадат на дюни. Допуска се и нови подробни планове, строителство, за определени категории сгради - основно такива от национално и регионално значение.

Седем години по-късно, на 18 август, служебният министър Асен Личев изпраща писмо до тогавашният директор на екоинспекцията, с което отменя писмото от 2014 г. В него е записано, че процедирането на подробни устройствени планове не може да продължава без влязъл в сила Общ устройствен план. Отделно посочва, че когато има и малка връзка със защитени зони, те трябва да бъдат подложени на оценка за съвместимост с въпросните зони. И че процедурите за подробни планове могат да бъдат прекратени на всеки един етап, ако те противоречат на действащи нормативни документи.

По информация на БНР-Бургас, тогавашният директор на екоинспекцията Зинка Стойкова, през август, се обръща към министър Личев за указания, тъй като, по нейните разбирания, това означава спиране на всички инвестиционни споразумения и подробни устройствени планове. Тя е изразила опасения, че това ще попречи и на реализацията на мащабния ВиК проект, за близо половин милиард лева, който се реализира в областта. И до получаване на конкретика, спират процедирането на подробни устройствени планове в общините, които нямат общ устройствен план.

По странно съвпадение, няколко дни след това, Стойкова подава молба да бъде освободена от поста, който заема.

Затова и ние се обърнахме към екоминистерството с въпроси. Оттам коментираха, че тези им действия по никакъв начин не възпрепятстват процедирането на подробни устройствени планове по реда на екозаконодателството. И още - това не зависело от липсата на ОУП. Относно проекта на ВиК, коментират, че още през 2018 тогавашният директор на екоинспекцията в Бургас е преценил да не се извършва ОВОС за тези дейности, с което е намалил възможността за последващ контрол. От ВиК също коментираха, че казусът не ги засяга. Точка. Може да се строи, ако се спазва законодателството, е тезата за цялата община Царево.

И, ако приемем, че това е вярно, не така стои положението със село Синеморец. След сигнал за незаконен колектор, които излива битово - фекални води в залива Свети Яни, от строителната инспекция разпоредиха да се издаде строителна забрана до трайно решаване на проблема с канализацията в селото. И докато това ще продължи с години и е с неясен резултат, то от  инспекцията са категорични и за алтернативен вариант, например - септична яма. От институцията уведомяват, че, ако бъдат издавани строителни разрешителни, то ще бъдат отменяни.

С указания на екоминистъра, на нас буквално ни се забранява да процедираме нови продробни устройствени планове, до приемането на общ устройствен план. Това коментира в студиото на БНР-БУргас кметът на Царево Георги Лапчев. Това става все по-неясно кога ще се случи, след като днес получих писмо от регионалния министър, посочи той:

„Ние не можем да вървим напред, заради постоянното прехвърляне на топката между регионалното министерство и екоминистерството. И в доказателство на това, днес пристигна в общината, министър Комитова ми казва, че има вече нови обстоятелства на територията на община Царево. А именно – има нови защитени зони, в които още няма забранителни режими. Съвсем, съвсем нови. И затова пита екоминистъра „Дайте становище какво ще правим ние с общия устройствен план“, посочи той.

В Синеморец също не можем да предприемем нищо, коментира Георги Лапчев. Дори да искаме, не можем да построим пречиствателна станция, заради тези ограничения, коментира кметът.

Интервю с Георги Лапчев и с Борислав Борисов от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" можете да чуете във видеото.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царево празнува Никулден

Царево отбеляза днес своя градски празник. Заради противоепидемичните мерки, денят премина по-различно и по-скромно от обичайните за морското градче тържества. Настроението на местните рибари, печената риба и музикалните изпълнения  на група "Корал"  и на формации  от местното читалище   компенсираха ритуалите и завладяха жителите и гостите на..

публикувано на 06.12.21 в 17:21

На Никулден WWF разказва за изчезващите господари на Дунав – есетрите

В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри. Оцелели през последните 200 милиона години, днес тези удивителни създания са застрашени от изчезване. Въпреки забраните за улов в страните от региона, бракониерството процъфтява...

публикувано на 06.12.21 в 16:19

Златната снимка отново събра имениците на Никулден

Много млади хора които празнуват своя имен ден на Никулден, станаха част от традиционната празнична снимка, която организира Община Бургас. И тази година тя е в електронен формат, заради мерките за здравна безопасност. Хартиено копие от е-снимката ще получи според традицията и Държавният архив в Бургас. В колажа се включиха бургазлии на възраст от 2..

публикувано на 06.12.21 в 15:12

"Булевард Демокрация" на 6-ти декември

Бургас празнува, но и всички черноморски общини, където рибарството е почти професия. Как преминаха тържествата и какво още предстои, ще проследим в предаването днес. Започнаха консултациите при държавния глава за връчването на проучвателен мандат за съставяне на редовен кабинет, какво казаха партиите, ще имаме ли скоро правителство, как би изглеждало..

публикувано на 06.12.21 в 14:51

"Каритас - Бургас": Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме кампанията „Дари и помогни“. Тя се организира за четвърта година и е в помощ на бездомните хора. Нужни са запазени мъжки дрехи, обувки и завивки за зимния сезон. От днес започва приемането на дрехите в Дневния център на сдружение „Каритас ”. Обръщаме се с надежда към бургазлии да..

публикувано на 06.12.21 в 14:29

Водолази се гмуркаха с 60-годишно ретро оборудване

Атрактивна демонстрация по ретро дайвинг се провежда на Моста в Бургас. Организатори са сдружение "Приятели на морето - Бургас".  Над 60-годишният водолазен костюм отново се потопи в студените никулденски води. Той тежи 90 килограма, а шлемът му е от месинг, разказа председателят на водолазното сдружение Стоян Димитров. "Тогава самата..

публикувано на 06.12.21 в 14:15

Кпд Георги Събев: Засилва се търсенето на наши морски кадри

Българските кадри в морския бранш се търсят, това се засили особено в последните години. Това коментира пред БНР-Бургас капитан далечно плаване Георги Събев. Търсят се кадри за едни и същи длъжности, но, все още, не добре платени, посочи той: „Нашите кадри са на доста добро ниво подготвени и мисля, че се котират на пазара. Въпросът..

публикувано на 06.12.21 в 13:57
Подкасти от БНР