Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БРТК: Не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник

Становище по повод въвеждането на зеления сертификат изпрати Бургаската регионална туристическа камара. В него се казва, че представителите й не са против ваксинацията, но тя не трябва да е за сметка на ограничения за бизнеса и работещите в сектора. Ваксинацията е доброволен и осъзнат акт, се подчертава в изявлението, то гласи: 

 Работниците са пред дилема, да се ваксинират или да напуснат работните си места излизайки на борсата.

Работодателите са пред дилема дали да затворят своите обекти, да убеждават персонала да се ваксинира или да се лишат от него.

Порочен кръг, от който единствено решение може би има, ако държавата спре да вменява на бизнеса своите отговорности и започне кампании по разясняване, защо е необходимо да се ваксинираме, както и да отговори на десетките въпроси на работодатели и работници:

1. Защо удължихме срокът на преболедувалите COVID 19 доказано с ПСР или антигенен тест на 12 м, въпреки че това не е валидно за ЕС?

2. Защо не се признава наличието на антитела, въпреки че това не е валидно за ЕС?

3. Защо в държавните учреждения и градски транспорт се допуска без зелен сертификат, а за всички останали е необходим зелен сертификат?

4. Защо се признава зелен сертификат при незавършен курс на ваксиниране?

Още много въпроси могат да бъдат поставени за дискусия (не разбираме от медицина), но за сектора, който от две години губи кадри основният въпрос остава как да работим в тази ситуация?

От 20.10.2021г един същ разговор се води между работници и работодатели – ваксиниране или освобождаване от работа.

Категорично не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник и да решава принудително човешки съдби.

Тези мерки се налагат в останалите Европейски държави, когато по голямата част от населението е ваксинирано или е осъзнало необходимостта от това. При 18% ваксинирано население и недоверие в институциите ефектът ще е пагубен за икономиката, в частност туристическият бранш.

Спешно трябва да се ревизират мерките!

Считаме, че е редно да се работи в две направления паралелно:

Приемане на зелен сертификат при наличие на антитела и разяснителна кампания с консултации за полезността от ваксинация.

От друга страна липсата на подпомагане на туристическия сектор ще доведе до множество затворени обекти. Загубата на качествени кадри ще превърне туристическият продукт в посредствен и неконкурентно способен. Отсъствието на клиенти ще се отрази пагубно върху финансовото състояние на сектора. А изкарването на работниците на борсата на труда поставя под натиск социалната система. По този начин имаме вече два сектора под натиск заедно със здравната система и не е ясно какъв ще е ефектът на пеперудата върху икономиката на страната.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00

Търговци от пазар "Краснодар" скочиха срещу високи наеми

Търговци от пазар „Краснодар“ са недоволни от увеличените си наеми. В отворено писмо до общината и местния парламент те настояват за съдействие за по-добри условия и справедливи наемни цени, съобразени с актуалната икономическа обстановка.    Сашка Пенова произвежда и продава зеленчуци на пазар „Краснодар“. Досега за своята..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

Нови туристически зони ще се развиват в Бургас

Готов е Планът за интегрирано развитие на община Бургас за периода 2021-2027година. Той трябва да бъде гласуван на предстоящата общинска сесия, а тази седмица тече обсъждането му в общинските комисии.  Планът се внася за повторно разглеждане от Общински съвет Бургас след получено решение  от Регионалната инспекция по околна среда и водите гр. Бургас..

публикувано на 24.11.21 в 15:17

Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в област Бургас

Договор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан днес между ВиК –Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева. Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на..

публикувано на 23.11.21 в 17:35