Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без тротоарно право за провеждане на базари на " Алеко Константинов" и площад " Кирил и Методий"

Нулева ставка за тротоарно право ще ползват търговците, които ще наемат обекти по обновената  ул.“Алеко Константинов“ и пл.“Кирил и Методий“ . Решението е на общинските съветници, то предизвика дебат  на сесията днес как трябва да бъде развито това пространство в центъра на града. Идеята на общинската администрация е там да се провеждат базари и концертни прояви, които са го обособят като по-атрактивна градска зона.След първата година ще бъдат въведени  такси за обектите.

Предложението е на администрацията и то е:

За срок от една година, да не се заплаща такса за ползване на открити площи по ул „Алеко Константинов“, за пл.“Кирил и Методии“, както и ул. „Св.Св.Кирил и Методий“ – в частта й от пресечката с ул. „Алеко Константинов“ до пл. „Св.Св.Кирил и Методий“. 

След изтичане на първата година, таксата е определена на база преки разходи, които включват разходи за възнаграждения и осигурителни плащания на служителите, които по длъжностна характеристика извършват последваща кореспонденция с лицата, в полза на които е издадено разрешението за поставяне, както и онези, които осъществяват контрол, събират и осчетоводяват приходите от местни такси и цени на услуги. В размера на таксата, която ще се заплаща след 31.01.2023 г. са включени и разходи за поддръжка на тротоарното пространство и улично осветление.

Въвеждането на нулева ставка за тротоарно право в рамките на година за визираните места няма да има сериозно отражение върху приходите от местни данъци и такси, тъй като към момента от ул.“Алеко Константинов“ не постъпват приходи от отдаване на площи, а организираните на пл.“Кирил и Методий“ базари и прояви са изключително малко на брой.  За прилагане на настоящото предложение не е необходим финансов ресурс, подадените заявления ще се разглеждат по реда на Наредбата за преместваемите обекти и други обслужващи дейности на територията на Община Бургас, като при провеждане на базари, изложби и други кратковременни мероприятия, заявителите ще имат ангажимент да почистят пространството и да организират извозването на отпадъците, за да не се разходват допълнителни средства.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1,1 милиарда лева са приходите в НАП Бургас

Над 1,1 милиарда лева са приходите, постъпили в Националната агенция по приходите в Бургас, от началото на годината до края на месец ноември. Те са с близо 169 милиона лева  повече спрямо същия период на миналата година. Най-висок – близо 50 на 100, е ръстът на постъпленията при корпоративния данък. Това основно се дължи на промяната в..

публикувано на 08.12.21 в 13:28

Ив.Костадинов от КТ"Подкрепа": Няма да се съгласим да бъде направено съкращение

На преговорите между парламентарно представените групи за съставяне на нов кабинет бяха обсъдени няколко икономически мерки и предложения за реформи.По някои от тях вече има остра реакция от страна на синдикатите. Едната е за съкращаването на близо 30 хиляди души от държавната администрация.  Не сме съгласни да се извърши редуциране на..

публикувано на 07.12.21 в 17:34

Летището в Бургас отчита за тази година 125% ръст на пътниците

125% ръст на пътниците за тази година в сравнение с миналата 2020-а отчитат на бургаското летище. В условията на пандемия сезонът е добър, а и се очаква нов ръст на чуждестранните туристи догодина, основно от пазари като Великобритания, каза директорът на аеропорта Георги Чипилски. „За тази 2021 г. ще имаме 950 000 пътника. Това е ръст с..

публикувано на 07.12.21 в 13:18

Министерството на туризма връчва шестите годишни награди

Министерството на туризма ще връчи на официална церемония шестите годишни награди в туризма. Домакин на церемонията е министърът на туризма Стела Балтова.  Очаква се сред официалните гости да бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и водите и на правосъдието. За събитието са поканени..

публикувано на 07.12.21 в 09:30

Пристанище Бургас и "Фрапорт" подписаха споразумение за сътрудничество (ГАЛЕРИЯ)

Споразумение за сътрудничество в областта на икономическото развитие на Черноморския регион подписаха ръководствата на Пристанище Бургас и " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ . Церемонията се състоя в Магазия 1, където след  подписването на меморандума ръководствата на двете дружества си размениха макети на кораб и самолет...

публикувано на 06.12.21 в 15:31

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32
Подкасти от БНР