Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев представя Златко Ангелов в Бургас

"Хотелът на спомените" е роман за бащи и деца, емиграцията и сянката на ДС върху съдбата на хиляди

Лекар, социолог, журналист, емигрант-всичко това е Златко Ангелов, чийто роман „Хотелът на спомените“ излиза под щемпела на бургаското издателство „Знаци“.  Днес той ще бъде представен в Бургас от 18 часа в Дома на писателите в Бургас. За книгата ще говори голямото име в съвременната българска художествена литература Владимир Зарев.

"Хотелът на спомените" е семейна психологическа сага, мащабен роман, който обхваща живота на няколко поколения преди социализма и след това. Книгата проследява живота на един баща, израснал в комунистическо семейство, който от два брака има четири деца, последното от които е  заченато и родено без той да знае. В първата третина на романа той си спомня за своя живот в комунизма преди да имигрира в Америка. След седемгодишно изгнание в едно родопско село, където преживява Възродителния процес като лекар-гинеколог, в първите дни на 1990 бащата напуска България завинаги и в течение на последвалите 32 години, първо като гинеколог в Чикаго и след това като пенсионер в Сан-Себастиян, Испания, се опитва да изгради или възстанови връзките с децата си. В сюжета и съдбите на героите витае сянката на ДС. Това не е биография, категоричен е авторът Златко Ангелов:

"В този измислен сюжет, измислени отношения между характерите в него, има много неща, вплетени от моите собствени преживявания, от фактите, от спомените, обаче за мен е важно, че моите герои си спомнят нещата от миналото не просто като факти, а си ги спомнят като емоционално преживяване.Много от случките и местата са напълно автентични-дори адресите на къщите, в които живеят моите герои, са адреси, които аз знам, за да се получи смесица между една географска и социална реалност от България, Америка и Сан Себастиан." 

Времето в романа е повече от измерение, то е действащо лице. Издателят Румяна Емануилиду посочва:

„Книгата първо ме привлече с автобиографичния елемент, разказ на един емигрирал от страната интелигент. За разлика от издевателствата на ДС, за които доста се писа, тя поставя една тема, в която не е толкова дълбано в съвременната българската литература, тази за комунистическите пари и тяхното преразпределение. Много врати отваря този многопластов роман, предизвиква ни към преосмисляне. Важен е този морален и социален конфликт с тоталитарната власт, белязал поведението на много хора, включително и на главния герой в този роман. Над всички теми за мен обаче доминира тази за прошката”

Събитието е част от програмата на Есенните литературни празници в Бургас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят „Сигнал Symphonic“ в Летния театър на Бургас

Концерт - спектакълът „ Сигнал Symphonic“  гостува на Летния театър в Бургас. Събитието е на 11 август, неделя. Заедно с  Русенската филхармония,  музикантите от група "Сигнал" начело с Данчо Караджов, очакват всички фенове на качествената и обичана българска музика, за да й разкажат своята вълнуваща 45-годишна рок приказка...

публикувано на 07.08.24 в 09:10

Напусна ни художничката Даниела Атанасова

Почина Дани Атанасова - председател на бургаското читалище „Изгрев 1909“.  Тя беше председател на настоятелството от 2013 година и ръководеше Ателие по самоделия.  Атанасова е художник, приложник и арттерапевт. Художничката Даниела Власакиева изработва фигурки на политици от полимерна глина „Днес загубихме Дани! Много ще ни липсваш“,..

публикувано на 07.08.24 в 08:12

Хиляди пяха в Бургас заедно с Лени Кравиц

Хиляди фенове пяха заедно с Лени Кравиц на Морската гара в Бургас. Концертът бе част от турнето на американеца „Blue Electric Light Tour“. Пространството се оказа тясно за всички желаещи да се докоснат до музиката на звездата.  Публиката беше от цяла Европа.  Освен синглите от новия си албум, Лени Кравиц представи в Бургас и едни от..

публикувано на 06.08.24 в 23:51

Георги Найденов-Гого - благородникът с голямо сърце (ВИДЕО)

Повече от половин век песента „Бургаски вечери“ е музикална визитка на Георги Найденов. Времето я превръща и в химн на Бургас. На днешния 6 август се навършват 75 години от рождението на изпълнителя, когото свързваме с групите „Тоника“, „Домино“ и „Фамилия Тоника“. Гого и Ева са сред първите, които подават ръка на Тони Димитрова. Когато тя..

публикувано на 06.08.24 в 12:20

Над 12 000 фенове се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас

Над 12 000 фена се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас. Американският рок певец, музикант и продуцент идва в морския град като спирка от неговото турне  Blue Electric Light Tour.  Музикалното събитие е на  6 август  на  Морска гара .  "Blue Electric Light" е 12-ият студиен албум на изпълнителя, който преди няколко месеца навърши..

обновено на 06.08.24 в 09:20
Старинен храм

Сливенският митрополит Арсений ще отслужи света литургия в Поморие

В Поморие храмов празник отбелязва днес църквата „Преображение Господне“.  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи от 9 часа в храма архиерейска света литургия. Характерното за този храмът е, че е най-старият по Южното Черноморие, датира от 9 век. Той е без стенописи, но в него се съхраняват над 70 икони, които са от края на XV до началото на..

публикувано на 06.08.24 в 08:00

БНР-Бургас отбелязва 75 години от рождението на Георги Найденов-Гого

75 години от рождението на Георги Найденов-Гого се навършват на 6 август. Певецът ни напусна преди 10 години, но остави след себе си забележителна музикална кариера и песни, които са в сърцата на няколко поколения българи. В един специален час по БНР-Бургас от 9 до 10 часа ще чуем емблематични песни с участието на Георги Найденов от..

публикувано на 06.08.24 в 06:58