Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Бакалова,Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова са новите почетни граждани на Бургас

Общинските съветници одобриха 4 -ма нови почетни граждани на Бургас. Това са актрисата Мария Бакалова, гимнастичката Стефани Кирякова и лекарите проф. д-р Илиян Иванов и д-р  Дана Проданова.

Мария Бакалова е българска актриса, родена в гр. Бургас. Завършила е Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в града със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и втора специалност „Флейта“. През 2019 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов”,гр. София в класа на проф. Иван Добчев.

Получава своята най-голяма известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“. Мария Бакалова е номинирана за „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл“ заедно със световно известните актриси: Мишел Пфайфър, Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъдсън и Розамунд Пайк.

 Мария Бакалова се превърна в първата българка актриса, която получи номинация за „Оскар“. Тя е номинирана в категорията „Актриса в поддържаща роля“ за превъплъщението си във филма „Борат 2“. Другите претенденти в категорията са Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сийфрид и Юн Ю-Джун.

Бургаската гимнастичка е номинирана заради историческото постижение на ансамбъла по художествена гимнастика на олимпийските игри  Токио’ 2020, част от който е и Стефани Кирякова. Тя  е родена в гр. Бургас. Започва да тренира художествена гимнастика през 2006 година в клуб “Черноморец”. 

От 2016 година Стефани Кирякова е включена в Националния отбор на България за жени - ансамбъл, в който се утвърждава като титулярка. Бронзова медалистка е на световните първенства в София през 2018 година и в Баку през 2019 година. Световна шампионка на 5 обръча от София за 2018 година. Върхът в блестящата кариера на Стефани Кирякова е първата за България олимпийска титла с ансамбъла на България на олимпиадата в Токио през настоящата година. 

Номинацията на проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова  за „Оскар“ като асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, е поводът за предложението им да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“.

Проф. д-р Илиян Стоянов Иванов е роден в гр. Бургас. Той е отличник на един от първите випуски на Английска гимназия "Гео Милев". Завършва със златен медал Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна. Малко след това заминава за САЩ, за да работи по специалността си. Професор е по детска психиатрия в Mount Sinai School of Medicine, New York. Също така заема престижната позиция Президент на Нюйоркския съвет по детска и юношеска психиатрия. Към момента д-р Иванов работи и като асистент по вътрешни болести към Медицински университет Варна.

Д-р Йорданка /Дана/ Петкова Проданова е родена в гр. Девня. Завършва факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив през 1992 година. След преместването си в САЩ работи като зъботехник, докато учи в NYU School of Dentistry, където завършва през 2002 г. В момента тя е един от най-търсените стоматолози в Ню Йорк с кабинет на Седмо авеню.

Двамата български лекари са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“ през октомври 2018 година. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в света на киното. Те са решили да финансират продукцията, след като са видели сценария, който определят като уникален, основан на личен опит и представящ ежедневни проблеми, които могат да имат по-универсално значение.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
яз.Жеравна

Провериха язовирите в област Сливен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На територията на Сливенска област има 114 язовира държавна, общинска или частна собственост...

публикувано на 01.12.21 в 17:37

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Присъствието на областния управител на Бургас по време на последната сесия в Приморско даде повод за интересна дискусия. Извън контекста на паметника на хан Тервел, общински съветник използва момента, за да постави наболелите въпроси, свързани с инфраструктурата. Подробностите - в репортаж. Тема с продължение -В няколко наши репортажа ви..

публикувано на 01.12.21 в 14:57

Как да бъде възстановена солеността на Поморийско езеро?

Инвестиция в размер на 4 милиона лева е необходима, за да бъдат изведени сладките води от Поморийското езеро в Черно море. Намаляването на солеността поставя под въпрос солодобива и качеството на калолечението, бият тревога екологичните организации "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие". От 1978 година езерото е  част от..

обновено на 01.12.21 в 14:34

Сигнализираха областния управител за лошия път от Приморско и винетките за "Узунджата"

Лошото състояние на пътя за южното Черноморие и плащането на винетки на жители от “Узунджата” бяха поставени пред областния управител по време на сесия в Приморско. Съветникът Стоян Василев използва посещението на Мария Нейкова, за да алармира за тези проблеми.  Пътят, по който минават хиляди и милиони туристи, само се кърпи, а не се ремонтира..

публикувано на 01.12.21 в 14:21

Бургаските читалища с поредица от инициативи, посветени на Никулден

Бургаските читалища също работят активно за това градът да е по-жив, творчески и интересен на своя празник Никулден. Ето няколко предстоящи техни събития: 1. НЧ „П. Хилендарски 1928“ – Бургас организира конкурс за рецитиране на стихотворение на тема „Аз, морето и Бургас“ – в три възрастови категории - 4-14 години. Всяко дете може да участва..

публикувано на 01.12.21 в 13:53

Дървата за огрев в община Созопол са доставени на почти 80 %

Продължава проблемът с доставката на дърва за огрев в община Созопол. За това сигнализира общинският съветник Светлана Лулева по време на сесията на местния парламенти. Тя обясни, че има напрежение между жителите за реда, по който те се доставят. „Известно ми е, че дърва се доставят от различни доставчици, превозвачи, но на какъв принцип, по какъв..

публикувано на 01.12.21 в 13:03

На маломерни тротоари ще може да се поставя преместваема реклама

Община Бургас ще облекчи някои от изискванията за поставяне на рекламни надписи и информационни табели, след като съветниците приеха предложението на Георги Дракалиев, за промяна в Наредбата регламентираща това. На преместваеми обекти ще може да се поставя реклама, но само, която оказва логото и дейността, която извършва фирмата. Корекция се налага и..

публикувано на 01.12.21 в 12:43