Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творческата равносметка на "Георги Петков на 50"

Изложба "ГЕОРГИ ПЕТКОВ на 50" ще бъде открита днес в галерията на Дружеството на бургаските художници. Творецът ще представи живопис и графика, създадени през 25 – годишния си творчески път до момента:

Реших да си направя една избрана колекция на моите неща, да ги видя събрани на едно място! Има неща, които съм създал през студентските ми години, много им се радвам. Това е идеята на тази изложба, да покажа неща които съм правил през 5 – 10 години в развитието си. Предполагам, че ще е интересно за публиката, защото ще има и колеги и ценители, има неща които не са виждали въобще. От моя гледна точка това е една творческа равносметка, а как хората ще преценят нещата, това е вече въпрос на личен избор!“

Откриването на изложбата "ГЕОРГИ ПЕТКОВ на 50" ще е с вернисаж  от 16 до 19.30 ч. в галерията на на ул. „Александровска“ № 22.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графики на изявени художници са изложени в Заседателната зала на Община Бургас

Забележителна експозиция, която включва творби на знакови бургаски автори е изложена в Заседателната зала на Община Бургас. Изложбата, включва 10 графики от фонда на Българска художествена галерия „Петко Задгорски“, като 8 от тях са на бургаски автори. Творбите представят богатството и разнообразието на различни графични похвати и техники. Представени..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

4 златни и 3 сребърни медала за бургаски балерини

Балерините от детски балетен театър “Капка” се завърнаха с 4 златни и 3 сребърни медала от  5-ото юбилейно издание на националния танцов конкурс за класически балет, характерни и съвременни танци “България танцува” в Димитровград. Те се състезаваха в раздел класически танц. Стипендия за отлично представяне в раздел Класически танц бе присъдена на..

публикувано на 07.12.21 в 17:29
Снимки от генералната репетиция на операта

Оперният шедьовър "Мадам Бътерфлай" на бургаска сцена

Бургаската опера представя тази вечер „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Музикалният спектакъл, който е под режисурата на Александър Текелиев, разказва драматичната любовна история между японска гейша и американски моряк, в главната роля е сопраното Йоана Железчева: „ Това  е моята любима роля , защото тук е описана тази чиста..

публикувано на 07.12.21 в 13:22

Балетна школа „Лебед“ представя „Страната на сладките“

Балетният спектакъл "Страната на сладките" по музика на П. И. Чайковски ще бъде представен на  15-ти декември 2021г. (сряда) от 19.30ч в Културен Дом НХК – Бургас В него участват ученици на балетна школа "Лебед" и гости професионални балетисти.  Спектакълът се реализира със сътрудничество на "Група за ориенталски танци "Амал" към сдружение..

публикувано на 07.12.21 в 12:59

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

обновено на 07.12.21 в 10:03

Започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол

В Ямбол започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов”. Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж” и ще продължат до средата на 2023 година. Предвидените по проект средства са близо 4 300 000 лева.  Предвижда се обликът на галерията, част от която е и сградата на бившата синагога, да остане непроменен, подчерта..

публикувано на 07.12.21 в 09:02

Бургаският художник на годината е Георги Петков

Бургазлията Георги Петков е отличен за Художник на 2021, сред номинациите бяха още  Йордан Ангелов и Иво Бистрички. Връчването на приза стана по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното ѝ издание се представят над 100 творби на 65 автори. Петков каза: Голяма чест е, че..

публикувано на 06.12.21 в 15:18
Подкасти от БНР