Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаската писателка

Мина Кръстева: "Призрачните къщи" е снимка за спомен на българското село

Сборникът съдържа 23 хумористични разказа и няколко миниатюриМина Кръстева е многолик автор – пише поезия, сатира, има издаден биографичен роман, автор е и на пиеса – приказка, а сега е написала и хумористични разкази.  В "Призрачните къщи“ тя е включила 23 разказа и няколко миниатюри.

Сборникът разказва за живота в едно българско село преди и сега с много хумор и добро чувство, но на места има и тъга и носталгия. Целта ми беше да направя „снимка за спомен“ за онези времена, каза авторката:

„Всъщност причината да напиша тези разкази е тъжна, въпреки че те са хумористични. Посетих моето родно село, което се намира в Ямболско и видях, че много от къщите са изоставени. Това ми напомни за отминалите времена, когато там беше пълно с живот. Изплуваха спомени за хората, които преди са живели там. С тази книга искам да възкреся, да съживя онова село, което е съществувало, истинското, живото!“  

Героите в книгата са колоритни и носят духа на своето време. Сред тях има стопанин, който храни магарето си с вафли, описан е селският даскал, който е много уважаван, съседките, които често вдигат скандали и др.  

„Призрачните къщи“ действат като здравословна терапия и предлагат „разтоварване с усмивка“. Аз съм на принципа, че светът е оцелял когато се е смял, казва авторката:

„Опитвам се да гледам на нещата с оптимизъм, въпреки че нещата са доста трагични. Ето сега има хора, които не са живели на село и се връщат към земята и искат да живеят по природосъобразен начин, в старите селски къщи. Има надежда!“  

Ментор на писателката при създаването на разказите е бил сатирикът Сергей Трайков, а илюстрациите към книгата са на Стайо Гарноев.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен е домакин на Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”

В Сливен се провежда Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”, в зала ,,Васил Левски”.  Общо 670 състезатели от 54 клуба в страната са подали заявки за участие. Те са разпределени във възрастови групи от 7 години до състезатели над 21-годишна възраст. Организатор е Клуб по спортни танци ,,Туида”, с..

публикувано на 04.12.21 в 16:24

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" гостува в Ченгене скеле

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" представя Бургаският музей в културно - туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Тя ще гостува там от днес до 6 декември / включително/  и е  част от празничната програма по повод  Никулден.   Експозицията от информационни табла на музея представя легенди и предания за Свети Никола , възприемането..

обновено на 04.12.21 в 11:15
Елка Ебори, Марин Маринов /вляво/ и Слави Томов са носители на литературните награди за 2021

Кой получи литературните награди на Бургас за 2021?

Плакетите "Пегас" за поетична, белетристична книга или литературна критика, "Христо Фотев" за поезия и "Петко Росен" за проза намериха своите достойни носители за литературната 2021 година в Бургас. Церемонията се състоя в залата на дома на НХК.  "Пегас" бе присъден на поетичното семейство Елка и Матей Ебори, което тази година издаде съвместната..

публикувано на 03.12.21 в 22:03

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

публикувано на 03.12.21 в 14:15

В навечерието на Никулден показват филма за Никола Станчев

В навечерието на празника на Бургас е предвидена специална прожекция и среща с екипа на документалния филм, посветен на Никола Станчев „До дъно изпий тишината“. Тя ще се състои 05.12.2021 г. от 19.00 часа в Културен дом НХК. След прожекцията желаещите ще могат да задават въпроси на авторите на филма. Във фокуса на лентата е пластическото творчество на..

публикувано на 03.12.21 в 12:32
снимката е илюстративна

Бургаските литературни награди ще бъдат връчени тази вечер

Тази вечер  ще бъдат отличени бургаските автори, издали книга през 2021 година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе  в Културен дом НХК. Официалната церемония по връчване на престижните награди „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен" започва от 18.00 часа в зала „Тончо Русев”. Оценката на най-добрите автори ще започне в 10.00..

публикувано на 03.12.21 в 08:46

"Духът на Бургас" през погледа на студентите от НХА представя изложба

Изложба, озаглавена „Духът на Бургас“ се открива днес в зала „Александър Георгиев Коджакафалията” на Културния център „Морско казино”. Двадесет живописни платна представят облика на морския град, през погледа на студенти от Националната художествена академия от София и Бургас. Експозицията е част от събитията в програмата за Никулден, когато..

публикувано на 02.12.21 в 13:26
Подкасти от БНР