Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП започва проверки за ДДС злоупотреби

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос. Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП. Ще се контролира и „чистият“ внос, в при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.   

  В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни сАгенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично: „Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния..

обновено на 01.09.24 в 11:33

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

През септември намаленията достигат до 40-50 % , в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България. Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни..

публикувано на 01.09.24 в 10:58

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Летище Бургас

1,2 млн. чужденци са пристигнали по Южното Черноморие този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестраннитетуристи пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година.  Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище.  Последният чартърен полет за сезона е планиран за..

публикувано на 01.09.24 в 07:32

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46