Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 ноември - Деня на народните будители

Стартира Национален литературен конкурс посветен на писателя Дядо Благо

Мотото е "Любовта е извор"



Стартира първото издание на Националния литературен конкурс "Любовта е извор“.  Той е посветен на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател, съосновател на Съюза на българските писатели, с голям принос за формирането на традициите на българската детска литература, автор на песента „Любовта е извор“.

Идеята за провеждането на конкурса е на Димитър Кукузелов, който е създател и на туристически маршрут в Странджа, който носи същото име - "Любовта е извор".

„Идеята ми хрумна спонтанно, до като си почивах един следобед. Стоян Русев е от Малкотърновско, той някак си е останал в миналото и малко се знае за него. А това, което е направил за децата  в началото на миналия век и посланията, които е отправил към нас остават актуални и след повече от 150 години. По този начин искам да възродя спомена за него чрез децата, които са и бъдещето“, каза Кукузелов.  

Конкурсът има за цел и опазване на връзката училище-читалище-общество и да даде възможност за  изява на творческите способности на деца и младежи от 11 до 19 години. Те ще бъдат разпределени в 2 възрастови групи: - от 11 до 14 години и  от 15 до 19 години. Творбите могат да са стихотворение, разказ, съчинение-разсъждение, есе, с обем до 2 печатни страници на тема „Любовта е извор“.

Организатори на конкурса са НЧ „Фар 1946“ -  Бургас, НЧ"Просвета 1914"- Малко Търново, медиен партньор е БНР Бургас.

Творбите ще се приемат до 05.02.2022 година в Народно читалище „ Фар -1946“ град Бургас. Адрес: ул. „ Странджа“ № 20 тел: 0878 466 774 Или на e-mail : nch_far@abv.bg

Ето и още информация за конкурса :

– Творбите трябва да са с обем до 2 печатни страници,те трябва да се изплащат на документен файл, а в имейла, в поле “относно” е нужно да се запише възрастовата група.

- В писмото трябва да се напишат:  Трите имена на участника. Клас, учебно заведение, населено място. Телефон и e-mail за контакт: на участника, родителя и преподавателя.

- Приетите творби за участие в конкурса не се връщат.

Жури: 1. Динко Динков, СБП/Съюз на българските писатели/, БПО/Бургаска писателска общност/ 2. Елена Стойчева, писател

Награди: - Специална награда от БНР: предметна награда за един от участниците и публикуване на творбата в книжката „Приказни истории“ издадена от БНР. - Първа награда – 100 лв. - Втора награда – 70 лв. - Трета награда – 50 лв. - Поощрителни награди – детски книги. Всеки участник получава грамота.

Награждаването ще се извърши на 16.02.2022 г. /Рожден ден на Дядо Благо/. Допълнително ще бъдат уточнени място и час. Наградените творби ще бъдат публикувани на страницата на Народно читалище „Фар – 1946“ Бургас във Facebook

повече може да чуете в звуковия файл: 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията”

Писателят и лауреат на наградата „Христо Фотев“ Александър Секулов  представя днес в Бургас най-новата си книга "Възхвала на провинцията”.  Това е книга събрала негови кратки белетристични форми, малки текстове, създавани по различни поводи, философски прозрения, спомени и  афоризми.  "Ноевият ковчег на Александър Секулов е провинцията, която авторът..

публикувано на 25.04.24 в 10:42

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05