Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново ръст на приходите в НАП Бургас

Над 105 милиона лева са приходите, постъпили в ТД на НАП Бургас през месец октомври, което е с близо 7.5 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от приходното ведомство в морския град. Общо данъчните приходи за октомври възлизат на над 51 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е 23 млн. лв., над 9 млн. лв. е корпоративният данък и 20 млн. лв. е ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски в ТД на НАП Бургас за октомври надвишава 53 млн. лв., в това число 32 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 14 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 7 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 181%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 17 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 9 на сто спрямо същия период на миналата година, уточняват от териториалната структура. 

За първите 10 месеца на годината в НАП Бургас са постъпили 1 млрд.  лева, което е със 142 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е ръстът при приходите от ДДС – 26 на сто.

В национален мащаб приходите за октомври са  над 2,3 млрд. лева, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

   Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 30 %. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, показват националните данни на приходното ведомство. 

От началото на годината до 31 октомври 2021 г. в НАП са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

  „Отчитаме устойчива тенденция на ръст при доброволното деклариране и плащане както от страна на гражданите, така и от бизнеса. Положителната промяна в поведението на данъкоплатците за нас е недвусмислен знак, че посоката в действията ни е правилна. Добрите резултати се дължат и на професионализма на служителите на ТД на НАП Бургас“, коментира териториалният директор на ведомството Татяна Кънчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морето по Южното Черноморие е чисто, уверяват от РЗИ Бургас

309 проби са взети от водите за къпане по Южното Черноморие, а до края на сезона предстоят поне още 200. За момента няма отклонения и качеството на водите е добро. 10 проби са взети са салмонела всички са отрицателни, посочи д-р Марияна Кофинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Има обаче някои места, които е..

публикувано на 14.08.24 в 08:40

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина.  В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка. "Успяхме..

публикувано на 13.08.24 в 13:35

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03

Имаме 14 дни да потърсим правата си за некачествена туристическа услуга

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози.  В Турция, за разлика от Гърция и Румъния,  няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни..

публикувано на 13.08.24 в 07:41
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

публикувано на 12.08.24 в 17:50
Созопол

Най-високите местни данъци в България плащат общини по Южното Черноморие

Най-високите местни данъци у нас се събират в общини по Южното Черноморие и в областните центрове - показва картата на индекса на местна данъчна тежест за 2024 г., изготвен от Института за пазарна икономика. Най-високият е в Созопол - 71,40 при максимален 100. Следват Приморско, Средец и Поморие. Четвъртата община е Варна , чийто индекс е 64,59...

публикувано на 12.08.24 в 14:53