Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философията на камъка и водата през погледа на Йордан АнгеловИзложба живопис под надслов „Камък и вода“ подрежда днес Йордан Ангелов в бургаската галерия "Неси". Художникът сподели пред БНР-Бургас:

"Това са моите интерпретации върху двата сакрални обекта камъка и водата. Връзката между тях е дълбока и древна. В своя притча учителят Лао Дзъ казва, че няма по-голяма сила от нежната и мека вода, която надделява камъка. Тя ни учи на фундаментални неща. Водата и камъка не са просто веществени обекти, те са много повече от това. Това е един голям цикъл, който работя от много години." 

„Българските дух и корени са двете основни нишки, изграждащи тъканта на моето изкуство", отбелязва Ангелов:

"Корените предстои да бъдат припомнени, открити. И не говоря само за българите, защото ние, хората, имаме общ корен, а да откриваш корените си означава да вървиш към този свой дълбок произход със всичките свои дарени от небето качества. Ако успея да докосна душата на другия човек с нещичко от тази изложба, за мен това е предостатъчно.

Платната са в смесена техника, с която Ангелов продължава да експериментира. Материалите създават текстури на повърхността, като във всяка работа авторът търси и скулптурата, и графиката и живописта.  

Откриването е с вернисаж от 17 до 19 часа, а изложбата ще остане в галерията до 2 декември.

Йордан Ангелов е роден през 1969 г. в Бургас. Завършва Националната гимназия за Изящни изкуства "Илия Петров" в София през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Велико Търново, с профил "Живопис" в класа на професор Николай Русчуклиев. От 1995 г. преподава Изобразително изкуство в Гимназия за чужди езици "Васил Левски" - гр. Бургас. От 1996 г. е член на Дружеството на Бургаските художници и активно участва в изложби, симпозиуми и пленери. Работи в сферата на живописта, пластиката и монументално-декоративните изкуства. 

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки изпълнители се явиха на първия кастинг за конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Едни от най-добрите млади музиканти от цялата страна  се явиха на кастинг през уикенда за първия Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“. В него могат да участват младежи до 33-годишна възраст. Различното от многобройните музикални формати, е изискването младите изпълнители да представят и авторска песен. Акцентът на новия..

публикувано на 24.02.24 в 14:58

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо днес в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

обновено на 24.02.24 в 13:23

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна..

обновено на 24.02.24 в 08:42
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя.  Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра..

обновено на 23.02.24 в 20:47

Община Бургас отбелязва със спектакъл 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

С впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет Христо Фотев ще бъде открита официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия на негово име. По традиция тя ще се състои на рождената му дата-  25 март, като тази година мястото е Атриумът на БСУ. Спектакълът е на бургаския..

публикувано на 23.02.24 в 18:30

Камелия Панайотова представя романа си "Ане" в Бургас

Среща разговор с Камелия Панайотова, авторката на романа "Ане" ще се проведе днес в Бургас. Модератор ще е Слави Томов. Това е роман за живота в периферията – в малките български градчета и селца. За травмата на необичаното дете и страхът от отхвърляне. За порастването и приятелството. И най-вече за силата на прошката, която най-трудно даваме на себе..

публикувано на 23.02.24 в 09:40

Димитър Драганов представя новата си книга "Когато нямаше никого"

Димитър Драганов ще представи в Бургас новата си книга „Когато нямаше никого“. Той е поет, печелил множество награди, но пише и проза.  Това е четвъртата му книга и тя е чувствително, интимно откровение за падението му в емоционално страдание, в което осъзнава кой е, какво иска да постигне в живота и как да го направи, за да..

публикувано на 23.02.24 в 09:10