Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Две ямболски села затварят магистралата заради прекъсване на тока

врабчета,жици
Снимка: Ани Петрова
Жива верига на Автомагистрала „Тракия”, в района на ямболските села Дражево и Кабиле, подготвя местното население. Причина за недоволството е продължаващото от години прекъсване на тока, което води до повреда на електроуреди, нарушаване на производствения процес във фирмите  и унищожаване на продукция. 

Въпреки многобройните сигнали и протестни подписки ситуацията не се променя, категоричен е кметът на Кабиле Георги Динев. В условията на епидемична обстановка е затруднено и обучението на децата: 

"Не е нормално имаме деца на онлайн обучение, учители от Кабиле, които са притеснени- или едните не могат да са в час, или другите не могат да преподават." 

Преди три месеца, по инициатива на кметовете на четири села в региона, беше проведена среща с ръководството на електроразпределителното дружество ЕВН. Като основна причина, за токовите удари, от тяхна страна, беше посочена миграцията на птиците в района на регионалното депо. Дадени бяха и обещания за нормализиране на ситуацията. След поредната подписка до ДКЕВР, местните са готови на гражданско неподчинение.  

"Вече не вярваме на голи обещания. Нещата си продължават както са били и преди това."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Определиха ресорите на зам.-областните управители на Бургас

Пламен Янев и Тодор Иванов вече встъпиха в длъжност като зам.-областни управители на Бургас. Това стана след заповеди на премиера Кирил Петков. Като зам.-областен управител Тодор Иванов ще отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната, транспорта и съобщенията, информационните технологии, културата, енергетиката,..

публикувано на 27.01.22 в 16:21

Намаляват уличното осветление в община Созопол (обновена)

Намаляване на уличното осветление, през стълб въвежда администрацията в Созопол във всички населени места в общината . Ще се ограничи и консумацията на ел енергия във всички общински сгради. Строгите мерки за икономии на ток са заради драстичното повишаване на цената на електроенергията и завишените близо 5 пъти сравнение с 2020 година сметки..

обновено на 27.01.22 в 16:07

"Булевард Демокрация" на 27-ти януари

Темата ни днес е регионална и е свързана с казуса на живущите в небостъргача в к-с "Меден рудник". Те получиха сметки за ток от над 600лв. защото ползват промишлен ток, тъй като сградата е без акт 16 и така вече 8 години. Строителната фирма обяви фалит,  а след това обекта беше поет от синдик,  който ще чуем в предаването. Увеличената цена промишления ток..

публикувано на 27.01.22 в 14:51

Казус – може ли съседи да плащат ток по различни тарифи?

Бургазлия сигнализира за нередност при плащане на сметките за електроенергия. Мъжът твърди, че във фактурите са описани различни стойности на дневните и нощните тарифи за апартаменти в съседен вход. Казусът е от ж. к. „Славейков“, става въпрос за един и същ отчетен период, в един и същи блок. В единия случай, дневната тарифа е..

публикувано на 27.01.22 в 13:10

Занаятчии и художници с базар на ул. „Алеко Константинов“

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка...

публикувано на 27.01.22 в 10:48

В Ямбол ще изхвърлят разделно биоразградими отпадъци в 108 контейнера

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци.  С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност.  Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол започна..

публикувано на 27.01.22 в 09:42

Шест населени места в Бургаско остават без вода днес

Шест населени места остават без вода днес. Поради ремонт на централен водопровод ще бъде спряна водата в Камено, Българово и селата Равнец и Свобода. По същата причина без вода ще е днес и бургаския квартал Ветрен . Заради направа на нови ВиК връзки за два дена – днес и утре прекъсване на водоподаването ще има и в Равда . То ще е за времето от..

публикувано на 27.01.22 в 09:22
Подкасти от БНР