Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургаската опера представя балета "Шехерезада"

Балетът „Шехерезада“ представя бургаската опера този петък 12-ти ноември. Спектакълът по музика на Римски Корсаков е свързан с приказките, които Шехеразада разказва на шах Шахриар през „хилядата и една нощи“. В Бургас, постановката на хореографа проф. Хикмет Мехмедов  набляга на  характерния за епохата изразен танц.

"Аз представям версията по свой начин, в унисон с динамичността на времето. Аз наблягам не на пантомимния повествователен танцов театър, какъвто е почеркът на Фокин при създаването на "Шехерезада", а на характерния за нашата епоха динамичен изразен танц. Фабулата се променя, в такъв смисъл, че там в сюжета има една друга героиня, която изиграва всичките тези сцени на изневяра на шахриара. Аз съм отстранил тази героиня, а това е един сън на самата Шехерезада".

Заедно с балета „Шехерезада“, бургаската публика ще види и спектакъла „Романтично“ по музика на Франц Шуберт. Представлението е от 19 часа на сцената на операта.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов киноклас към „София филм фест на брега“ ще се проведе в Бургас

Нов киноклас Бургас  към „София филм фест на брега“ ще се проведе през февруари и март, съобщават от общината . Крайният срок за записване е 31 януари. Зимното издание очаква желаещите да участват от 2 февруари до 25 март. Целта на организаторите е да провокират млади талантливи бургазлии да покажат Бургас през своите очи, да разкажат лични истории..

обновено на 28.01.22 в 12:36

Изложба "300" дава старт на годината за художниците в Бургас

140 картини на 48 автори – утвърдени имена и студенти участват в третото издание на изложбата „300“ в галерията на улица „Александровска“ 22 в Бургас. Експозицията открива творческата година за Дружеството на бургаските художници и акцентира върху достъпността на изкуството.  Заглавието "300" определя ценовия диапазон, в който се продават..

обновено на 28.01.22 в 11:39
Матей Преображенски Миткалото “Матей Миткалото”, художник Калина Тасева

Художничката Калина Тасева ще гостува в галерия „Пролет“

Художничката Калина Тасева ще представи новата си изложба живопис в бургаската галерия „Пролет“.  Откриването на експозицията е на 31 януари  с вернисаж от16.30 до 19.30ч., при спазване на всички мерки.  Изложбата може да бъде разгледана до 27 февруари. Важно място в изкуството на Калина Тасева заемат голямоформатните исторически композиции,..

публикувано на 28.01.22 в 11:20

Бургазлии и Бойко Кръстанов правят списък на „Всички страхотни неща“

Във времена на пандемия, необщуване, непрекъснато заливащи ни от всякъде новини в тъмни краски и не на последно място неуютна зима, имаме нужда от „Всички страхотни неща“ на света. Поднася ни ги Бойко Кръстанов с едноименния моноспектакъл под режисурата на Владимир Пенев. Представлението в Бургас е днес, мястото е дома на НХК, а часът 19. Текстът..

обновено на 28.01.22 в 06:48

Антологията "Река от слово" ще бъде представена в Брюксел

Антологията на съвременната и класическа българска литература в превод на английски, френски и немски език "Река от слово" ще бъде представена на 30 януари в Брюксел. Това съобщи съставителят на сборника, автор и преводач Десислава Цветкова, която работи в Еврокомисията. В престижния сборник има и бургаска поезия. В книгата са включени класиците..

публикувано на 26.01.22 в 10:55

За 28 март се отлага моноспектакълът „Чамкория“

Моноспектакълът „Чамкория“, който трябваше да се играе на 3 февруари в Културен дом НХК в Бургас, ще бъде с нова дата – 28 март. Причината са наложените от здравните власти противоепидемични мерки. Билетите за новата дата ще важат без презаверяване. При желание билети могат да бъдат върнати до 4 февруари, включително, през канала, от който са..

публикувано на 25.01.22 в 16:05

Намаляват наемите на общинските обекти с културни събития

Наемите на общинските обекти, в които се провеждат културни събития ще бъдат намалени. Това реши Общинският съвет в Бургас. Причината са големите загуби, които са регистрирани заради епидемичната обстановка. Предложението се отнася за тези обекти с продажба на билети, които са ограничили дейността си заради противоепидемичните мерки. След..

публикувано на 25.01.22 в 15:12
Подкасти от БНР