Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургаският музей представя двуезичен каталог на своите икони

Двуезичен каталог на иконната сбирка издаде Регионалният исторически музей в Бургас. Той обхваща всички експонати, включени в музейната експозиция, както и някои икони от депото. 

Бургаският музей притежава колекция от възрожденски икони, които са сред най-значимите културни ценности във фонда му. 

От музея са категорични, че публикуването и атрибутирането на живописните творби в каталог би предоставило възможност за обогатяване на натрупаното до момента познание. Така ще се даде ход на многопластово интердисциплинарно изследване. Затова и РИМ-Бургас кандидатства по проект за отпечатване на специализираното научно издание. Каталогът е и с превод на английски език.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма „Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“.

Официално представяне на първия по рода си справочник „Икони от бургаския музей“ ще се състои на 16 (вторник) ноември от 14:00 ч. в Иконната зала на Историческия музей, ул. Лермонтов № 31.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Лафчиева

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта "Аз съм Българка!"

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта „Аз съм Българка“ на фотографа Радослав Първанов. В него той снима красиви момичета облечени в народни носии на различни места в страната. През миналата година беше осъществена третата част на проекта. В предишните 2 части участваха бургазлийките –  Стефани Джунгурдян  и  Яна Пенчева...

публикувано на 23.01.22 в 16:20

Христина Желева изработва книги - кутии във фентъзи стил

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ , в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежд а“.  Всяка седмица..

публикувано на 23.01.22 в 15:40

С поход отбелязват 27 години от създаването на ПП "Странджа"

Сдружение "Зелена Странджа" по традиция ще отбележи годишнината от обявяването на природен парк Странджа с поход. Той ще се проведе в неделя /23 януари/. Тази година, ден преди парк Странджа да навърши 27 години маршрутът ще е в защитената местност Парория, съобщи Владимир Димитров от сдружението: „Това е сърцето на Странджа, там..

публикувано на 23.01.22 в 09:30

Отчитат ръст на гражданските бракове в Айтос за 2021 година

255 са сключените граждански бракове в Ритуалната зала на Община Айтос през миналата година, сочи статистиката на Общинската администрация. Пред служителя от Отдел "ГРАО" Гл. специалист Кристина Станоева през 2021  година са застанали над 70 двойки повече, сравнено с предходната. Честа практика е в един ден да се сключват по два, че и повече..

публикувано на 21.01.22 в 13:40

Община Болярово връчи сувенири на майките, родили през 2021 година първите си деца

В Деня на родилната помощ, поздравителен адрес със сувенир връчи кметът на Община Болярово Христо Христов на майки, родили първите си рожби през 2021 г. По този начин ръководството на общината и настоятелството на НЧ „Възраждане-1912“ засвидетелстваха в Деня на родилната помощ уважение към семействата, създали и решили да отгледат в общината своите..

публикувано на 21.01.22 в 12:27

"Чичо Коледа" в Бургас с две прожекции

В Културен дом НХК ще бъде показана в два поредни дни на 29 и 30 януари най-новата българска романтична комедия – „Чичо Коледа“. И в двата дни прожекциите ще бъдат от 17.00 часа. Събитието ще се проведе в съответствие с издадените от здравните власти заповеди за противоепидемични мерки.  Във филма участват познатите и обичани актьори: Филип..

публикувано на 20.01.22 в 15:33

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

обновено на 16.01.22 в 20:12
Подкасти от БНР