Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата за лечение на сърдечни и мозъчни заболявания в Бургас влиза в нова сграда

14
Операционна

Близо хиляда пациенти с постковидни симптоми са преминали през болницата за лечение на сърдечни и мозъчни заболявания в Бургас. До няколко дни лечебното заведение влиза в нова многофункционална сграда, с най-модерна апаратура за сърдечни и неврохиругични операции. 

Новата болница има девет надземни и два подземни етажа, разполага с много нови отделения, 330 легла, 14 операционни зали, между които една хибридна, реанимация с 34 легла, два компютърни томографа, един ядреномагнитен резонанс и лаборатории, обясни Таня Игнатова, директор операции на фирмената група.

"Многофункционалност, от гледна точка на системи, различни, включително система за предаване на образи и дистанционни консилиуми с други лекари, както от страната, така и от чужбина, чужди специалисти, ново оборудване, включително очакваме роботи Да Винчи в края на годината".

С болнични легла за ковид 19 разполага и настоящата сграда, но капацитетът им в новата има възможност да бъде разширен, в зависимост от епидемиологичната обстановка .Тук се лекуват и много хора с постковидни симптоми, посочи Таня Игнатова.

"Ковид не е респираторно заболяване, а е заболяване на малките съдове. Малките съдове, които хранят различни органи и най-вече сърцето. Затова ние обхващаме тези пациенти, анкетираме ги, преглеждаме ги, имаме ангажимента да проследяваме тяхното състояние, след прекаран Ковид".

В новата болница ще работят близо 350 лекари и 430 души медицински персонал и 94 специализанти. Лечебното заведение разполга и с най-модерна кардио и неврохирургична база.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни в определени области на страната от днес, 18 октомври. В   Ямбол и в други две области, до 30 ноември 2024 г., се забраняват пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с..

публикувано на 18.10.24 в 13:02
Клиниката по съдова хирургия също обяви свободно място за лекар-специализант

УМБАЛ Бургас дава възможност на 18 лекари да получат желана специалност

УМБАЛ Бургас обяви 18 свободни места за лекари – специализанти. Те ще бъдат заети след конкурс, за който вече могат да се подават документи. Местата са в 15 отделения и клиники на болницата – диагностични, терапевтични и хирургични.  За разлика от други лечебни заведения, в които специализантите трудно получават достъп до практическа работа, в..

публикувано на 16.10.24 в 11:58

Лекари: Не подценявайте симптомите при вирус, тествайте се

Повечето болни от остри респираторни заболявания в момента са с коронавирус, смятат здравните власти. Рядко обаче пациентите си правят тестове, казват общопрактикуващи лекари от Бургас. Изследванията не се поемат от здравната каса, но в аптеката бързите антигенни тестове могат да се намерят за около 10 лева. Пациентите не се самоизолират, каквото..

публикувано на 14.10.24 в 14:46

Генетичните тестове и индивидуалния подход са световните тенденции за лечение в онкологията

Октомври е посветен на рака на гърдата. Бургаският комплексен онкологичен център провежда информационна кампания целяща да насърчи ранната диагностика и провеждането на скрининг. Тази година кампанията включва и Созопол когато на 22-ри в 18:30 часа в  НЧ „Отец Паисий“, водещи специалисти ще дискутират основните проблеми свързани с лечението и..

обновено на 10.10.24 в 11:27

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини. Доставени са количества, както при част от семейните лекари, така и в Регионалната здравна инспекция. За имунизационния кабинет в здравната инспекция са доставени 100 дози, като поставянето на противогрипната ваксина в кабинета е срещу заплащане, уточни директорът д-р Радостина Калчева...

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Първите случаи на грип се очакват през ноември

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на  хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи  главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща на ресорните институции . „През последните години отчитаме все по-голям интерес..

публикувано на 09.10.24 в 13:41

Д-р Татяна Габровска: Жените трябва да си правят цитонамазка поне един път в годината

Безплатни гинекологични прегледи и изследвания се провеждат в медицинския център на УМБАЛ Бургас. Те са част от скрининговата кампания за рак на маточната шийка на Министерството на здравеопазването и ще продължат до края на годната.   Заболяването може да се прояви по няколко начина при жените, уточни гинекологът д-р Татяна Габровска:..

публикувано на 09.10.24 в 08:56