Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Божидара Велчева - слънчевото незрящо момиче, което прави коледни късметчетаДоброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная със слънчевата Божидара Велчева, защо я наричам слънчева ли? Ще разберете като чуете гласа й в интервюто, в него има толкова оптимизъм и положително отношение към света, че няма начин да не зарази и вас с надежда. Божидара е незряща, но това не й пречи да учи и да завърши народно пеене и музикална педагогика. Тя изработва и коледни късметчета, гривни и глицеринови сапунчета. Нейната майка Мая й помага и плете чорапи, терлици, шапки и шалове. 

"Аз съм на 31 години и не виждам в следствие на неправилна дозировка на кислород в кувьоза след раждането ми. Това не ме сломи и аз се боря да успявам в живота! Щастлива съм, че мога да се чувствам пълноценна и аз да допринасям с нещо, помагайки на моята прекрасна майка, която години ме отглежда сама и винаги ме е възпитала да не съм мрънкаща, да не парадирам с проблема си, а напротив по нищо да не се отличавам от всички, да съм борбена и да сбъдвам мечтите си. Благодаря на всички вас, които ми се доверявате! За мен това е много и съм истински щастлива!", разказва Божидара.  


Тя благодари на създателите и администраторите на групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане", където могат да участват с творенията си и хора с увреждания и социални предприятия, за възможността да представя това, което е изработила. 

"Така се чувствам удовлетворена и значима, помагам за семейния бюджет и съм много щастлива, че успявам да нося радост на хората, защото правя всичко с много старание и любов. Имам възможност да се запозная и с много от участниците в групата, аз много държа и на обратната връзка с клиентите и винаги искам да разбера дали това, което съм им изпратила им е харесало!"  

Божидара има и своя група Ръчно изработени красоти, където също качва снимки на това, което изработват двете с майка си. 

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С поход отбелязват 27 години от създаването на ПП "Странджа"

Сдружение "Зелена Странджа" по традиция ще отбележи годишнината от обявяването на природен парк Странджа с поход. Той ще се проведе в неделя /23 януари/. Тази година, ден преди парк Странджа да навърши 27 години маршрутът ще е в защитената местност Парория, съобщи Владимир Димитров от сдружението: „Това е сърцето на Странджа, там..

публикувано на 23.01.22 в 09:30

Отчитат ръст на гражданските бракове в Айтос за 2021 година

255 са сключените граждански бракове в Ритуалната зала на Община Айтос през миналата година, сочи статистиката на Общинската администрация. Пред служителя от Отдел "ГРАО" Гл. специалист Кристина Станоева през 2021  година са застанали над 70 двойки повече, сравнено с предходната. Честа практика е в един ден да се сключват по два, че и повече..

публикувано на 21.01.22 в 13:40

Община Болярово връчи сувенири на майките, родили през 2021 година първите си деца

В Деня на родилната помощ, поздравителен адрес със сувенир връчи кметът на Община Болярово Христо Христов на майки, родили първите си рожби през 2021 г. По този начин ръководството на общината и настоятелството на НЧ „Възраждане-1912“ засвидетелстваха в Деня на родилната помощ уважение към семействата, създали и решили да отгледат в общината своите..

публикувано на 21.01.22 в 12:27

"Чичо Коледа" в Бургас с две прожекции

В Културен дом НХК ще бъде показана в два поредни дни на 29 и 30 януари най-новата българска романтична комедия – „Чичо Коледа“. И в двата дни прожекциите ще бъдат от 17.00 часа. Събитието ще се проведе в съответствие с издадените от здравните власти заповеди за противоепидемични мерки.  Във филма участват познатите и обичани актьори: Филип..

публикувано на 20.01.22 в 15:33

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

обновено на 16.01.22 в 20:12

Ромската общност чества Василица

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие. Сутринта на Василица децата обикалят съседските къщи и сурвакат за..

публикувано на 14.01.22 в 09:01

Националният фестивал на детската книга в Сливен ще бъде от 11 до 13 май

В Сливен от 11 до 13 май,   по инициатива на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXIV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на..

публикувано на 13.01.22 в 15:42
Подкасти от БНР