Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава кампанията по набиране на средства за храма в село Воден

| обновено на 17.11.21 в 08:31
4
Църквата в с.Воден, общ.Болярово
Снимка: Емил Енчев



Община Болярово и жители на село Воден продължават дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на 119-ет годишната църква „Свети Георги“. Към момента е изготвена оферта от турска фирма за 8 хиляди лева, която ще изработи керемидите за покрива,  но сумата за транспортирането им е към 3 хиляди лева. 

Православният храм в боляровското село Воден се нуждае от спешен ремонт, защото се руши от множеството течове от покрива, които са започнали да проникват в зидовете и увреждат подкуполните стенописи.
Църквата в с.Воден, общ.Болярово

Първата църква в селото е построена през 1841 г, но е опожарена е по време на Руско-турската освободителна война. Решение за построяване на нова на същото място е взето през 1891 г. Средства за изграждането ѝ са събрани с доброволни дарения на селяните. Носи името „Св. Георги“, завършена през 1901-ва година, а на следващата е осветена през 1902 г. от тогавашния сливенски митрополит Гервасий. За цялостният ремонт са необходими  около 100 хил. лв. До момента са събрани към 11 хиляди, каза кметът на Болярово Христо Христов:

"С църквата в село Воден се затрудняваме, но не сме се отказали и продължаваме да работим. В момента събраните средства са около 11 000 лв.Това не са малко пари, но изключително голяма трудност срещаме с т.нар. керемиди, тип турски.  Оказва се, че в България след като се наложи да направим проучвания трудно можем да намерим такива керемиди. В момента сме се свързали с една турска фирма в Одрин. Имаме оферта от тях с предложение за цена, търсим вариант. В същото време се оказва, че транспортът на тези керемиди ще бъде много скъп. 1/3 от това, което ще платим за поръчката на керемиди щени струда транспорта. Става дума за 3000 лева.
Много е специфичен и труден този покрив, който е близо 420-430 кв.м.  Всеки, който иска може да помогне със средства, за да може да бъде завършен ремонтът колкото се може по-скоро. От с.Воден има много будни хора, включително и такива, които са в бизнеса, затова нека да помогнат. Аз лично също съм дарил лични средства от 200 лева и пак ще го направя. Много хора се отзоваха, търсим и други спонсори. Надявам се следващата  2022 година да започне ремонтът. 
Това е една уникална църква, заслужава се да се възстанови. 
Имаме пример и за друг ремонт чрез дарения, като тази църква в Стефан Караджово, която направихме преди няколко години. 
Освен покрива, трябва да се ремонтира и оградата, но по-належащ е новият покрив да можем да направим", допълни Христо Христов. 

Светинята пази своята история, чрез регистри, църковна литература и стари документи от първите години на миналия век, в които е описано подробно кои са били иконописците на църквата „Свети Георги“. 

Сметката за набиране на средства за храма е:BG04UBBS88888433498000,
Код за дарение 445100
ОББ-Елхово



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39