Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С нова паметна плоча и фотоизложба ОУ "П.Р. Славейков" отбеляза своята 110- годишнина

С откриване на паметна плоча и фотоизложба  бяха отбелязани днес 110 години от създаването на училище "Петко Рачев Славейков" в Бургас. В 24 постера, разположени край Морското казино, е разказана дългогодишната история на учебното заведение, поставеният паметен знак  почита  Радосталения Гюрова.Това  е името на жената, която преди повече от век  решава в името на образованието на бургаските деца да дари  земята си.

Решението да бъде поставена плочата се взема миналата година на педагогически съвет, а един от основните виновници това да се случи е Училищното настоятелство. То смело може да се нарече едно от най-активните в страната , защото с възрожденски дух не спира да поддържа жива връзката между учители, родители и ученици. Негов заместник -председател е Елина Гюрова, тя е омъжена за правнука на Радосталения:

През 1909г., за да бъде построено училището, е взет заем от 60000 гроша. Някои от собствениците на земята решават да дарят имотите си за построяването му. Радосталения  Гюрова е една от тях.Нейното желание като дарител е в училището да учат нейните деца и внуци. Това се сбъдва.Нейна внучка е била преподавател в училището- Елена Митрева.
Радосталения  Гюрова е била много силна жена, майка на 7 сина.Всички до един много успешни, трудолюбиви.
За мен тя е доказателство, че обикновеният човек с добрите си постъпки става личност за пример и вдъхновение!
На 15 септември в далечната 1911 година училището отваря врати и посреща първите си ученици в едноетажна сграда. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков.

530 деца учат днес в Славейковото училище, обясни настоящият директор Силвия Аврамова:

Училището макар и на 110 години се опитва да създаде съвременна образователна среда.Така че да отговори на потребностите на настоящото поколение.

Живка Дойнова,един от известните педагози и филолози в Бургас, 15 години отдава за развитието на" П.Р. Славейков,  като негов директор. Днес тя е пенсионер, но отново се върна в него:

Това е моето училище.Радвам се да видя колегите, благодаря за поканата.Тази работа ми даде любов към децата, към колегите и към родителите, защото много добре работихме с тях и професионално удовлетворение. Това беше и голяма отговорност.

Със същия дух и ентусиазъм продължавайте да развивате училището,заяви кметът Димитър Николов, който откри фотоизложбата. Тя  може да бъде разгледана до 30 ноември. Николов зарадва и учители, и ученици с новината, че следващата година ще бъде реализиран проекта за обновяване на дворното пространство. Чрез него ще бъдат преобразени спортните игрища, като те ще станат и по-безопасни, защото ще бъде положена ударопоглъщаща настилка.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в Ямбол от следващата седмица учениците ще учат онлайн

В Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите, засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши областният медицински съвет на днешното си заседание.  Присъствените занятия се спират и в град Стралджа, въпреки че регистрираните случаи на заболели от Ковид ученици са..

публикувано на 21.01.22 в 13:23

От понеделник учениците в Сливен и Нова Загора ще учат онлайн

Учениците от 1 до 12 клас в общините Сливен и Нова Загора от понеделник следващата седмица ще учат онлайн. Това реши Областният кризисен щаб по повод високите нива на заболеваемост през последните дни в областта и особено в тези две общини. Учениците от общините Котел и Твърдица ще учат присъствено.  Изпълняващият длъжността директор на..

публикувано на 20.01.22 в 19:44

Открит урок по медиация в СУ "Йордан Йовков"

Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със средно училище „Йордан Йовков“. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха  доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците..

публикувано на 19.01.22 в 14:24

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради..

публикувано на 17.01.22 в 16:50

СУ "Христо Ботев" - Айтос участва в кампанията "Книги за Братислава"

Айтоското училище „Христо Ботев“ провежда инициатива за събиране на книги и учебници в полза на българско средно училище със същото име в Братислава, Словакия. Кампанията е обявена от Изпълнителната агенция по горите, БДЗП и се подкрепя от Югоизточно Държавно предприятие-Сливен. На информация за нея в интернет пространството..

обновено на 17.01.22 в 09:05

Училищни директори искат междусрочната ваканция да бъде удължена

Удължаване на ваканцията между първия и втория учебен срок беше поискано от директори на училища.  Съгласно утвърдения към момента график, за междусрочна ваканция е предвиден само един ден - 1 февруари. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета обаче предлагат учениците да почиват повече - от 28 януари до 2 февруари...

публикувано на 16.01.22 в 14:28

Оценяват дигитално-медийната грамотност на десетокласниците

За първи път в страната се провежда национално изследване за оценяване на дигитално-медийната грамотност на десетокласниците. То е част от инициатива, която ще обхване различни гимназии в цялата страна, сред тях са и 14 учебни заведения от бургаска област. Организатори са Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование,..

публикувано на 14.01.22 в 09:12
Подкасти от БНР