Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще наблюдават балотажа в Турция

Опашка от избиратели в секция в Турция - 14 ноември 2021 г.
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Наблюдатели – доброволци се организират в Бургас, за да гарантират честно провеждане на балотажа в Турция. От партия „Средна европейска класа“ провеждат подобна инициатива от няколко избора досега. Когато сме били там, гласуваха по 30-35 000 души, а сега бяха над 80 000, коментира заместник – председателят ѝ Стоян Царев:

„На изборите в Турция има страшно много злоупотреби. Повечето от избирателите там не разбират български език и просто им се взимат личните карти и се гласува за този, за когото преценят членовете на комисиите. Смятам, че това не е реален избор, а това е манипулация на вота. За да може да гласува гражданинът – българин, който живее в Турция, той трябва да попълни декларация. Декларацията, по принцип, трябва да се попълва на място. Но повечето от хората, те дори не могат, не само да пишат и да четат, но и да говорят на български“, коментира той.

Така те идват с готови, попълнени от някого декларации, посочи Стоян Царев. Доброволците ще наблюдават изборите в Истанбул, основно в кв. „Авджълар“, както и в Бурса, посочи политикът. Подобна инициатива организират за балотажа и от „Демократична България“.

Интервю със Стоян Царев можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПГ на ДПС изключи 17 депутати, сред тях и тримата бургаски

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на 17 депутати. Това са народните представители, които подкрепиха Ахмед Доган и бяха на среща при него в "Росенец". Сред тях са и тримата бургаски Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. Сред изключените е и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. 25 души са..

публикувано на 11.07.24 в 10:53

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС; брутално отношение към членовете на..

публикувано на 11.07.24 в 08:48

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на..

публикувано на 10.07.24 в 14:56

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 13:40
Рамадан Аталай

Аталай: Доган ще излезе с изявление в близко време и ситуацията ще се нормализира

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време и след това ситуацията ще се нормализира. Това коментира изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, който заедно с още 17 депутати от ДПС се противопоставиха на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.  ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да подкрепят..

публикувано на 10.07.24 в 09:24

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. При това – при никакви условия. Решението на партията..

публикувано на 09.07.24 в 14:51