Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативен съвет зове:

Спешни мерки за възстановяване солеността на Поморийското езеро

Проблемът се задълбочава и е пагубен за природата, солодобива и туризма, алармираха експерти

| обновено на 19.11.21 в 18:04
5
Снимка: БФБ

Солеността на Поморийското езеро намалява и ако не бъдат взети спешни мерки това ще е пагубно за природата, солодобива , калолечението и туризма. Затова алармираха експерти, еколози и граждани на първия Консултативен съвет за бъдещето на езерото, който се състоя в морския град. Той е създаден по инициатива на Българска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани, Поморийски солници и Тур дьо Валат, а днес в срещата се включиха Община Поморие и РИОСВ.

 Основният проблем създава река Адата, известна и като Каменарска. Димитър Попов от „Зелени Балкани“ поясни защо солеността на езерото намалява:

"Водосборът на Поморийското езеро е най-ниската точка и събира води от 33 кв. км. По-голямата част се дренира от северния обходен канал, който работи добре, зауства се в морето над Поморие и Ахелой, но рекичката в момента не може да стигне до южния отводнителен канал. Мястото на прекъсването е на т.нар. Крайчов завой-зона, която преди се пълнеше с вода, която оттам тръгваше по южния отводнитенел канал, в момента това не се случва. С изграждането на обходния път проблемът се задълбочи."

Като най-спешна мярка Попов посочи направата на връзката между рекичката и южния отводнителен канал, а в дългосрочен план да се намери начин тази рекичка да стига до морето.

Добивът от Поморийското езеро от 10 -12 хиляди тона годишно е паднал на 4 хиляди тона. Това не е икономически изгодно и няма как да се поддържа. Тази година е с нулев добив, тъй като имаше много големи валежи пролетта, съобщи Николай Пиронков от „Поморийски солници“:

„МРРБ трябва да вземат сериозно отношение по този повод, тъй като при изграждането на обхода на Поморие в предходния ОВОС, който е направен, там са цитирали, че сладките води се заустват в южния канал на Поморийски солници, който не съществува от преди 2 000 година, той е компроментиран и водата няма как да бъде приета в този канал, защото той не съществува, а отива директно в езерото, и оттам е целия проблем на тази река Адата.“

Снимка: Атанас Атанасов <div> В момента в Поморийското езеро гостува фламинго

Предприятието е разработило идеен проект преди 2 години как да се извърши отводняването на езерото и е предложило трасетата. С техническия проект се ангажира община Поморие. Реализацията е за 3-4  милиона лева, търси се финансиране. Кметът Иван Алексиев говори за значението на Поморийското езеро за живота на града, неговият поминък и туризма и  подчерта, че без обединените усилия на община и държава не може да има решение. Един от тези проблеми-каналът, за който  10 години общината се грижим, заедно с пътят са в активите на частното търговско дружество, приватизирало бившото рибно предприятие. Алексиев настоява държавата да актува съоръжението и пътя като публична държавна собственост.

В една част от езерото методично се изхвърлят боклуци, стана ясно още на срещата. Инвазията е ромска. Това също променя състава на водата. За мониторинга на химичния състав отговаря Институтът по обща и неорганична химия при БАН. Те разработват и най-известната у нас козметичната серия луга и кал. Съвкупността от всички тези негативни влияния се отразяват и на състава им. Доцент Стефка Тепавичарова посочи:

"Солеността трябва да е нормална, за да може тази микрофлора и фауна да живее и отмира, за да генерира малкият слой кал. Притеснителното е, че има сладководни форми на растителност. Калта все още е добра, въпросът е, че е в малко количество. Затова трябват условия, които в момента сме нарушили."
От българската фондация "Биоразнообразие" посочиха, че ако не се реши проблема със солеността под заплаха ще са местообитанията на емблематични пернати. Именно оттук минава Виа Понтика една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа, която прави езерото толкова важно и значимо. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07
В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет..

публикувано на 29.07.24 в 15:37

Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите край Воден ще се приемат от 1 август

Служители на Агенция социално подпомагане ще приемат Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите в селата Горска поляна, Воден и Крайново н а 1 август от 10:00 часа . Това съобщават от Община Болярово. Право на еднократна помощ имат хора, които не са получили помощ за същата цел по реда на чл.16 от правилника за прилагане на Закона за..

публикувано на 29.07.24 в 14:32

КТ "Подкрепа" със структури в над 90% от общините в бургаско

Конфедерацията на труда "Подкрепа" има структури в над 90% от общините в бургаска област. Дори повече отколкото е необходимо, за да има национална представителност, коментира лидерът на бургаската структура Иван Костадинов по повод започналото така наречено „преброяване“ на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията..

публикувано на 29.07.24 в 13:05

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32