Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отлага се оперетата "Виенска кръв" на Йохан Щраус - син

Тя ще се играе на 27 ноември, събота

| обновено на 24.11.21 в 10:50

Спектакълът на оперетата "Виенска кръв", предвиден за тази вечер, се отлага за събота, 27-и ноември, от 19 часа. Това съобщават от Бургаската опера във връзка с обявения национален траур.

От там изразяват дълбока съпричастност към близките на трагично загиналите.

Закупените билети ще важат без презаверяване.

Валс и любовни интриги има в произведението на бележития композитор Йохан Щраус - син. Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще види и на сцената в централна роля – тази на граф Цедлау. Партията на съпругата му пък ще изпълни Валентина Корчакова. Двамата са гостуващи солисти за бургаската опера и са сред най-известните оперетни певци в страната.

„Това е една от най-хубавите оперети на Йохан Щраус - син. Популярна е в целия свят, изпълнява се във всички големи оперни театри в света. Тя представя характера на виенчаните в епохата, в която композиторът е живял и работил. Вино, жени, песни! Това е една невероятна музика, която характеризира виенските нрави!“  

В спектакъла участват и хорът, оркестърът и балетът на Бургаската опера. „Виенска кръв“ не е позната на широката публика, но със сигурност ще се хареса на оперетните любители заради изключително популярните валсове, полки и ансамбли в произведението.

„Музиката е лежерна като пяната на шампанското, сюжетът е много интересен, има конфликти и много развръзки и на края, като всяка хубава оперета нещата завършват с щастлив финал. Публиката харесва този спектакъл, премиерата му беше преди 4 години на сцената на Летния театър“, разказа още Марио Николов.   

ОперетатаВиенска кръв“ ще се играе тази събота от 19 часа в залата на Държавна опера - Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЕНСКА КРЪВ

ОПЕРЕТА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЙОХАН ЩРАУС – СИН

Либрето Вицтор Леон и Лео Щайн

Диригент – Цанислав ПЕТКОВ

Режисьор – Марио НИКОЛОВ

Сценография – Иван ТОКАДЖИЕВ

Художник на костюмите – Цветанка СТОЙНОВА

Диригент на хора – Невена МИХАЙЛОВА

Танци – Галина КАЛЧЕВА

Концертмайстор – Христо БЕЛЧЕВ

Помощник-режисьор – Лина ПЕЕВА

Солисти:

ГРАФ БАЛДУИН ЦЕДЛАУ – МАРИО НИКОЛОВ /гост/

ГАБРИЕЛА, ГРАФИНЯ ЦЕДЛАУ – ВАЛЕНТИНА КОРЧАКОВА /гост/

ФРАНЦИСКА (ФРАНЦИ) КАЛЯРИ – Мария ЦВЕТКОВА-МАДЖАРОВА

КНЯЗ ИПСХАЙМ-ГИНДЕЛБАХ – Йордан ХРИСТОЗОВ

ЙОЗЕФ – Бранимир НЕДКОВ

ПЕПИ – Шмилена СУЛТАНОВА

КАГЛЕР – Петър ТИХОЛОВ

МАЛИ – Весела АПОСТОЛОВА

ГРАФ БИТОВСКИ – Александър ПЕРПЕРИЕВ

Оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Божинов, режисьор: Реалист оптимист съм за българското кино

„Чамкория“ е изключително сложен проект, той няма как да се състои без държавна подкрепа. Това каза в Деня на българското кино пред БНР-Бургас режисьорът Виктор Божинов, чийто филм "Голата истина за група Жигули" оглави класацията на най-гледаните родни ленти за изминалата година. Преди дни стана ясно, че екранизацията по едноименния роман на..

обновено на 13.01.22 в 18:49

Национален литературен конкурс "Море" за стих и есе

Конкурс за стихотворения и есе на морска тематика обяви читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”. Националният литературен конкурс "Море" се провежда от 2003 г.  Конкурсът е явен и в него могат да участват всички желаещи на възраст от 15 до 25 години. Крайният срок за подаването на творбите е 12 април на електронния адрес на читалището..

обновено на 13.01.22 в 14:42

Представят балетния спектакъл "Страната на сладките" в Дома на НХК

Балетният спектакъл "Страната на Сладките" ще бъде представен днес в Бургас. В него участват ученици на Балетна Школа "Лебед" и той е вдъхновен от класическия балет „Лешникотрошачката“ с музика на П. И. Чайковски.  Ще се включат и гости професионални балетисти - Христо Тракийски, Павлина Вълканова, Албина Анастасова, Анастасия Къневa, Емил Милков,..

публикувано на 13.01.22 в 10:20

Играят "Сватба със закъснител" в Бургас

Спектакълът „Сватба със закъснител“ ще бъде представен в Бургас в края на месеца. Зрителите на комедия по Робин Хоудън могат да очакват много смешни ситуации на сцената, каза Филип Аврамов, който е в една от главните роли, заедно с Мая Бежанска:   „ Аз съм младоженецът, който се лута между десетки въпроси, но дали ще има сватба или не ще..

публикувано на 12.01.22 в 09:50

Читалище "Пробуда" в село Извор опазва странджанския фолклор

Диск с 10 автентични странджански народни песни ще запише фолклорна група „Дъбравка“ към народно читалище „Пробуда 1929“ в село Извор. Предвидено е и неговото популяризиране и разпространение, съобщи секретарят на читалището Екатерина Стоянова: „ Целта на нашия проект е да запазим странджанската автентична песен, да достигнем до..

публикувано на 12.01.22 в 09:30

И тази година очакваме силен фестивален август

Културни организации, творци упражняващи свободна професия в сферата на културата от община Бургас, могат вече да подават своите проектни предложения за финансиране от новия общински   фонд „Култура“. Средствата ще се предоставят след провеждане на конкурс по реда и при условията на Правилника на фонда. Именно подадените чрез новия..

публикувано на 11.01.22 в 10:53
Александра Костова /вляво/ и Алиса Атанасова в кадър от филма

"Петя на моята Петя" с галапремиера в Бургас

„ Във всеки випуск има една, която се мисли за преродената Петя Дубарова.“ Репликата е от новия български филм „Петя на моята Петя“, вдъхновен от живота и творчеството на бургаската поетеса. Лентата излиза на екран в годината, в която се навършват 60 години от рождението й.  Галапремиерата  в Бургас е на 16 януари от 17 часа в дома на НХК, а..

обновено на 10.01.22 в 14:19
Подкасти от БНР